Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kuba se socialismu nikdy nevzdá

FOTO - www.freedomskn.com

 

 

Kubánský prezident Raúl Castro se zúčastní jako první nejvyšší kubánský činitel celoamerického summitu, který se uskuteční v dubnu v Panamě. Castro to v sobotu řekl v parlamentu. Na této vrcholné schůzce by mohl poprvé jednat s prezidentem USA Barackem Obamou.

Summity pořádané Organizací amerických států (OAS) se konají jako periodická setkání nejvyšších politických představitelů všech států západní polokoule s výjimkou Kuby. Na minulém summitu, v dubnu 2012 v kolumbijské Cartageně, latinskoameričtí spojenci Kuby pohrozili, že budou příští podobná vrcholná setkání bojkotovat, pokud na ně nebude pozvána Havana. Toho se USA zalekly. Washington a Havana minulou středu oznámily, že budou usilovat o normalizaci vztahů mezi oběma zeměmi a obnoví vzájemná diplomatická zastoupení na úrovni velvyslanectví. Castro v sobotu prohlásil, že jeho zemi ještě čeká dlouhý a obtížný boj, než USA zruší embargo, které na Kubu uvalily v roce 1962. Podle něj bude proces normalizace sabotovat zejména kubánský exil v USA, který se soustředí v Miami na Floridě. Znovu ale ocenil postoj USA.

Kuba se podle Castra nebrání jednání o širokém spektru problémů, od Washingtonu ale žádá, aby respektoval její zřízení. »Stejně jako jsme nikdy nežádali, aby Spojené státy změnily svůj politický systém, budeme i od nich žádat respektování našeho systému,« řekl Castro a zdůraznil, že Kuba se socialistických principů nikdy nevzdá.

Zasedání kubánského parlamentu se při Castrově projevu změnilo v oslavu odporu proti »americké agresi«, napsala o jednání agentura AP. Poslanci vstoje aplaudovali třem mužům z Kubánské pětice, nepravedlivě odsouzené a 16 let vězněné v USA, kteří byli nyní propuštěni v rámci oteplení vztahů.

(ava, čtk)