Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pražský hrad má mít svůj zákon

FOTO - commons.wikimedia.org
 

 

Vzhledem k tomu, co se odehrává v souvislosti se zákonem o tzv. církevních restitucích a ústupkům, které učinila Správa Pražského hradu a Kancelář prezidenta republiky, nezbývá komunistům nic jiného než areál Pražského hradu ošetřit zákonem tak, aby nebyl rozebírán chamtivými preláty.

Tak odůvodnil místopředseda sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) pro náš list návrh zákona o Pražském hradu poslaneckého klubu KSČM. Ve středu ho komunisté předložili k projednání ve sněmovně. »Pražský hrad, resp. areál Pražského hradu, v rámci právního řádu dosud nepodléhá zvláštní právní ochraně, přestože by si zasloužil. Movitý a nemovitý majetek tvořící areál Pražského hradu má nesmírnou historickou a kulturní hodnotu, které neodpovídá jeho právní ochrana. Areál Pražského hradu a ostatní nemovitosti tvořící s ním jeden funkční celek patří do vlastnictví státu, ale jsou ohroženy různými návrhy na změnu vlastnictví,« vysvětlují předkladatelé v čele s Filipem, proč je tato norma potřebná. Podle poslanců KSČM jsou nemovitosti ohroženy zejména jednáním včetně žalob k soudům v rámci domnělých nároků vzešlých z realizace podle zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi. Tím byla narušena i tak slabá právní ochrana majetku, jež je součástí areálu Hradu. V současnosti se s majetkem nakládá podle zákona o majetku ČR, který však neposkytuje zmíněnou ochranu areálu Pražského hradu.

Na Hrad by se zákon o majetkovém vyrovnání nevztahoval

Umístění, popis a prostorovou identifikaci Pražského hradu sice vymezuje nařízení vlády, kterým byl Pražský hrad prohlášen za národní kulturní památku. Nelze opomenout, že Pražský hrad je zařazen do fondu světového kulturního dědictví UNESCO. »Ale vzhledem k tomu, že nejde o zákon, ale jen o podzákonnou normu, jde stále o velmi nízký stupeň ochrany tohoto jedinečného souboru nemovitostí,« jsou přesvědčeni poslanci KSČM.

Předloha z pera KSČM stanoví, že zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi se nevztahuje na areál Pražského hradu. Jde o pozemky, stavby nebo jiné nemovité majetky ČR, které tvoří areál Hradu, a ostatní nemovitosti, které s nimi tvoří jeden funkční celek, a nacházejí se na katastrálním území Hradčany nebo Malá Strana. Jejich seznam přináší příloha k zákonu.

Předkládaný návrh zákona si tedy klade za cíl vytvoření alespoň obecného právního rámce ochrany celého areálu Pražského hradu jakožto majetku ČR, majícího nesmírnou historickou a kulturní hodnotu. Připomeňme, že prezident Miloš Zeman a pražský arcibiskup Dominik Duka počátkem března na Hradě stvrdili dohodu, podle níž přejdou dvě nemovitosti v areálu Hradu na katolickou církev. Jiřský klášter a Nové proboštství církev dostane na základě žádosti podané v rámci majetkového vyrovnání s církvemi.

(ku)