Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dokud mlčíš, jsi filozofem

26. 10. 2014

!
 
Tak jsem se z ranního bloku České televize dozvěděl, že komunisté – tedy před Listopadem – dokonce přijali »zákon proti dlouhovlasým«, tedy lidově řečeno »máničkám«. Vskutku objevné tvrzení. Dokonce hodno na Peroutkovu cenu. Možná však, že by se spíše hodilo vymyslet nějakou anticenu, kterou stejně, jako je tomu v ekologii – by dostávali žurnalisté, kteří by vyslovili naprostou a naprostou blbost.

 

 

 

Připomněl jsem si při onom poslechu Svět zvířat Jaroslava Haška, v němž bylo tolik nesmyslů, že to bylo až pěkné. Jenže to byl Jaroslav Hašek a ta novinářka, co v televizi »onu blbost« řekla, zatím neaspiruje na jeho velikost a jsem přesvědčen, že nikdy ani aspirovat nebude.

Ano, minulý režim nebyl nadšen z »mániček« a jistě měl své protagonisty nebo jen protagonistky, kteří proti nim vystupovali. Bylo totiž, podle nich, v zájmu socialistické budoucnosti vychovávat lidi lepší, krásnější, spokojenější. Že to bylo i jinak, o tom není třeba pochybovat. Lidé nebyli nakonec ani lepší ani krásnější, a často ani spokojenější, i když ani dnešek takovou vizi nenaplnil. Dokonce na rozdíl od minulosti si takové cíle nedává. Tehdy šlo o »světlejší budoucnost«, dnes jde, otevřeně řečeno, jen a jen o peníze. Klišé vzešlé od Havla »o pravdě a lásce« budí už většinou jen úsměv, přestože prorežimní propaganda se snaží, seč může, je znovu v souvislosti s pětadvacetiletím od Listopadu oprášit.

Ale jsme u onoho »komunistického zákona«, jímž se stíhali vlasatci. Byl, nebo nebyl takový zákon? Nebyl, jistěže. »Máničky« mezi námi žily a nebylo síly je zlikvidovat. Dokonce předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip před časem přiznal, že takovou »máničkou« byl. Dlouhé vlasy totiž neznamenaly odpor proti tehdejšímu režimu, ale příslušnost k jednomu směru hudby. Můj syn v jeden čas měl také delší vlasy. Ne, že by se mi to líbilo. Ale v rámci tolerance a rodičovské neschopnosti jsem to musel vzít na vědomí. Jistě, byli i tací, kteří horovali jiné muzice a nosili dlouhé vlasy jakožto vyjádření odporu k režimu. Nepochybuji o tom. Byli však i jiní odpůrci, kteří by si krk vlasy zarůst nenechali a přitom s Předlistopadem nesouhlasili. Ach, jak je to složité!

Nakonec z toho je však jen jedno poučení: Když něco neznáš, měl bys mlčet. Staří Římané dokonce říkali: »Dokud mlčíš, jsi filozofem!«

Jaroslav KOJZAR