Jdi na obsah Jdi na menu

Power jóga

Jedná se o dynamické cvičení jógy, které je zaměřeno na uvolnění, protažení a posílení celého těla.

Na rozdíl od tradiční jógy, která v asánách (pozicích) setrvává poměrně dlouho, se v power józe  asány dynamicky střídají. Jedná se o formu cvičení, která nejen zlepšuje fyzickou kondici, ale pomůže vám i zklidnit nervový systém a rozvinout rovnováhu a koordinaci pohybů.

Power jóga není zaměřena pouze na hlavní svalové skupiny, ale také na hluboko uložené stabilizační svaly, které zachovávají správné držení těla. Power jóga je fyzicky náročnější než klasická jóga a pomůže vám i při hubnutí a tvarování postavy.

Při cvičení hraje velmi důležitou roli i dýchání. Plný jógový dech, který je prohloubený, činí cvičení intenzivnější a povzbuzuje i krevní oběh a látkovou výměnu v těle.

Power jógu můžete bez obav cvičit, pokud nemáte zdravotní omezení, v opačném případě se poraďte s lékařem. O svém zdravotním stavu informujte i instruktora, který vám může doporučit, které asány vynechat nebo čím je nahradit.

_mg_6886-edit.jpg

Průběh lekce:

Hodina začíná zahřátím a dechovými cvičeními, po pozdravu slunci následují pozice ve stoji, kterých je většina. Závěr hodiny je věnován asánám na zemi a obráceným asánám. Hodinu završí protažení a krátká relaxace.

 

 

 Co je pro power jógu potřeba:

Cvičí se na boso. Vezměte s sebou pohodlné sportovní oblečení, lahev vody a ručník. Před cvičením je dobré nejíst, aby vás jídlo při cvičení netížilo.

 Přínosy cvičení Powerjógy:

- přispívá k protažení, posílení a zeštíhlení svalů celého těla, odstraňuje svalové dysbalance

- učí pracovat s dechem, podporuje schopnost koncentrovat pozornost

- podílí se k rozvoji udržení rovnováhy, podporuje kloubní flexibilitu

- pomáhá formovat postavu (jako jedna z mála aktivit zná powerjóga cviky cíleně podporující spalování tuku v konkrétních tělesných partiích např. na břiše)

- nabíjí energií, celkově harmonizuje organismus

 

 

 Powerjóga pro zdravá záda

Bolesti zad patří k jedné z nejčastějších bolestí, které trápí dnešního člověka. Podstatnou část dne mnozí z nás trávíme sedavým způsobem a hrbíme se v kanceláři u počítače nebo za volantem auta. Výsledkem potom je vadné držení těla a nevhodné pohybové stereotypy.

provence_184.jpg

Každý z nás ale může pro zdravá záda něco udělat, a to kompenzací sedavého zaměstnání správně zvoleným pohybem, například speciálně zaměřenou lekcí powerjógy.
Power jóga pro zdravá záda je zaměřená na uvolnění a rekondici zad, posílení zádových a břišních svalů a také svalů pánevního dna. Všechny tyto partie nám pomáhají správné držení těla vytvořit a udržet.  

Z jógového hlediska je páteř hlavní dráha naší energie. Je-li posunutá nebo blokovaná, naším tělem neproudí správně životní energie. Což se projevuje svalovou tenzí, napětím, bolestmi a omezenou pohyblivostí.

UPOZORNĚNÍ:

Pokud vaše bolesti přerostly do chronického onemocnění, máte vyhřezlou ploténku nebo jiné potíže (např. vysoký krevní tlak, …), konzultujte svůj úmysl cvičit s ošetřujícím lékařem. Každopádně o svém zdravotním stavu vždy před lekcí informujte instruktora, je to pro vaše bezpečí.

 531435_4491999577293_591552074_n.jpg

207476_4492002977378_174094792_n.jpg

 
 

Náhledy fotografií ze složky Power Yoga Egypt 2012