Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vláda vyhlásila nouzový stav. V hospodě u stolu jen šest lidí

Dnes 13:43 – Praha • Aktualizováno 16:23

Jan Menšík, Novinky

V Česku začne od pondělí znovu platit nouzový stav. Na středečním mimořádném jednání o tom rozhodl kabinet. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) ujistil, že znovuzavedení nouzového stavu nebude znamenat zavírání hranic či omezení pohybu, ale pouze umožní vládě omezit shromažďování lidí či zapojení mediků.

Návrh na vládu přinesl šéf resortu zdravotnictví, podle něhož je nezbytné zavést opatření k omezení šíření viru a snížení reprodukčního čísla (kolik lidí dokáže nakazit jeden nemocný, pozn. red.) na hodnotu kolem čísla jedna.

„Současná epidemiologická situace se nevyvíjí úplně dobře. Česká republika patří mezi země, kde vývoj v poslední době zaznamenal jedny z nejprudších nárůstů, a musíme zavést opatření, která jsou schopna je eliminovat,“ sdělil na úvod Prymula.

 

Zákon o ochraně veřejného zdraví, podle nějž se doposud opatření vyhlašovala, už podle Prymuly na takovéto kroky nestačí, a proto je nutné zavést nouzový stav.

„Je třeba říct, že vyhlášení nouzového stavu neznamená, že bychom tu zaváděli opatření, která tu byla na jaře. Mohou mít nějaký ekonomický dopad, ale rozhodně to nebudou opatření, která by vedla k zavírání podniků a obchodů,“ ujistil Prymula.

Určité ekonomické dopady ale opatření budou mít na oblasti kultury a sportu, kam nová opatření míří.

Od pondělí dojde k zavedení distanční výuky na středních školách v regionech s vyšším rizikem nákazy, tedy v těch, které se na „koronavirovém semaforu“ zbarví do oranžové nebo červené barvy. Venkovní aktivity budou pak omezeny na 20 lidí, vnitřní na deset. Výjimky by však měla mít divadla, která z pohledu šíření koronaviru nepatří mezi příliš rizikové prostory – představení se ale bude moci účastnit maximálně 500 osob.

„Nebudou povoleny přestávky na konzumaci potravin či nápojů, protože tato aktivita je poměrně riziková,“ doplnil Prymula.

Opatření se ale týká muzikálů či oper, protože podle odborníků je zpěv velmi rizikový s ohledem na šíření viru.

Na tiskové konferenci po jednání vlády Prymula oznámil, že bude omezen také počet lidí, kteří spolu mohou v restauraci sedět u stolu. Od pondělí bude limit šest lidí.

„Nechceme, aby se aktivity, které jsou spojeny s oslavami, přesunuly například ze školních míst do restaurací a tady zase docházelo k přenosu,“ osvětlil.

Poslanci řešili nouzový stav. Podle Pekarové vláda selhala a Babiš by se měl omluvitDomácí

Poslanci řešili nouzový stav. Podle Pekarové vláda selhala a Babiš by se měl omluvit

 

Nouzový stav oproti současným zákonům umožní vládě omezit setkávání lidí nebo jí usnadní zapojení mediků z posledních ročníků do praxe v případě potřeby. Na konci dubna totiž soud opatření vyhlášené ministerstvem zdravotnictví mimo krizový zákon zrušil jako nezákonné, šlo například o omezování pohybu lidí či omezování maloobchodu a služeb.

Bez diváků se budou muset od příštího týdne obejít také sportovní soutěže a zápasy. Bazény, posilovny či akvaparky budou moci fungovat bez omezení.

Vláda měla ve středu jednat původně již od 7. hodiny ráno. Čas schůze ale nakonec posunula kvůli dopolednímu jednání ve Sněmovně. Tam představitelé vlády vysvětlovali své úmysly poslancům.

Kabinet může nouzový stav vyhlásit na 30 dnů, podle Prymuly by tato doba měla umožnit zvládnutí druhé vlny onemocnění. Letos vláda v souvislosti s šířením koronaviru vyhlásila stav nouze už jednou, a to 12. března. Platil do 17. května.