Jdi na obsah Jdi na menu
 


Boží "přesilná ruka" jako šifra pro Boží převahu nad nepřáteli.

16. 3. 2021

"Panovníku Hospodine, ty jsi začal ukazovat svému služebníkovi, jaká je tvoje velikost a tvoje přesilná ruka. Vždyť který bůh na nebi nebo na zemi by udělal to, co jsi uděl ty, a ještě tak statečně?" (Slova Mojžíšovy modlitby v Deuteronomiu 3,24. Mojžíš Bohu květnatě lichotí. O větu dál pak na Boha vytasí prosbu, aby směl přece jen vstoupit do zaslíbené země. Bůh to ale odmítne, Mojžíš do zaslíbené země nedojde).

"To tajemství, skryté od věků po všechny generace se nyní ukázalo jeho svatým, kterým se Bohu zachtělo ukázat, co je na tom všem pro pohany absolutně nejsuprovější: že je mezi námi Kristus, příslib budoucí slávy." (List Koloským 1,27)

V obou textech se něco ukazuje. V tom prvním Boží "přesilná ruka" jako šifra pro Boží převahu nad nepřáteli. Ve Starém zákoně se to spojení objeví víc než 30x. V tom druhém textu se ukázalo Boží tajemství: Ježíš Kristus. Také tady jedná Boží ruka. Jenomže tentokrát je ta ruka probodená popravčími hřeby (Jan 20,25). A rozdílu mezi těmi dvěma rukami se říká dějiny spásy. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář