Jdi na obsah Jdi na menu
 


Grospič: Nošovice jsou skutečným odkazem 17. listopadu

8. 12. 2009

Prohlášení OS ČMS ke spontánní stávce zaměstnanců nošovické automobilky Hyundai.

 



Pracovní podmínky z dob rakousko-uherské monarchie. Neplacené pracovní přesčasy prodlužující osmihodinovou pracovní dobu až na 11 hodinové směny, finanční tresty za návštěvu lékaře, nemocenskou, přeřazování »neposlušných« zaměstnanců na pracovní zařazení, na které nestačí, a pak vyhazovy. Zaměstnanci si mohou vybrat, buď jít stát frontu na záchod, nebo se jít napít, obojí se v deseti minutách pauzy stihnout nedá. Takové jdou zprávy o pracovních podmínkách v nošovické automobilce Hyundai, to byly údajně hlavní důvody čtvrteční spontánní zaměstnanecké stávky tamtéž.


»Na případu nošovické automobilky Hyundai se potvrzuje to, co KSČM tvrdila a před čím varovala od počátku 90. let. ČR se stala levnou montovnou. Zahraniční investoři přicházejí do České republiky jen kvůli levné pracovní síle a přesto, že ji zde nacházejí, snaží se dále obecně stlačovat její cenu dolů. Je to opravdu otřesný případ. Nošovice, to je skutečně odkaz 17. listopadu,« vyjádřil lidem z nošovické továrny svou solidaritu předseda Odborového sdružení Čech, Moravy a Slezska a poslanec KSČM Stanislav Grospič.


Ukazuje se, že i přesto, že se podařilo v roce 2006 vybojovat komunistickým poslancům v Poslanecké sněmovně zachování důležitých ustanovení o standardech pracovně právní ochrany v Zákoníku práce, odbory toho nedokáží využít.
Podmínky v řadě firem v celé České republice jsou téměř otrocké. V době krize se lidé bojí o svoji práci a tím snadněji podléhají tlaku a přijímají mlčky, co se jim vnucuje.


»Co dělaly a dělají odbory, zejména svaz KOVO (pod nějž spadá výroba v Nošovicích), když se lidé v nošovické automobilce museli sami spontánně vzbouřit? Kam tahle situace zajde příště?« ptal se Grospič.


Podle něj musí dodržování základních pracovněprávních podmínek hlídat především právě odbory. OS ČMS vyjadřuje plnou solidaritu oprávněným požadavkům zaměstnanců nošovické automobilky Hyundai. Není možné nutit zaměstnance k přesčasové práci, aniž jsou dodržovány základní ustanovení Zákoníku práce, je zcela nepřípustné trestat zaměstnance za návštěvu lékaře, nemoc nebo dokonce za základní tělesné potřeby.


»Jsem připravený kdykoli pomoci nošovickým zaměstnancům při řešení současné kritické situace, ať jako předseda Odborového sdružení Čech, Moravy a Slezska nebo jako komunistický poslanec. Nošovičtí se na mne mohou kdykoli obrátit,« uzavřel Grospič.