Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ceny výrobců v průmyslu a zemědělství klesají

20. 11. 2014
ILUSTRAČNÍ FOTO – Haló noviny/Vlastimil HLOUPÝ

 

 

Ceny průmyslových výrobců v České republice v říjnu dál klesaly, stejně jako v září se meziročně snížily o 0,3 procenta. Pokračoval také pokles cen v zemědělství, naopak ve stavebnictví a službách ceny stouply.

Informoval o tom včera ČSÚ. Ceny průmyslových výrobců od počátku roku s výjimkou srpna meziročně klesají. V říjnu proti stejnému měsíci loni nejvýznamněji klesly ceny elektřiny, plynu a páry skoro o devět procent. Snížily se také ceny v těžbě a potravinářském průmyslu. Naopak vzrostly ceny dopravních prostředků, kovodělných výrobků a také dřeva, papíru a tisku.

Ceny v zemědělství v říjnu ještě zrychlily meziroční pokles na 3,9 %. V rostlinné výrobě se snížily o 6,6 %, když ceny brambor proti loňskému říjnu klesly skoro o 39 % a ovoce o víc než pětinu. V živočišné výrobě růst cen výrazně zpomalil na 0,2 %, dál zdražovaly vejce a mléko.

Meziročně stouply ceny stavebních prací, podle odhadů zrychlily růst na 0,8 %. U tržních služeb v podnikatelské sféře ceny zopakovaly zářijový meziroční růst o 0,8 %.

Výrobní ceny vyjadřují, jak velký je tlak na růst inflace na začátku výrobního řetězce, tedy například v továrnách nebo v zemědělství. Vývoj cen u výrobců se obvykle brzy projeví v cenách pro spotřebitele.