Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kritika sociálních demokratů je hyenismus

13. 2. 2009

PRAHA - Útoky sociální demokracie na KSČM kvůli tomu, že vypárovala vážně nemocného lidoveckého poslance Tomáše Kvapila při hlasování o poplatcích ve sněmovně, se blíží hyenismu, prohlásila poslankyně KSČM Soňa Marková na včerejší tiskové konferenci k reakcím na krok KSČM, který neměl na výsledek hlasování žádný vliv.

Zatímco z ČSSD uprchli v průběhu volebního období už čtyři poslanci, způsobili tragédii existence Topolánkovy vlády a protlačili i poplatky ve zdravotnictví, stejná strana, jejíž vnitřní rozvrat strhl zemi do neštěstí, se nyní osopila na komunistický klub ve sněmovně jen kvůli tomu, že zaujal etický a slušný postoj, který by měl být v demokracii samozřejmostí. Útok sociálních demokratů kvůli vypárování vážně nemocného kolegy je naprosto neadekvátní a blíží se hyenismu, uvedla včera Marková.

Marková, která je odbornou mluvčí KSČM pro oblast zdravotnictví, se včera vrátila i k samotné podstatě problému zdravotnických poplatků. Senátní úprava, která zbavila povinnosti platit poplatky u lékaře (nikoli v lékárně a v nemocnicích) děti do osmnácti let, přináší dle Markové jen kosmetické změny. Samotné zavedení poplatků je totiž nelegitimní a argumenty ho obhajující jsou prázdné. Nebylo doloženo, že by se na straně pacientů plýtvalo. Je přece jasné, že o počtu návštěv a množství předepsaných léků rozhoduje především lékař, a nikoli pacient, prohlásila Marková.

Komunistická poslankyně se zároveň obává, že poplatky odradily mnoho skutečně nemocných, aby šli k lékaři a mohlo tak v řadě případů dojít k zanedbání péče o zdraví. Toto zanedbání bude znamenat velmi brzy mnohem dražší léčbu, než byla ta, od níž je odradily Julínkovy regulační poplatky, z čehož je dobře patrná jejich protismyslnost, upozornila Marková.

Za naprosto drzé pak poslankyně považuje halasení pravice, že zrušení poplatků může přivést zdravotnictví do ztráty. Byla to vládní koalice, kdo nejvíce ohrozil financování zdravotnictví. To když připravila zdravotní systém o jedenáct miliard korun zavedením stropu pojistného pro lidi s vyššími příjmy. Poplatky, vytažené naopak z kapes těch nejchudších a nejbezbrannějších, proti tomu vynášely pouze čtyři miliardy, navíc vůbec nešly do systému, upozornila Marková, která rovněž vysvětlila, proč KSČM okamžitě po schválení senátní novely poplatkového zákona přišla do sněmovny s dalším návrhem na úplné zrušení poplatků. Budeme tak činit neustále, až do té doby, než se nám podaří uhájit práva těch občanů, kteří si poplatky nepřejí. Je to naše povinnost, prohlásila Soňa Marková.

Lisabonská smlouva - produkt neoliberalismu

Vztah KSČM k Lisabonské smlouvě na včerejší tiskové konferenci prezentoval europoslanec Jaromír Kohlíček. Upozornil, jak prapodivný měl tento dokument už svůj zrod. Zasedání Rady se tehdy vrátilo k nejhorším tradicím kabinetní politiky. Proběhlo uzavřené jednání, naprosto bez kontroly občanů, a za slabé dva měsíce bylo vše skončeno. Běžní občané vůbec nevěděli, jak se dospělo k finálnímu textu, připomněl Kohlíček temné znamení zrodu Lisabonské smlouvy, která je jen kosmeticky upravenou ústavní smlouvou.

Utajování a pokoutné protlačování smlouvy v jednotlivých státech EU, navzdory vůli občanů a bez možnosti těchto občanů se k dokumentu vyjádřit, bylo podle Kohlíčka důsledkem paniky, která vedoucí představitele Unie zachvátila poté, co Francouzi a Holanďané odstřelili evropskou ústavní smlouvu. Vlády prokázaly jasnou vůli vyloučit občany EU ze všech diskusí o budoucnosti Unie. Ono dvojí NE zjevně šéfy EU vyděsilo. Ti již nechtějí žádná rizika a vše má být provedeno velmi rychle, aby občan nestačil reagovat, odhalil Kohlíček nemilosrdně pozadí bojů v současné EU.

Symptomem oddemokratizování EU a snahy podloudně vnutit evropským občanům teze odmítnuté spolu s ústavní smlouvou, je dle Kohlíčka i obava politiků uspořádat k přijetí Lisabonské smlouvy referenda, českou vládu a eurofanatickou ČSSD z toho nevyjímaje. A přitom kdy jindy referendum vypsat? Vždyť tato smlouva převádí 60 pravomocí národních států na evropské centrum. To je přece zásadní změna oproti stavu, s nímž čeští občané vyjádřili souhlas v referendum při vstupu ČR do EU, uvedl Kohlíček.

KSČM bude podle europoslance za referendum bojovat a bude bojovat i za odmítnutí Lisabonské smlouvy. V Lisabonské smlouvě je třicetkrát jasně řečeno, že volný trh je zlaté tele a cokoli mu odporuje, musí být odstraněno. Státy se v ní zavazují, že budou zvyšovat náklady jen v jediné oblasti - ve vojenství. A to nemluvím o tom, že jsou v této smlouvě minimálně tři zákony, jejichž prostřednictvím lze napadnout zákony ČR, jimž se někdy nesprávně říká Benešovy dekrety, varoval Kohlíček, který připomněl, že Lisabonskou smlouvu odmítá celá evropská radikální levice jakožto neoliberální dokument. O to smutnější je, že na jeho protlačování se v ČR podílejí především sociální demokraté.

Za drahou elektřinu může ČSSD

Konečně k nehoráznému zvyšování cen elektřiny se na včerejší tiskové konferenci KSČM vyjádřil odborný mluvčí pro oblast dopravy a průmyslu Pavel Hojda. Za hlavního viníka označil vlády ČSSD. Byla to právě sociálnědemokratická vláda, která přijala zákon, jenž vyslal elektrickou energii na burzu. Tím se její cena odpoutala od reality a vychází z nákladů na její výrobu, které jsou běžné v západní Evropě. To je cena naprosto nepřiměřená našim podmínkám, uvedl Hojda. Za nešťastné rovněž považuje to, že energie není ve snížené sazbě DPH. Domnívá se také, že rozvodná síť by neměla být v rukách soukromé firmy, ale firmy se státní regulací a státním dohledem. Katastrofální důsledky na cenu energie měla dle Hojdy rovněž dobrodružná energetická politika Topolánkovy vlády. Ta pod tlakem zelených vsadila na alternativní zdroje, které jsou však příliš drahé a ještě více cenu energie zdražují. To na jedné straně ždímá obyčejné lidi, na druhé brzdí český průmysl.

13. února 2009, (ste)