Jdi na obsah Jdi na menu

Informace ohledně očkování proti sezonní chřipce.

 

Očkování proti běžné sezonní chřipce je jednoznačně doporučeno

  1. osobám starším 65 let
  2. osobám s chronickým onemocněním
  • dýchacího systému
  • srdce a cév
  • jater a ledvin
  • s chronickým metabolickým onemocněním ( diabetes mellitus ....)
  • s nedostatečnou obranyschopností (vrozenou či získanou)
  • s poruchou funkce průdušek a plic

Pokud patříte mezi zmíněné skupiny, můžete se po předchozí domluvě dostavit  do ordinace k jednorázové aplikaci očkovací látky. Očkování je zdarma.

 

 

V případě, že nepatříte do výše uvedených skupin pacientů, lze očkování obecně doporučit pokud Vám Vaše " pracovní nasazení" nedovolí ulehnout s chřipkou do postele a jste nuceni nemoci přecházet za pomoci podpůrných léků. Očkování bych také doporučila všem, kteří se vyskytují ve vysokém riziku infekce a těm, kteří by mohli infekci přenést na vysoce ohrožené osoby v bezprostředním kontaktu ( v jedné domácnosti). Očkování je dále vhodné u pacientů s těžším či komplikovaným průběhem chřipky v minulosti a nakonec u těch, kteří si jej výslovně přejí a nemají kontraindikace.

 

Očkování není vhodné u osob s právě probíhajícím onemocněním, u lidí alergických na vaječné bílkoviny a látky obsažené ve vakcíně a jistě také není rozumné očkovat pacienty, kteří mají k očkování vážné výhrady nebo mají nepříjemnou zkušenost z dřívější doby.

Je nutné upozornit na skutečnost, že vakcína proti chřipce Vás nechrání proti žádné jiné infekci ( angíně, nachlazení, jiným virózám, které se chřipce mohou podobat, mají však mnohem lehčí průběh). Chřipka se oproti ostatním virovým infekcím vyznačuje vyšším počtem komplikací a doba nezbytného léčení často trvá 2 i více týdnů.

 

Pokud máte o očkování proti chřipce zájem, zavolejte prosím. V letošním roce nakupujeme vakcíny přímo do ordinace, proto je objednávám podle počtu zájemců každý týden v pondělí do 10:00 hod.