Jdi na obsah Jdi na menu
 


Republikou znělo: Práci čest!

 

 
2. 5. 2018

Desetitisíce lidí všech generací po celé České republice přišly oslavit Svátek práce. První máj. Den, který patří všem. Lidem práce, těm, kdož se na ni teprve připravují, i seniorům, kteří celý život poctivě pracovali, aby se dalším generacím pracovalo a žilo lépe.

Za lepší pracovní a životní podmínky lidí je třeba bojovat i dnes. Stejně jako za sociální spravedlnost, za mír, stále je třeba zvedat hlas proti rasismu, utlačování, rozpínavosti, vykořisťování slabších silnějšími. Komunisté už tradičně na Prvního máje připravili shromáždění, mítinky, besedy, veselice, ale i sportovní hry a atraktivní program pro děti. V obcích, městečkách i městech zněla dechovka, pop i country, zpívalo se, tančilo, podepisovaly se petice… Někde byla oslava vážnější, jinde třeba i trochu rozvernější.

Samozřejmě nechyběla slova představitelů KSČM, nejednou ovlivněná i letošními podzimními komunálními volbami a volbami do třetiny Senátu. Mluvilo se rovněž o tom, kdy a jakou bude mít ČR vládu, jak se k ní postaví KSČM a co z toho pro stranu do budoucna vyplyne. Ale zdaleka nešlo jen o oficiální projevy.

Předseda ÚV KSČM a místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip si pochvaloval, že prvomájové manifestace ve Strakonicích a v Českých Budějovicích byly moc dobře připraveny. Ve Strakonicích přišly asi dvě stovky lidí, spousta rodičů asi s 50 dětmi, které si v pěkném počasí užívaly dětské hry a soutěže. »Velmi dobré byly rozhovory s občany, lidé se zajímali o náš postup při vyjednávání s hnutím ANO, zajímaly je naše názory na konflikt v Sýrii, velmi odsuzovali útoky USA a Velké Británie,« svěřil se Filip. Třetím tématem, které znělo ve Strakonicích, byly nerealistické požadavky ČSSD vůči ANO. Řada dotazů se týkala i toho, zda se KSČM podaří naplnit její cíl – potrestání zločinů privatizace.

Měřítkem hodnot musí být práce, nikoli majetek

V Českých Budějovicích přišel mezi účastníky manifestace i kandidát KSČM do Senátu Richard Schötz. »Neodhadnu, kolik je tu lidí, ale letní scéna u kulturního domu Slavie je plná,« referoval našemu listu přímo z místa dění Filip. I tady lidé chtěli znát podrobnosti o vyjednávání o nové vládě. »Ale také s námi diskutovali o domácích problémech, v Českých Budějovicích jsou s obchvatem, buduje se D3, přicházeli i s náměty do komunální politiky,« informoval Filip. Ve svém projevu mj. zdůraznil, že KSČM odmítá, aby majetek byl měřítkem hodnot. »Naším měřítkem hodnot je lidská práce ve prospěch rodiny a společnosti,« uvedl. Když hovořil o vyjednávání o vládě, stejně jako ve Strakonicích přítomným připomněl, že KSČM má ve svých požadavcích sedm základních priorit, které jim představil. Také shromážděným řekl, že za práci, kterou odvádějí, si zaslouží nejen stejnou kvalitu potravin, ale také jejich mzdy by měly odpovídat těm u sousedů.

Pro člena Výkonného výboru ÚV KSČM Petra Braného začal První máj už zábavným pondělním odpolednem pro děti na českobudějovickém sídlišti Vltava. Dnes se podle jeho odhadu sešlo v sídle Jihočeského kraje na komunistické manifestaci kolem dvou stovek lidí. »Hlavní pro mě asi bylo povídání s těmi, kdo přišli. Zajímali se o názor naší strany na domácí, ale i zahraniční politiku, a nejednou samozřejmě přidali i své postřehy,« řekl Braný našemu listu z probíhající oslavy v Českých Budějovicích.

Lidé, bděte nad mírem!

První máj jako svátek radosti, kdy se setkávají přátelé a známí, ale i svátek revoluční – v takovém duchu se nesla prvomájová manifestace na pražském Výstavišti u Křižíkovy fontány. Pořádaly ji KV KSČM Praha, Strana demokratického socialismu, KSČ, KSM, Klub českého pohraničí, OI Ne základnám, LKŽ, Slovanský výbor ČR, Levá perspektiva, Alternativa zdola ad. Hudba v podání kapely TOP Poděbrady a mluvené slovo se rozléhaly areálem Fontány zalitým květnovým sluncem. Na vrchol akce, jenž nastal symbolicky »za pět minut dvanáct«, tedy v 11.55 hodin, a uvedly ho čs. hymna a Píseň práce, se tribuny zaplnily účastníky.

