Jdi na obsah Jdi na menu
 


Požadavky hrabivých prelátů

ILUSTRAČNÍ FOTO - archiv Haló novin

 

 

Církevní společnosti, především katolická církev, v rámci restitucí požádaly Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), aby jim vydal 168 staveb a více než 6000 pozemků.

Na úřad směřovala necelá pětina z celkového počtu 4982 výzev, v nichž se církve domáhají 107 821 pozemků a 1 810 staveb. ÚZSVM k doručeným výzvám ve své výroční zprávě za loňský rok uvedl, že výzvy na vydání 954 nemovitostí příslušely jiným institucím, jimž je obratem přeposlal.

Úřad pro zastupování státu rovněž uvedl bez bližších podrobností, že před koncem roku vydal deset pozemků o celkové výměře 1,2 hektaru a jednu stavbu v celkové účetní ceně 10,7 milionu korun.

Nejvíce výzev od církví, a to 2780, evidoval Státní pozemkový úřad, Lesy České republiky jich obdržely 1851. Kromě lesů a polností požádaly církevní společnosti také o vydání některých památek, například kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, hradu Bouzov, kláštera Porta Coeli v Předklášteří, Sázavského kláštera a zámků Týniště, ve Žďáru nad Sázavou či v Kroměříži.

ÚZSVM k tomu ve zprávě uvedl, že zhruba čtvrtina z 87 nemovitých kulturních památek, které měl do konce loňského roku ve správě, je blokována jakožto historický církevní majetek. Celkem úřad loni hospodařil s majetkem ve výši 16,4 miliardy korun. Z toho dvě třetiny této sumy představovalo 154 523 nemovitostí, v drtivé většině pozemků. Od roku 2004 se tento počet snížil o třetinu. Úřad pozemky postupně převádí na obce, pozemkový úřad nebo bytová družstva v případě podílů na pozemcích pod bytovými domy.

Úřad již dříve uvedl, že vloni vyhrál soudní spory za 12,8 miliardy korun, přičemž úspěšný byl v 97 procentech případů. Ve většině soudních sporů se žalobci domáhali vysokých náhrad škod, které jim byly údajně způsobeny v souvislosti s nesprávným úředním postupem státních orgánů či nezákonným rozhodnutím vydaným těmito orgány.