Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hlášení četnické stanice Dolní Libchavy říjen - prosinec 1937

19. 11. 2010


Četnická stanice Horní Libchavy:

praporčík František Horák, strážmistr František Strnad a strážmistr Oldřich Škopp.

Pod služební obvod spadaly tyto obce :

Dolní, Prostřední, Horní Libchavy, České Libchavy, Hranice, Hutwald, Vadětín, Bubník, Hlavná, Hnátnice, Paseky, Brtečník, Myslivna v Českých Libchavách, Myší Díra, Rozsocha, Perná, Kaliště, Rviště, Klopoty, Bezpráví, Dobrá Voda, Říčky až po hranice města Ústí nad Orlicí.

Stanice byla v pronajmutých místnostech nad hostincem "U slunce". Tehdejší hostinský si posléze stěžoval, že neudělal dobře když prostory pronajal. V hostinci se značně snížila návštěvnost a i s hraním karet to bylo velmi problematické.

 

7. 10. 1937 - obchůzka: Dolní Libchavy, Cakle, Kyšperská trať, Dvůr, Říčky, Luh Brtečník, Myslivna v Českých Libchavách, Myší Díra, Rozsocha, Perná, Kaliště, Rviště,
Dobrá Voda - zapsal strážmistr František Strnad.
Činnost ve službě: Václav Strnad z Knapovce udán pro přestupek proti bezpečnosti majetku okresnímu soudu v Ústí nad Orlicí.

18.10 1937 - Obchůzka: Brtečník, Hájovna, Paseky, Krumlov, Klučenec, České Libchavy, Dařílek, Bubník, Horní Libchavy - strážmistr František Strnad, strážmistr Oldřich Škopp.
Činnost ve službě: Čeněk Kaplan z Horních Libchav, František Kaplan z Horních Libchav a Hana Lukesová z Horních Libchav udáni pro přestupek zákona o nákazách zvířecích okresnímu úřadu v Lanškrouně. (zřejmě zatajená slintavka a kulhavka).
Bohuslavu Bártovi z Horních Libchav odcizeno v noci pánské kolo v hostinci Löschingerově (U džbánu) v ceně 300,- Kč, udáno okresnímu soudu v Ústí nad Orlicí.

22.10.1937 - Jindřich Vinzenz z Horních Libchav, Jan Brabec z Horních Libchav a Jindřich Schlesinger z Českých Libchav - všichni udáni pro přestupek zákona o nákazách zvířecích Okresnímu úřadu v Lanškrouně.

26.10.1937 - Marie Vinzenzová z Rviště a Vinzenz Süsser z Dolních Libchav pokutováni po 10,- Kč pro přestupek zákona veřejné politické správy. Jan Suchomel pokutován pro přestupek proti silničnímu řádu - 5,- Kč.

28.10.1937 - František Paukert z Prostředních Libchav udán pro přestupek proti bezpečnosti života okresnímu soudu v Ústí nad Orlicí.

29.10.1937 - Jan Vojtíšek z Českých Libchav a František Buben z Horních Libchav udáni pro přestupek proti zákonu o nákazách zvířecích Okresnímu úřadu v Lanškrouně.

5.11.1937 - František Macháček z Hnátnice udán pro lesní pych Okresnímu úřadu v Lanškrouně.

6.11. - Emma Blaschke z Prostředních Libchav a Františka Žídková z Dolních Libchav, obě udány pro přestupek proti zákonu o veřejné politické správě Okresnímu úřadu v Lanškrouně.

10.11.1937 - Při příjezdu a odjezdu trhovců a osob účastnících se trhu v Ústí nad Orlicí na koně a hovězí dobytek, nebyla na silnicích zjištěna žádná závada. Potulné tlupy nebyly na zdejším obvodě zastiženy.

12. 11. 1937 vyšli ve 23. hodin po trase: Selské lesy (dnes lesy za mysliveckou chatou na Malé straně), Klopoty, Luh, Bezpráví, Zátwor (kopec ve Rvišti), Rviště, Kaliště, Smrčina, Rozsocha, Myší Díra, České Libchavy - na stanici přišli druhý den 13.listopadu ve 14.hodin. Při cestě odpočívali celkem 3 hodiny. Pochůzka trvala celkem 15 hodin.


15.11.1937 - Emilie Klesnilová z Přerova a Anna Černohousová z Jablonného nad Orlicí zatčeny pro potulku a žebráctví a předány do věznice soudu v Ústí nad Orlicí.

