Jdi na obsah Jdi na menu
 


Německo notně ubralo z optimismu

6. 12. 2014

 

 

Německá centrální banka snížila odhad růstu domácí ekonomiky na příští rok na jedno procento, což je proti původnímu odhadu polovina. V letošním roce nyní banka počítá s růstem 1,4 %, zatímco v předchozí červnové prognóze letošní růst odhadovala na 1,9 %.

 

 

 

Deutsche Bundesbank, jak zní oficiální název německé centrální banky, zhoršila výhled i na rok 2016. V červnu předpokládala, že ekonomika v uvedeném roce stoupne o 1,8 %, podle nové prognózy by měl však růst činit pouze 1,6 %.

Ve třetím čtvrtletí se ekonomika jen těsně vyhnula recesi, která se většinou definuje jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou. Hrubý domácí produkt se zvýšil o 0,1 %, zatímco ve druhém kvartálu o 0,1 % klesl.

Prezident banky Jens Weidmann se nicméně snažil o zmírnění pesimismu. »Je zde důvod doufat, že současné období slabosti se ukáže pouze jako dočasné,« uvedl podle agentury Reuters Weidmann. Dodal, že německé podniky by měl v příštím roce pravděpodobně čekat růst příležitostí v zahraničí.

Weidmann rovněž upozornil, že pokud ceny ropy zůstanou po delší období nízko, mohlo by to zvýšit hospodářský růst v letech 2015 a 2016 o 0,1 až 0,2 procentního bodu.

Největší evropskou ekonomiku letos zasáhl hospodářský útlum klíčových obchodních partnerů v eurozóně. Negativní dopad má také ukrajinská krize, která vedla k prudkému poklesu německého exportu do Ruska.

Německá vláda již v říjnu výrazně snížila odhad letošního růstu domácí ekonomiky, a to na 1,2 % z původně očekávaných 1,8 %. Příští rok by měla ekonomika podle říjnové vládní prognózy stoupnout o 1,3 %, zatímco předchozí výhled počítal s dvouprocentním růstem.

Ivan CINKA