Jdi na obsah Jdi na menu
 


Informace č.: 97 - 2018 (Poslanecká sněmovna schválila zvýšení příspěvku na péči)

 

Vážení přátelé, 

Poslanecká sněmovna právě schválila senátní návrh zákona o novele zákona o sociálních službách. Novelou se zvyšuje příspěvek na péči při domácí péči o osoby s nejtěžším zdravotním postižením. Poslanecká sněmovna návrh schválila ve verzi pozměňovacího návrhu pana poslance Romana Sklenáka. To znamená, že příspěvek na péči ve III. stupni se zvyšuje o 4000,- korun a příspěvek na péči ve IV. stupni se zvyšuje o 6000,- korun. Informace, které jsem získal při jednání s poslaneckými kluby tento týden, se ukázaly jako pravdivé, protože všechny kluby podpořily návrh pana poslance Romana Sklenáka. Poděkování však patří dalším poslankyním a poslancům, kteří nám pomohli k prosazení tohoto návrhu. Pro návrh hlasovalo 165 členů Poslanecké sněmovny ze 168 přítomných. Nikdo nebyl proti. 

Vážení přátelé, děkuji Vám za Vaši aktivitu a za Vaše dopisy, které jste psali jednotlivým poslankyním a poslancům. Ukázalo se to jako velmi důležité, protože všichni členové Poslanecké sněmovny o tomto návrhu věděli. Teď nás ještě čeká cesta Senátem. Věřím, že nám zase pomůžete. 

Vážení přátelé, ve čtvrtek 6. 12. 2018 Poslanecká sněmovna propustila v prvním čtení novelu zákona č. 329/2011 Sb., kterou se mění zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením. Návrh podala skupina poslanců v čele s panem poslancem Vítem Kaňkovským. Novela navyšuje částku na zdvihací plošiny ze 400 000,- korun na 500 000,- korun a dále rozšiřuje skupiny osob, které budou moci žádat o příspěvky na zvláštní pomůcky podle tohoto zákona. Jedná se především o skupinu lidí s těžkým omezením pohyblivosti způsobené postižením cév dolních končetin, těžké omezení pohyblivosti v důsledku oběhové nedostatečnosti při onemocnění srdce a dále objektivně prokázané těžké postižení plicních funkcí. Tento návrh byl připraven NRZP ČR a dopracován společně s poslanci. Vláda k tomuto stanovisku dala neutrální stanovisko. Poslanecká sněmovna prodloužila dobu na projednání tohoto zákona ve výborech, a to proto, aby byl čas na důkladnou legislativní úpravu návrhu. Je to další významný návrh, který NRZP ČR iniciovala, který by měl zlepšit život konkrétní skupině občanů. Další projednávání tohoto návrhu zákona bude až v příštím roce. 

Přeji Vám všechno dobré. 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR