Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sociální stát se hrouti

5. 2. 2009

Rozhovor Haló novin s Pavlem Poláčkem, předsedou Matice Čech, Moravy a Slezska

Letos se opět zhoršila životní úroveň občanů České republiky.

V čem spatřujete hlavní příčiny?

Především ve změnách v bytovém právu, v poplatcích ve zdravotnictví, v rostoucím zdražování nezbytných potřeb člověka, a zejména v řízené finanční krizi a s ní spojené stoupající nezaměstnanosti. Za nejzávažnější považujeme přístupy některých politiků, kteří postrádají elementární znalosti o dopadech svých jednání na obyvatelstvo či jsou loutkami, ovládanými nadnárodními koncerny. A nebo jsou to darebáčtí kolaboranti ve službách západních mocností.

Jak se Matice dívá na zvyšování nájemného u nás?

Toto zvyšování se vymyká sociální únosnosti a ještě více znásobuje současnou krizi. Jen potvrzuje, že sociální demokracie, která je autorkou změn v bytovém právu, se řadí k pravicovým politickým stranám s levicovou rétorikou. Ostatně to dokládá i řada dalších rozhodnutí ČSSD. Přestože vyhrála volby v roce 2008, k deregulaci nájemného mlčí! Její koalice v některých krajích jsou velice výmluvné.

Matice nemlčela a k těmto protilidovým jevům se vyjádřila. Jak?

Pochopitelně, že jsme nemlčeli. Ve věci změn v bytovém právu jsme zaslali dopisy ministerstvu pro místní rozvoj a dali náš nesouhlas na vědomí vládě, dále dvěma státním zástupcům, policii... Považujeme jak poplatky ve zdravotnictví, tak i změny v bytovém právu za zločiny, protože nejen prohlubují chudobu a citelně snižují životní úroveň lidí, ale přímo ohrožují životy občanů! Jestliže mají i sociální dávky občanů pomáhat majitelům domů v jejich zlatokopectví a k získávání neúměrně vysokých a neoprávněných zisků, pak dochází ke zhroucení sociálního státu a k bezpráví. Rozhořčilo nás také vstřícné stanovisko České lékárnické komory, týkající se plateb za předepsaný lék. Považujeme to za amorální. Nadešel čas k prověření činnosti nadnárodních farmaceutických koncernů, jak ovlivňují činnost komor v ČR a její vlády. Podivné jsou i vysoké poplatky, které si určila advokátní komora. Nad jejich nestydatostí zůstává rozum stát. Znemožňují, aby se občan obrátil na soud.

Takže nynější koaliční vláda by měla sehrát aktivnější roli k odvrácení krize a marasmu...

Ano. Vláda je v mnoha případech netečná, a to především k průmyslovým podnikům s odůvodněním, že není jejich vlastníkem. Ale o tom, kdo prosadil rozprodej a rozkrádání státního majetku domácím a zahraničním subjektům, se mlčí. A to neanalyzuji destrukci zemědělské výroby, rozsáhlé a katastrofální ztráty kvalitní orné půdy, na které byly postaveny mamutí sklady zahraničních firem, továrny, půdy, na níž došlo k nekontrolované výstavbě prodejen obchodních řetězců, což lze považovat za kriminální jev. V ČR jich existuje více než 1300 a jen loni jich přibyla stovka. Obchodní řetězce prosazují prodej zahraničního zboží a omezují prodej českých výrobků. Tím je poškozeno například české zemědělství. A to výrazným způsobem.

Buďte konkrétnější....

Do České republiky se denně valí stovky kamionů ze západní Evropy, především z Německa. Přitom produkty z Německa jsou vyráběny v asijských zemích a jsou k nám importovány často s nízkou kvalitou. Všechny vlády od roku 1989 jsou k tomuto parazitování netečné. Umožňují nekontrolovanou výstavbu prodejen a tím podporují závažné ztráty půdy na našem území a přispívají k utlumování a destrukci domácí výroby. Tyto vlády mají na svědomí, že naše republika se stala dovozní provincií Západu. Výstavbu prodejen obchodních řetězců je nutné neprodleně zastavit.

ČSSD zarputile prosazuje schválení Lisabonské smlouvy. Jak Matice hodnotí dosavadní diskusi o tomto dokumentu?

Lisabonská smlouva je skrytá forma Evropské ústavy se zvýšeným důrazem na militarizaci Evropy. Kvalitní překlady této smlouvy jsou lidem k dispozici jen v omezeném počtu a mnohé stati nebyly řádně osvětleny nejenom v českém tisku, ale prakticky ani jinde v Evropě, s výjimkou Irska. A to zcela záměrně.

Jsou patrny tvrdošíjné snahy, aby Lisabonská smlouva byla schválena co nejdříve...

Ano, jistě. A to bez hlubších analýz, bez lidového referenda. Hlavními iniciátory rychlého schválení smlouvy jsou německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident Nicolas Sarkozy a předseda Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering. Ten nedávno naprosto neomaleně poučoval v Praze českého prezidenta Václava Klause. Matice v tomto případě Klause podporuje.

Hovořil jste o překladech Lisabonské smlouvy. Jaké texty jsou tedy k dispozici?

Nabízím k posouzení příklad v jednom z překladů: Texty uvedené v této publikaci nejsou právně závazné, mají čistě dokumentační povahu. Autoři, Úřad vlády České republiky ani Kancelář Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, nepřebírají žádnou odpovědnost za jejich obsah. K tomu není třeba již žádný komentář.

Zmínil jste se o předsedovi Evropského parlamentu Pötteringovi. Jak hodnotíte jeho vystupování včele EP?

Tento politik je záložním důstojníkem německého bundeswehru a na základě studia jeho vystoupení ho charakterizuji jako politického dogmatika, který důrazně protlačoval Evropskou ústavu a dnes stejně vehementně prosazuje Lisabonskou smlouvu. Termín Evropská ústava je dnes nepřesný.

Občané ČR žádají, aby Lisabonská smlouva jim byla předložena k vyjádření v referendu, což podporuje i KSČM...

Kdybychom měli v čele vlády politiky, kteří ochrání české národní zájmy, tak by byl tento dokument zásadně odmítnut. Pokud by mělo dojít k jeho schvalování, tak pouze formou referenda, ale po objektivní informovanosti občanů. Zde by měl být vyloučen mediální teror, který masíroval mozky našich občanů při referendu o vstupu ČR do EU.

Avšak zdá se, že smlouva bez referenda může být předložena zákonodárcům k hlasování do parlamentu a Senátu a může jimi být klidně schválena. Co tomu říkáte?

Každý poslanec či senátor, který by pro ni zdvihl ruku, by se dopustil vlastizrady. Přitom je nutné mít na paměti, že EU je prodloužená ruka NATO!

5. února 2009, Jan JELÍNEK