Jdi na obsah Jdi na menu
 


ObrazekObrazek
Stručný přehled visty

Windows Vista Starter

Verze je dostupná v rozvojových zemích jako legální alternativa k používání pirátského softwaru. Oproti ostatním verzím je výrazně omezena:
nejvíce tři souběžně běžící aplikace
nemožnost přijímat příchozí síťová připojení
omezení využití operační paměti na 2 GB
podpora procesorů Intel Celeron, Intel Pentium III, AMD Duron a AMD Sempron.

Windows Vista Home Basic

Základní verze operačního systému pro nenáročné uživatele, kteří nebudou vyžadovat pokročilé multimediální funkce. Velikost operační paměti bude omezena na 8 GB. Součástí této edice neni grafické rozhraní Windows Aero.

Windows Vista Home Premium

Domácí verze určená pro uživatele, kteří chtějí využívat multimediální funkce. Obdoba Windows XP Media Center Edition. Podpora přehrávání videa ve vysokém rozlišení (HDTV) a vytváření DVD kompatibilních videodisků. Rozšířená podpora her, mobilních zařízení, tabletů, šifrování souborů. K dispozici bude aplikace pro správu fotografií. Omezení operační paměti na 16 GB. Grafické rozhraní Windows Aero je součástí této edice.

Windows Vista Business

Edice určená jako základní verze pro podnikové nasazení. Nebude podporovat rozšířené multimediální funkce edice Home Premium. Naproti tomu bude podporovat IIS web server, faxování,  vzdálenou plochu, P2P propojení a až 128 GB operační paměti. Tuto verzi nebude potřeba aktivovat

Windows Vista Enterprise

Podpora unixových aplikací a šifrování disku technologií BitLocker. Edice je k dispozici pouze prostřednictvím programu Microsoft Software Assurance.

Windows Vista Ultimate

Je kombinací Home Premium a Enterprise edicí. Podpora tvorby podcastů, utilita pro zvýšení výkonu ve hrách, ripování DVD. Tato edice bude určena pro náročné uživatele PC, hráče a počítačové nadšence.

Pro domácí uživatele je jednoznačně nejpřijatelnější verzí edice Ultimate. Všechny ostatní jsou omezeny v některých, mnohdy důležitých, atributech. 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář