Jdi na obsah Jdi na menu
 


Demonstrace vyvrcholily zapálenou Klinikou

8. 2. 2016

 

Stovky lidí v sobotu na několika místech V ČR protestovaly proti islámu, migraci, vládě a EU. Současně se konala shromáždění, na nichž lidé dávali najevo odpor vůči xenofobii.

Policie musela místy stoupence obou táborů oddělovat, řešila několik potyček a konfliktů. Zajistila 13 lidí, mezi nimi muže, který během jedné z protiislámských demonstrací vystřelil do vzduchu z pistole na poplašné náboje. Další se podle policie dopustili přestupku.

První vážnější potyčka mezi příznivci a odpůrci migrace se odehrála odpoledne na Malé Straně v Praze, kde po sobě házeli lahve a dlažební kostky. Během sobotního večera museli policisté průběžně oddělovat znesvářené skupinky, nejvyhrocenější byla situace na Mánesově mostě. Během demonstrace krajně pravicové Národní demokracie na Loretánském náměstí zadrželi jednadvacetiletého muže, který vystřelil z pistole. Nikomu se nic nestalo, mladík je podezřelý z výtržnictví.

Rušná sobota večer vyvrcholila žhářským útokem na Autonomní sociální centrum Klinika. Pražská policie pátrá po skupině 20 maskovaných osob, která na objekt házela zápalné lahve a způsobila požár. Z centra, které mimo jiné pořádalo sbírku oblečení pro uprchlíky, muselo být evakuováno 19 lidí. Jeden člověk skončil v péči záchranné služby, uvedla mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová.

»Po prvotním konfliktu měli na objekt hodit několik zápalných lahví,« popsala policejní mluvčí Iveta Martínková počínání skupiny. Útok v žižkovské Jeseniově ulici se podle ní stal kolem půl osmé večer. Případnou souvislost se sobotními demonstracemi proti migraci v Praze však prý zatím policie nedokáže potvrdit, ani vyvrátit.

Adamová dodala, že vzniklý požár ve výloze dokázali hasiči zlikvidovat za čtyři minuty. Evakuace lidí se uskutečnila ještě předtím, než hasiči dorazili na místo.

V prosinci 2014 budovu, kde přebývali bezdomovci a narkomani, aktivisté nelegálně obsadili a vyklidili od odpadků. Centrum začalo provizorně fungovat, než je vyvedla policie. Budova bývalé polikliniky měla být převedena na Generální inspekci bezpečnostních sborů, která tam chtěla přestěhovat své sídlo. Loni prázdný objekt iniciativě Klinika propůjčil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Bezplatná výpůjčka končí letos v březnu. Klinika nabízí koncerty, výuku cizích jazyků, promítání či přednášky. Organizuje se tam také sbírka na pomoc uprchlíkům.

(cik)