Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nedostatečná podpora rodin s dětmi

30. 7. 2014

 

Je to neschopnost nebo záměr?

Zejména posledních deset let pravicoví politici a politologové straší prognózami o »vymírání českého národa«. Mělo a má to sloužit hlavně ke zdůvodnění nutnosti penzijní reformy v zájmu zisků majitelů soukromých pojišťoven. Katastrofální předpovědi o prudkém poklesu až na polovinu současného počtu se však nenaplňují.

 

 

 

Dětí se sice rodí méně než za socialistické éry, ale zatím roční počty narozených dětí neklesají pod 100 tisíc. Podpora rodin s dětmi je však minimální a nejenže rostou náklady na výchovu dětí, ale nejsou k dispozici ani jesle a školky za finančně únosných podmínek. Navíc mají mladé rodiny trvale velké problémy se zaměstnáním i se získáním bydlení za přijatelných podmínek. Nájemní, sociální byty nejsou, dvoupokojové byty stojí tři až čtyři miliony korun, nájemné v Praze činí 15 i více tisíc měsíčně.

Vláda se konečně probouzí?

Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) se konečně probouzí a chce pomoci 730 tisícům domácností, které vychovávají dvě i více dětí. V minulých dnech schválila daňový balíček, na kterém prý »vydělají« právě početnější rodiny. Rodiny se dvěma dětmi dostanou roční slevu na dani ve výši 15 804 Kč, od třetího dítěte pak 17 004 Kč. Nadále budou rodiče dostávat na první dítě příspěvek 13 tis. Kč, na druhé dostanou nově 10 tis. Kč. Aby měla rodina na příspěvek nárok, nesmí její měsíční příjem přesáhnout 20 817 Kč u jednoho dítěte a 25 515 Kč u druhého.

Pro většinu rodin, které nedosahují ani výše průměrných platů, je takováto pomoc zcela nedostatečná. Například nejenom uvedené náklady na bydlení, ale i měsíční poplatek za místo v jeslích nebo ve školce představuje několik tisíc – i více než 10 tisíc měsíčně. Navíc jesle již prakticky neexistují a školek je málo.

Chybí dětská zařízení

Do »listopadové revoluce« se u nás rodilo dětí až o polovinu více než dnes. Pro všechny byl dostatek míst za přijatelný finanční poplatek. Většina jeslí i školek však byla prodána a dnes slouží jiným účelům. Hernám, obchodu a podobně. V tomto roce bylo podle informací ve sdělovacích prostředcích rodičům vráceno šedesát tisíc přihlášek do mateřských škol. Je tomu tak již řadu let.

Vláda se konečně vzpamatovala a ministr školství Marcel Chládek by chtěl mít tento problém vyřešený do tří let. Byl vytvořen dotační fond (100 mil. Kč), za který si mohou obce již v tomto roce školky dostavět. Celkově má být ve fondu až jeden a půl miliardy korun a může být čerpán do roku 2021. Navíc bude za rok pro tyto účely eurofond ve výši 12 mld. Kč. Peníze mohou sloužit i na rozšiřování základních škol. Vláda tím chce plnit jeden bod svého programu – do tří let zajistit povinný poslední rok předškolní výchovy.

Uvedená opatření přicházejí dost pozdě a jsou zcela nedostatečná. Školky by mohly být k dispozici snad za tři roky a jesle se prakticky neřeší vůbec. Je oprávněná otázka: jde o neschopnost nebo o cílený záměr? Samozřejmě opět ve prospěch velkokapitálu.

Co je potřeba?

Především by měli zejména levicoví zastupitelé na úrovni měst a obcí analyzovat situaci na svém území. Pokud to jde, vrátit dřívější školky a jesle svému účelu a zajistit možnosti rychlé rekonstrukce vhodných objektů nebo zajistit novou výstavbu. Na úrovni vlády by měla být těmto akcím poskytnuta okamžitá podpora, především finanční. Dávat slevu na dani není nejlepší řešení a je nedostatečné. Je třeba zajistit, aby poplatek za jesle a školky byl pro sociálně slabé únosný. To je více než uvedené snížení daní. Poplatky v jeslích a školkách by měly být odstupňované podle sociální situace. Pro žádnou rodinu by neměl být problém zajistit pro své děti jesle nebo školku. A to vše je potřeba udělat ve většině obcí do dvou let.

Je to možné, když to začnou realizovat kvalifikovaní pracovníci a funkcionáři. A samozřejmě když bude zajištěno, že prostředky eurofondů nebudou rozkrádány.

Václav VĚRTELÁŘ