Jdi na obsah Jdi na menu
 


KSČM: dvě sazby DPH a vyšší daně pro milionáře

18. 9. 2014

Ilustrační FOTO - kalkulacka.org

 

 

Poslanci ve středu předlohu odeslali do třetího čtení. V současné době platí základní sazba 21 a snížená 15 %. O pozměňovacích návrzích i o konečné podobě novely rozhodne sněmovna v příštích dnech.

Vláda chce nižším zdaněním kojenecké výživy a potravin pro malé děti podpořit rodiny s dětmi. V případě knih se nemá nová sazba vztahovat na publikace, kde bude reklama přesahovat 50 % plochy.

Opět došlo k ostré slovní přestřelce mezi exministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Kalousek už v úterní rozpravě obvinil vládní strany z pokrytectví. Poukázal na to, že v minulosti kritizovaly zvýšení sazeb DPH, které prosadila Nečasova vláda, ale sazby ponechávají v oné kritizované výši. Babiš připustil, že by jedna sazba byla ideální, tři sazby podle něj ideální nejsou. Řekl, že pokud se mu podaří dát do pořádku finanční a celní správu, aby lépe vybíraly příjmy státu, měly by být cílem dvě sazby DPH ve výši deset a dvacet procent.

»Zvažme, jestli ty tři sazby skutečně není ‚zu moc‘… Vnímáme spíše pozitivně to, co koalice přinesla, ale je to drobečková politika. My navrhujeme zrušit návrh na třetí sazbu a to, co ve snížené sazbě doteď je, dát do té desetiprocentní sazby, která tady byla do roku 2012,« prohlásil Jiří Dolejš (KSČM). Navrhl tedy, aby se současná 15procentní sazba vrátila na deset procent, kde byla do konce roku 2011, než ji zvýšila Nečasova vláda. Existovaly by tak ne tři, jak chce vláda, ale dvě sazby, snížená ve výši deseti procent. Obdobné změny navrhli Miroslav Kalousek i předseda ODS Petr Fiala

Součástí novely je i zrušení sjednocené DPH na 17,5 % od roku 2016. Vláda tím chce zabránit zvýšení daně na potraviny a další sociálně citlivé položky, u kterých by DPH musela vzrůst o 2,5 procentního bodu.

Větší podpora pro rodiny s dětmi

Před závěrečným schvalováním je po včerejšku i rozsáhlá novela zákona o daních z příjmů. Jiří Dolejš navrhl obnovit daňovou progresi pro zaměstnance a podnikatele. Jinými slovy - kdo má vyšší příjmy, platil by vyšší daně. Navržené sazby označil za »nic dramatického«. Lidé s příjmy do 50 000 korun měsíčně by platili i nadále 15 % na dani ze superhrubé mzdy, do 100 000 pak 18 % a příjmy nad 100 tisíc měsíčně by podléhaly sazbě 21 %. »Když jsme se v předchozím bodě pokusili zkorigovat řešení DPH, a to samozřejmě znamená jistý výpadek v inkasu, tak aby to bylo fiskálně neutrální, zbilancované v rozpočtu, tak je třeba někde vzít,« dal do souvislosti Dolejš svůj návrh předchozí a tento. Daleko víc ho však prý trápí to, že až do roku 2016 bylo odsunuto například ukončení historie tzv. superhrubé mzdy.

Vládní novela zejména zvyšuje daňovou slevu na druhé a třetí dítě. Nyní je možné na každé dítě odečíst z daní 13 404 Kč ročně, tj. 1117 Kč měsíčně. Podle návrhu se má sleva na druhé dítě zvýšit o 200 Kč a na třetí o 300 Kč měsíčně.

Pracující důchodci si budou moci od příštího roku opět činit nárok na slevu 24 840 korun ročně, o niž přišli daňovým balíčkem Nečasovy vlády. Návrh současně obnovuje zdanění penzí důchodcům, kteří si prací, podnikáním či pronájmem přivydělají ročně přes 840 000 Kč.

Předloha omezuje výdajové paušály živnostníků na 2 mil. Kč. Týká se to paušálů ve výši 60 i 80 %. Nadále budou moci podnikatelé využívat slevu na poplatníka, nebude jim však znovu zavedena sleva na manželku a děti.