Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cesta z krize není v omezování sociálního státu

23. 8. 2009

Stanovisko VV ÚV KSČM k návrhům ministra E. Janoty ke snížení schodku státního rozpočtu

Již třetí čtvrtletí po sobě pokračuje propad české ekonomiky vyvolaný světovou ekonomickou krizí.

Prognózy předpovídají schodek státního rozpočtu ve výši 230-256 miliard Kč. Za této situace ministr financí Eduard Janota, fakticky ministr vlády velké koalice ODS a ČSSD, navrhuje nejen škrty ve státním rozpočtu, především v mandatorních výdajích, ale také zvýšení nepřímých daní, které by odhadovaný schodek měly snížit.

Konkrétně jde zejména o zvýšení snížené sazby DPH z 9 % na 11 % a běžné sazby DPH z 19 % na 20 %. To by mělo přinést do státního rozpočtu navíc asi 20 miliard Kč. Zvýšení sazby DPH by však znamenalo také zdražení zboží a služeb. Problémy české ekonomiky by zase zaplatili především ti chudší. Zvyšování nepřímých daní by jen podlomilo kupní sílu obyvatelstva a posílilo inflační trendy. Pro KSČM je to nepřijatelné.

KSČM odmítá zvyšování DPH. KSČM ve svém programu naopak navrhuje posunout sníženou sazbu DPH z 9 % na 5 %, u zboží základní potřeby, jako jsou např. potraviny, snížit DPH až na 0 %. KSČM také chce snížit zdanění u vzdělávání, ekologické veřejné dopravy apod. Je pro zavedení rozumné míry progresivního zdanění příjmů fyzických i právnických osob s ohledem na současnou krizi. Součástí takové progrese je snížení daní pro nizkopříjmové skupiny zaměstnanců. Je také pro úplné zrušení stropů pro odvod pojistného a nikoliv pro jejich kosmetické zvýšení, jak navrhuje ministr Janota, ale i ČSSD.

Jako vhodný námět k diskusi v daňové oblasti z návrhů ministra E. Janoty, KSČM považuje otázku nastavení úlev a odpočtů u daně z příjmu a návrat k vyšším majetkovým daním. Návrh odborů na zrušení již schváleného snížení daní a pojistného na rok 2010. K diskusi je také návrh na čtyřdenní pracovní týden. Připomínáme, že KSČM už v minulosti navrhovala 35 hodinový pracovní týden.

KSČM se domnívá, že za současné situace již není velký prostor k případným škrtům ve státním rozpočtu. KSČM odmítá snahy šetřit na sociálních výdajích, zmrazit důchody a krátit podpory v nezaměstnanosti. Naopak se domnívá, že důchody by měly být včas a dostatečně valorizovány ve vazbě na vývoj životních nákladů důchodců a doba vyplácení podpor v nezaměstnanosti v důsledku krize těm, kteří byli dlouhodobě pracujícími, by měla být prodloužena a podpora zvýšena.

Poslanec Kalousek, dřívější člen KDU-ČSL, nyní lídr nové pravicové strany TOP 09, požaduje, aby návrhy na snížení schodku státního rozpočtu byly projednány na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny v září jako jeden soubor. Projednání takového souboru ve zrychleném řízení znamená, že nelze projednat a předložit pozměňovací návrhy. Takto zmanipulované a nesystémové látání děr v rozpočtu je pro KSČM zcela nepřijatelné.

Návrhy přicházející z ministerstva financí krizi neřeší. Dokonce by ji mohly spíše prodloužit. KSČM má vlastní systémové řešení. Jsme pro spravedlivé daně a efektivní stát. Cesta z krize není v omezování sociálního státu, ale v promyšlených investicích do opětovného a rychlého nastartování české ekonomiky. Cestou k takovému odpovědnému řešení je dát hlas KSČM v mimořádných volbách do Poslanecké sněmovny.

22. srpna 2009, (za)