Jdi na obsah Jdi na menu

CSR

CSR neboli "společenská odpovědnost firem"

 

Zkratku CSR (Corporate Social Responsibility) můžeme do češtiny přeložit jako "společenská odpovědnost firem" a jedná se o dobrovolný závazek firmy se chovat v rámci svých aktivit odpovědně k prostředí i společnosti, ve které podnikají. V praxi to znamená, že se firma snaží minimalizovat negativní dopady na životní prostředí, buduje dobré vztahy se zaměstnanci i dodavateli a podporuje region, kde působí. 

 

CSR jsem se věnoval v projektu "Environmentální řízení jako cesta ke zvýšení konkurenceschopnosti firem", který jsem vedl pro největší severočeskou ekologickou organizaci "Čmelák - Společnost přátel přírody". 

 

Projekt byl financován z Evropského sociálního fondu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Jeho smyslem bylo zvýšit povědomí podnikatelů o problematice udržitelného rozvoje a společenské odpovědnosti firem a vytvořit podmínky pro zavádění těchto konceptů do řízení firem.

 

V projektu jsme vytvořili vzdělávací programy zaměřené na CSR a Zelenou kancelář, vznikla také brožura dobré praxe, odborný web a DVD. Filmy z něj si můžete pustit i na tomto webu. 

     

I malá firma může být odpovědná

 

S kamerou jsme navštívili osvícené truhlářství Mi-Za s.r.o. ve Vratislavicích nad Nisou, které klade velký důraz na osobní vztah se zákazníkem a snaží se v rámci svých možností co možná nejméně zatěžovat životní prostředí. Jako hlavní ekologickou činnost vnímají podporu vysazování nových stromů za zpracované řezivo. 

 

Firma Mi-Za s.r.o. je společensky odpovědná i v jiných ohledech, podrobnosti v reportáži.

 

 

 

Sídlo ČSOB v Radlicích v ekodomě.

 

Podle amerického certifikačního systému LEED je to jeden z ekologicky nejšetrnějších bankovních domů v Evropě. Největší kancelářská budova v Praze pro 2 400 lidí je zároveň největší stavbou postavenou podle ekologických standardů v ČR i střední Evropě.

 

Stavba podle projektu Josefa Pleskota je naprosto unikátní. Podívejte se na reportáž a nechte se inspirovat.

 

 

Firemní dobrovolnictví – Vyměňte kancelář za práci v lese!

 

Firemní dobrovolnictví jen jeden z projevů společenské odpovědnostifirmy. Má pozitivní přínos, nejen pro danou komunitu, ale i pro práci se zaměstnanci.

 

Výzkumy ze zahraničí ukázaly, že zaměstnanci chtějí pracovat ve firmách, které aktivně podporují neziskový sektor.

 

Firemní dobrovolnické programy mají také funkci teambuildingu, kdy se zaměstnanci mezi sebou lépe poznají a utuží se vztahy. Hlavně se poznají v jiném prostředí než je pracoviště a mohou mít dobrý pocit, že něco veřejně prospěšného společně vytvořili.

 

 Zde reportáž z dobrovolnického dne u Čmeláka.

 

 

Obrobna na divoké louce

 

Atraktivní okolí firmy přitom nemusí být nijak drahé a složité. Podívejte se na Obrobnu Resl v Liberci, která kolem své výrobny nechala vysázet divokou kvetoucí louku, která je z ekologického hlediska přínosnější než pečlivě zastřižený anglický trávník.

 

 

CSR kampaň "DARUJEM" - Case study Vodafone

 

Vše začalo ve Vodafonu, když zrovna slavili 10. narozeniny a říkali si - co těm lidem dáme? A tak vznikl projekt Darujem, který chce zaštítit užitečnou věc a získat pro ni co nejvíce příznivců. S dárcovstvím krve proto začali přímo ve firmě.

 

Jak celá kampaň vznikla, jaký měla průběh a výsledek se dozvíte v tomto videu.

 


 

Šetrná kancelář 


Šetrná kancelář je projekt advokátů a advokátek klimatu pod záštitou British Council a programu Challenge Europe. Advokáti se snažili usnadnit zavádění ekologických postupů při provozu kanceláří ve firmách a institucích.

 

Připravili takzvané Kancelářské dvanáctero, které prakticky a na konkrétních příkladech ukazuje, jak můžeme v kanceláři ušetřit co nejvíce energie, produkovat co nejméně odpadu, a tím šetřit nejen životní prostředí, ale i finanční prostředky.

 

 

Proč společenská odpovědnost firem?

 

Co dělá firmu společensky odpovědnou? Co se skrývá pod anglickým názvem "corporate social responsibility"? Odpovědi se dozvíte ve videu od předních českých CSR manažerů.

 

Jak přesvědčit vedení a management o společenské odpovědnosti firmy?

 

 

 

Využití společenské odpovědnosti k PR

 

 

Tipy, jak zavést CSR ve firmě

 

Chtěli byste ve firmě zavést koncept společenské odpovědnosti, ale nevíte jak na to? Poslechněte si tipy a triky.

 

 

Tady jsou návody od předních českých CSR manažerů.