15.11.1937 - Potulné tlupy cikánů Jana Hlaváčka z Ratiboře a Josefa Švehly z Kasejovic byly zastiženy v Myší Díře , kontrolovány a vyvedeny z obvodu.
V noci na 15.11. odcizil neznámý pachatel rolníku Františku Strnadovi z Českých Libchav č.90 z uzamčeného chléva 3 husy v ceně 150,- Kč, pátrání po pachateli a husách nemělo výsledku.

17.11.1937 - Pátrání po tuláku Josefu Štěpánkovi zůstalo bez výsledku a bude zahájeno četnickou pátrací stanicí v Chrudimi pomocí rozhlasu.

18.11.1937 - Dodatečné pátrání směr České Libchavy a dle výsledku dále po pachateli krádeže hus, které byly odcizeny dne 15.11.1937 rolníku Františku Strnadovi z Českých Libchav.
Pátrání a perlustrování všech potulných osob přicházejících v úvahu jako pachatelé vraždy vrchního strážmistra Jaroslava Látala z Křenovic směr Prostřední Libchavy.

25.11.1937 - Pátrání směr Dolní Libchavy a dle výsledku dále za účelem vyšetření krádeže zlatého snubního prstenu Jana Plotze z Dolních Libchav. Zatčen Miroslav Chládek z Oldřichovic pro krádež zlatého snubního prstenu v ceně 150 Kč, a dán do věznice Okresního soudu v Ústí nad Orlicí. Odcizený prsten nebyl nalezen, v pátrání po něm se pokračuje.

30.11.1937 - Dodatečné pátrání po neznámém pachateli, který dne 19.7.1937 odcizil rolníku Janu Mackovi na Rvišti zlaté hodinky se zlatým řetězem v ceně 2000,- Kč.

1.12.1937
- František Zlesák z Dobré Vody udán pro přestupek zákona o nákazách zvířecích Okresnímu úřadu v Lanškrouně. Pátrání po cikánu Aloisu Paffnerovi (vulgo Marony) pro podezření z loupežné vraždy poštovního podúředníka Václava Jansy v roce 1934 v Rudolticích zůstalo bezvýsledné.

13.12.1937 - Jindřich Paukert z Českých Libchav udán pro přestupek proti živnostenskému zákonu okr. úřadu v Lanškrouně.

15.12.1937 - Služební cesta na železniční trať z Ústí nad Orlicí do Brabndýsa nad Orlicí z důvodu průjezdu vlaku s francouzským ministrem zahraničí Delbore do Prahy. Střežení proběhlo bez závady.

23.12.1937 - Pátrání po pachatelích krádeže lesních vánočních stromků ze Selských lesů , zatím bez výsledku.


28.12.1937 - Při pátrání prošli: Dobrou Vodu, Rviště, Rozsochu, Myší Díru, Hůrku, Bezpráví, trať v Luhu, Selské lesy a Dolní Libchavy.. Pátrání po neznámých dvou mladých cikánech, kteří odcizili u Václava Kulhavého v Dobré Vodě č.23 1kg kostkového cukru, 3 kg draného husího peří a břitvu na holení, vše v ceně 170,- Kč, jakož i po odcizených věcech zůstalo bez úspěchu. Potulné tlupy Růžičkové Hermíny, Moláčka Hynka, Růžičky Václava, Čeňka a Růžičky Josefa kontrolovány a výkazy četnického pátrání stanici v Chrudimi zaslány.

29.12.1937 - Hostinský Smolka Jan z Horních Libchav udán Okresnímu úřadu v Lanškrouně pro přestupek proti živnostenskému řádu.

Autor: Karel Urban, Dolní Libchavy.

Děkuji za upřesnění

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Hlášení četnické stanice Dolní Libchavy

Ivo Fojtl,20. 1. 2014 20:03

Dobrý den,

při pátrání po svých předcích jsem narazil na váš web s odkazem na četnickou stanici ,která spravovala i obec České Libchavy. Z vyprávění svého dědečka vím,že v době protektorátu měl na svých pozemcích celnici,přes kterou se z protektorátu chodilo do říše. Máte o tomto obddobí Libchav nějakou dokumentaci.

Děkuji za odpověď.

Ivo Fojtl Šumperk vofo@seznam.cz