Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pomůže Akční plán znevýhodněným krajům?

 

Akční plán na hospodářskou restrukturalizaci Moravskoslezského, Ústeckého a Karlovarského kraje by mohla vláda projednat ve druhém či třetím týdnu v červnu tohoto roku.

Na konferenci s názvem Re:start to řekla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO). »Stát má vůči těmto krajům dluh,« přiznala Šlechtová. Plán, který již v pondělí podpořila tripartita, by měl pomoci obyvatelům těchto krajů zlepšit podmínky pro život a zamezit odlivu lidí z těchto oblastí.

 

FOTO - Haló noviny

Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM) uvítal jak akční plán, tak slova ministryně o projednání v červnu. »Je potřeba, aby vláda nyní postupovala především rychle. Všichni víme, že do konce volebního období moc času již nezbývá. Podle nás je to jedinečná šance, jak našim krajům pomoci, a neměla by být propásnuta,« řekl Haló novinám Bubeníček s tím, že propast mezi kraji zasaženými útlumem těžby uhlí a zbytkem republiky se bohužel zvětšuje.

Mezi návrhy hlavních opatření patří například odstraňování ekologických škod, problematika těžby lithia v Karlovarském a Ústeckém kraji nebo regenerace starých průmyslových areálů. Vláda chce například v Ústeckém kraji testovat výrobu samořízených vozidel. Výsledkem by mělo být zapojení Ústí nad Labem, regionální univerzity a vědecko-technických parků do mezinárodních výzkumných a pilotních projektů týkajících se plně autonomních vozidel. Dalším plánem je například vypracování analýzy k restrukturalizaci města Terezín po odchodu armády.

Uskutečnění plánu si v příštích třech letech vyžádá zhruba 42 miliard Kč, z toho 6,1 miliardy letos, 11,4 miliardy v příštím roce a přes 25 miliard v roce 2019. Částka vynaložená na další tři roky od roku 2020 bude ještě vyšší.