Význam práce, míru a solidarity podtrhla vedoucí kandidátka KSČM do pražského zastupitelstva a kandidátka do Senátu Marta Semelová. Práce, mír a sociální jistoty nejsou automatické, zdůraznila. Letošní připomínku 100 let od vzniku ČSR považuje za falešnou a pokryteckou, »pokud ti, kteří používají vzletná slova, se nezřídka podíleli na rozbití Československa«. Semelová odsoudila představitele české vlády, kteří »přizvukovali zbabělé agresi do Sýrie«, a zopakovala stále platný Fučíkův apel »Lidé, bděte!« - Lidé, bděte nad mírem ve světě!

Výtržníci se ztrapnili

Již v průběhu dopolední části manifestace Semelová vyzvala příslušníky Policie ČR, aby konali, neboť skupina antikomunistických výtržníků (vybavena zejm. vlajkami USA a NATO) vyvěsila nad areálem plakát s hákovým křížem. Na otázku našeho listu, jak policie bude řešit tuto propagaci fašismu, odpověděl člen antikonfliktního týmu, že »vše je zadokumentováno a bude se řešit později«. Naší zpravodajkou oslovený policista nepovažoval transparent za propagaci fašismu. To účastníci pražského Prvního máje byli jiného názoru. »Fašouni nosí své značky s sebou,« vyjádřila se pro náš list spisovatelka Lenka Procházková, která podepisovala u stánku své knihy. Tajemník KV Praha Viktor Pázler potvrdil, že ti, kteří transparent s hákovým křížem zavěsili, »jsou policií ztotožněni« a pořadatel akce na ně podá trestní oznámení. »Styděl bych se vzít americkou vlajku do rukou za desítky válek a nespočítaně mrtvých, které USA svou militantní politikou způsobily,« poznamenal kandidát do Senátu Karel Skoupil. A jako »‘dobrý‘ dárek ke 100. výročí vzniku ČSR« vnímá mladý Pražan Jaroslav Jirušek fakt, že jeden z provokatérů mával dokonce rakousko-uherským praporem. »Je to ostuda. TGM se musí v hrobě obracet.«

K asi dvacítce křiklounů v rohu se obrátil z pódia i poslanec Jiří Dolejš, když zopakoval, proč pokrokoví lidé na celém světě slaví Svátek práce. Ačkoli se například zkrátila pracovní doba od »prvního Prvního máje 1890«, intenzita vykořisťování zůstala. Každému, kdo poctivě pracuje, náleží poctivá odměna, podtrhl Dolejš a dodal, že lidé práce si svůj svátek zaslouží. I vznešený pozdrav se slavnou historií: »Čest práci!«

Jde o manifestaci našich práv

Europoslankyni, místopředsedkyni ÚV KSČM Kateřinu Konečnou Haló noviny zastihly ve chvíli, kdy už měla za sebou návštěvu Krnova a Nového Jičína a těšila se do Frýdku-Místku. »Na obou místech byla skvělá atmosféra, spousta lidí. Kromě volnějších aktivit se dosti řešila i politika, takže to bylo přesně takové, jaký má První máj být. Nemá to být jen o oslavě, ale především o manifestaci našich práv. A přesně o tom to bylo. V Krnově OV KSČM koupil lípu a zasadili jsme ji ke 100. výročí vzniku Československé republiky,«svěřila se Konečná.

Nadšená z atmosféry  prvomájových oslav byla i předsedkyně rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny a předsedkyně představenstva akciové společnosti Futura Miloslava Vostrá. »První máj jsme oslavili na Kladně. Spousta lidí a dobrá nálada jsou již tradicí,« zhodnotila pro náš deník Vostrá oslavy na Kladně, odkud se pak přesouvala do Rakovníka, kde se oslavy rovněž vydařily. Odpoledne pak zahájila májové setkání v Dobříši.

Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik stihl Svátek práce v Jihlavě, v Humpolci a v Třebíči. První místopředseda ÚV KSČM Petr Šimůnek vystoupil v Chebu, místopředseda ÚV KSČM Stanislav Grospič zavítal mezi členy a sympatizanty do Kolína, Kutné Hory, Mladé Boleslavi, Čelákovic a Mělníka. Místopředseda ÚV Václav Ort hovořil k lidem v Brně. Informace z dalších míst ČR, mj. i z prvomájového shromáždění v Litoměřicích, na kterém se sešlo na pět set lidí, přineseme ve čtvrtek.

Autor: 
(ku, mh, pk)
Zdroj: 
Haló noviny