Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

 

Dámský historicko-společenský klub

 

Na začátku všech snah a aktivit byl zájem. Setkalo se několik nadšenkyň, které se shlédly v historii a ta je oslovila. Pochopily , že i dnes nám duch doby dávno minilé může leccos dát , lecčím nás obohatiti , zvláště v současném zbytečně uspěchaném světě. A tak vznikl Dámský historicko - společenský klub. Rády bychom i touto cestou umožnily nahlédnout lidem kolem nás , alespoň v malých střípcích , jak se žilo v době našich prapředků a nabídly tak snad příjemné odreagování od současného života.

 

Dámský historicko společenský klub je dobrovolný zájmový klub zaměřený na staré Rakousko - Uhersko v jeho nejkrásnějším období přelomu století. věnujeme se studiu společnosti této doby , etikety , životního stylu a především společenskému a rodinnému postavení ženy. V neposlední řadě rovněž dobové módě.

 

Mimo hlavní zájem se dále klubová činnost rozšiřuje také o období napoleonských válek ,války prusko - rakouské a jiná období. To pouze jen vyjímečně a po dlouhodobější předešlé domluvě.

 

Zúčastňujeme se akcí jako jsou plesy , výstavy , vernisáže , svatby , manévry , rekonstrukce bitev , různých vzpomínkových záležitostí. Zde přibližujeme postavy žen jejich život a to jak z vyšší společnosti , tak z prostého lidu , měšťanstva , zdravotnic.

 

V české republice existuje velké množství militaristických spolků. Dámský historicko - společenský klub je tak bez nadsázky záležitost ojedinělá. Vznikl částečně i jako protipól k těmto ryze z velké části mužských spolků a má snahu připomínat , že také ženy měly kdysi ve společnosti své pevně dané místo.

 

I tímto způsobem můžeme a chceme uctít odkaz našich prapředků.

 

p7050121.jpg

 

DHSK shání nové členy do klubu!!!!

V  případě zájmu nás kontaktujte na telefonu předsedkyně klubu formou sms nebo emailem.

Jsme nevýdělečná organizace , spojuje nás pouze zájem o historii a její přibližování veřejnosti. Dobové ustrojení a doplňky si opatřujeme sami či svépomocí. Proto je vítána manuelní zručnost a chuť do výroby ustrojení , absence a stydlivosti prezentovat svoji tvorbu na veřejnosti. Zároveń je také nutná určitá sebekázeň. Vítaná , avšak ne nezbytně nutná je znalost německého jazyka. Do své klubové činnosti zapojujeme i své děti. Nebráníme se ani spolupráci s pány s hochy , kteří by se chtěli v dobovém ustrojení účastnit akcí , které navštěvujeme.