Jdi na obsah Jdi na menu
 


S lidmi je třeba neustále mluvit, i když o to mnohdy nestojí

Rozhovor Haló novin s Janem Rejfkem, starostou městyse Dešenice (KSČM)

Místní organizace KSČM v Dešenicích má pečlivě připraven volební program na další období. Vychází nejen z ekonomické situace ČR, která není dobrá, ale i z místních poměrů, poměrů Plzeňského kraje, a především respektuje zájmy občanů městyse, neboť je v tomto duchu připravován rozpočet na příští rok, ale i sumář strategických záměrů pro rok 2015 a léta následující.

 

Končíte druhé volební období. Jak se vám pracovalo?

Je pravdou, že končím druhé volební období. Jsem hrdý na část funkcionářů, ale i občanů, kteří podpořili připravené záměry, a ty se podařilo i fyzicky realizovat. Dokumentuje to nejen přidělení mnoha milionů korun na dotační tituly, ale také realizace devatenácti dokončených projektů. Celková částka se vyšplhala na více než 48 milionů korun.

Na co byly peníze využity?

Byla realizována oprava zdejší bývalé tvrze Dešenice - I. část, opraveny jsou všechny části střech kostela sv. Mikuláše, máme novou fasádu hasičské zbrojnice v Oldřichovicích u Děpoltic, jsme ve finále s největší investiční akcí, kterou bylo odkanalizování obcí na ČOV v Nýrsku, do konce volebního období bude ukončena rekonstrukce místních komunikací, I. část, právě po odkanalizování. Také jsme opravili některé kapličky, sociální zařízení ve škole, obnovili památník obětem první světové války, vydali kalendář pro občany na rok 2014 atd. Nelze všechno vyjmenovat.

S čím jste měli největší starosti?

Bylo to přirozeně s akcí odkanalizování, kdy na jedné straně lidé vyjádřili souhlas s realizací akce, uvědomili si nutnost zlepšení životního prostředí a ochrany zdroje pitné vody, kterým je Nýrská přehrada. Na straně druhé jsme se setkali ale i s vydíráním a zastrašováním ze strany některých jednotlivců při dokončení stavby.

Za druhé jsou to dotace z ROP, kdy každý rok posloucháme, jak se zjednoduší administrativa. Opak je pravdou! Následné kontroly to jen potvrzují. Přitom jsou to stavby plně funkční, kdy si musíte po pěti letech vzpomenout, jak a proč to bylo tak, anebo onak formulováno v zadávacím řízení. Zdůvodňování a dohledávání je ubíjející, stresující, beroucí chuť k práci, zvláště když si uvědomíme, že nikdo si nestěžoval, nikdo vysvětlení nepožadoval a nikdo nebyl diskriminován. Vícenáklady nebyly...

Byly to jediné starosti a problémy, nebo jsou ještě některé další?

Přirozeně byly ještě další starosti, i když méně významné, ovšem ne zanedbatelné. S lidmi je třeba neustále diskutovat, a to i v případě, že o to nestojí. A nejen s lidmi. Patří sem i část zastupitelů, kteří na jedné straně záměr a projekt podpoří, na straně druhé o něm nic nevědí a nejsou schopni reagovat na dotazy. V případě občanů to platí dvojnásob.

Za příklad stojí rekonstrukce místních komunikací. Přestože byli všichni upozornění naším zpravodajem na realizaci tohoto díla za několik milionů korun, o nic se nezajímali. Dnes, kdy se komunikace buduje okolo jejich pozemku nebo domu, mají řadu připomínek. Ty jednoduché se dají realizovat, ty složitější už ne, protože je zde projekt s položkami, které se musejí dodržet. Jinak se píší změnové listy a například až po odsouhlasení úřadem ROP je můžete realizovat.

To jsou investiční akce, ale co ty ostatní?

Zde je situace podobná. Skupinky lidí se snaží připravit řadu akcí, ale účast na nich je ze strany místních občanů malá. Přesto sály prázdné nejsou. Na akce chodí lidé z okolních měst a obcí, a ti si toho váží. Zde je proto jistá rezerva. Smyslem je dávat lidi a spolky dohromady. Ne je rozdělovat. Ale to si musí vzít za své i zastupitelé a samotní voliči.

Jak se chystáte na podzimní volby?

Jako komunisté jdeme do toho s reálným volebním programem, který navazuje na léta předcházející. Nechceme od práce utéct. Kandidátka je složená nejen ze straníků, ale i nezávislých, máme mezi sebou i sedm žen. Patnáctičlenné zastupitelstvo, kde pracovalo pět našich zástupců, bychom chtěli rozšířit, neboť předešlá volební období to potvrzují. V roce 2006 jsme měli čtyři mandáty za 1057 hlasů, o čtyři roky později to bylo pět mandátů za 1472 odevzdaných hlasů.

Co ostatní kandidující subjekty?

Jsou dva a spolupráci se nebráním a bránit nebudeme. Jeden ze subjektů, Sdružení nezávislých kandidátů Dešenicka, jde do voleb podruhé, další Sdružení nezávislých kandidátů 2014 jde do klání poprvé. Co chce nebo co bude prosazovat, nevíme.

Není bez zajímavosti si všimnout, že tito zástupci se v rámci městyse téměř o nic nezajímali a nezajímají. O co jim tedy půjde, lze jen těžko odhadnout. Ale je to jakýsi módní trend, kdy se na politiku dávají noví lidé. V minulosti se ukázalo, podobně jako v parlamentu, že nic nového tito lidé nepřinesli. Přesto připomínám, že spolupracovat máme zájem. Jen tak to přispěje ke sblížení lidí.

Co vás po volbách čeká?

Především realizace několika akcí, na které jsme dostali peníze. V první řadě rekonstrukce II. části tvrze, kde má vzniknout Muzeum šumavského pivovarnictví. Poté chceme vyvolat diskusi na téma obnovení výroby piva.

Dvě dotace máme na zateplení školských zařízení, mateřské i základní školy a další tři dotace jsou zaměřeny na likvidaci bioodpadů, vybudování kompostárny, zajištění kompostérů pro domácnosti a svozového systému. Vše v zájmu zkvalitnění životního prostředí a také minimálního zvyšování cen za svoz odpadů. Vložené prostředky mají přispět ke zlepšení života lidí na vesnici. Budeme také dále pokračovat v záchraně kostela sv. Mikuláše.

V těchto dnech v Dešenici otevřeli naučnou stezku po stopách starých formanů. Oč jde? Čtěte ve středečních tištěných Haló novinách.

 

Anna HALASOVÁ