Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proti krizi, válce a lžím!

Předseda KSČM Vojtěch Filip při projevu na Slavnosti Haló novin.
Slavnost Haló novin na pražském Výstavišti měla hlavní téma - komunální a senátní volby 2014

Zhruba devět stovek lidí oslavilo v sobotu na pražském Výstavišti tradiční Slavnost Haló novin. A dali též najevo svou touhu po míru a nespokojenost se současnou vládou, která se stále více odklání od svých předvolebních slibů.

»Vláda tvrdí, že zastavila ekonomický pád. Jenže opak je pravdou. Ekonomická a sociální krize trvá,« řekl předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip, který byl na letošní slavnosti hlavním řečníkem.

Poté analyzoval situaci od předčasných voleb. Podle něj žijeme ve velmi zvláštní etapě vývoje, která je v mnohém neprůhledná. »Při mimořádných volbách pravice bohužel dokázala odklonit část hlasů ve prospěch dalšího projektu na jedno použití. Varovali jsme, že se to může stát, želbohu marně. Po necelém roce je už jasné, že hnutí ANO následuje podobné projekty, jako byly ODA, Unie svobody, Strana zelených či Věci veřejné. Už je jasné, že jejich cíl je jediný: Zakrýt pravdu o tom, co se zde za posledních 25 let opravdu dělo. Rozdíl oproti minulosti je jediný: jsou mnohem silnější než jejich předchůdci,« upozornil Filip, podle nějž proto pro autentickou levici nastává velmi těžké období. »Nemáme proti sobě tak jasného nepřítele jako dřív. Je nečitelný, nevíme, jak se zachová a jaké zájmy bude hájit. To mnohé mate. Přitom je to jednoduché: ještě jsem neviděl miliardáře, který by před zájmem svého zisku upřednostnil zájmy obyčejných lidí,« řekl Filip v odkazu na předsedu hnutí ANO, miliardáře Andreje Babiše.

Naší práce se bojí

Filip rozptýlil iluze i některých levicových občanů, že s vládou, kterou sestavili sociální demokraté, přišlo nějaké významné zlepšení politických poměrů. »Nevěřte tomu. Politika se v České republice stále nedělá v zájmu občanů, ale jen v zájmu oligarchů a kapitálových skupin. Služba občanům se nekoná,« řekl předseda ÚV KSČM a jako příklad uvedl komunistický návrh zákona o obecném referendu. Ten ve sněmovně leží bez projednání už dva roky, přitom osm měsíců již za nové konstelace sil. »Důvod je prostý: Snaží se, aby se občané vůbec nedozvěděli, co komunisté prosazují. Naší práce a našich slov se zkrátka bojí,« řekl Filip. I proto je podle něj důležité, že na mediální scéně existují Haló noviny, které jediné o práci KSČM informují. A nejen o ní. Filip ocenil i to, že Haló noviny jako jediné médium nepodlehly manipulační kampani v otázce ukrajinsko-ruské krize. »Mají velkou zásluhu na tom, že se v uplynulých měsících o této věci u nás jen nelhalo,« uvedl. Poděkoval Haló novinám též za to, že jako jediné pravidelně informují o dění v Evropském parlamentu.

Nevzdat žádný zápas

Právě v situaci neprůhlednosti domácí scény a nebezpečných mezinárodních her je podle Filipa klíčové, aby levicově smýšlející občané nepodcenili blížící se senátní a komunální volby. »Rád bych levicové voliče požádal, aby změnili svůj postoj k Senátu,« řekl Filip. Za oblíbený názor, že »Senát je k ničemu«, může levice i celá ČR podle Filipa zaplatit nepředstavitelně vysokou cenu. Jako příklad uvedl nedávné volby do Evropského parlamentu. I k nim řada levicových voličů nepřišla, kvůli krátkozrakému rozumbradovskému názoru »vždyť je to k ničemu«. »Jenže uplynulo pár měsíců a je to právě Evropský parlament, který schvaluje sankce proti Rusku. Se Senátem je to stejné. Nadáváme na to, že Ústavní soud posvětil církevní restituce. Jenže je posvětil o jediný hlas, a je to právě Senát, který má na složení Ústavního soudu zásadní vliv. Proto nesmíme žádný politický souboj předem vzdát. Pokaždé, když tak učiníme, se nám to po čase zle vymstí,« varoval Filip.

Pozor na velké iluze

Neméně podstatné jsou podle Filipa volby komunální. V souvislosti s nimi vyzval všechny kandidáty a politiky KSČM, aby hlídali především pokusy odevzdat naše města a obce developerům. A vyzval též ke spolupráci s občanskými sdruženími, která proti developerským zhůvěřilostem bojují. »To jsou kauzy, v nichž komunisté nesmí zůstávat stranou, musí se zastat těch, jejichž zájmy jsou ohroženy jen proto, že nemají dost peněz,« vzkázal Filip.

Na slavnosti promluvil i poslanec a předseda Odborového sdružení Čech, Moravy a Slezska Stanislav Grospič. Vyzval všechny občany, aby nerezignovali na svá práva, zejména právo volební. A též aby nenaletěli vládní propagandě. »Někdy se zdá, že žijeme v době, kdy se odborům plní jejich sny. Zvyšuje se minimální mzda, vláda jim naslouchá při sestavování rozpočtu. Jenže to jsou jen velké iluze,« upozornil Grospič. »Je důležité jít k volbám a volit KSČM, jedinou stranu s čitelnou politikou, jedinou stranu, která 25 let neuhnula ze svých slibů,« vyzval Grospič, který rovněž poděkoval Haló novinám za podporu odborových centrál a prostor, který odborům poskytují k prezentaci.

Nejen opravárna zákonů

Mnozí kandidáti do Senátu se na Výstavišti představili osobně. Milan Neubert, kterému v tu chvíli v doplňovacích volbách na Praze 10 zbývalo již jen pár hodin na to, přesvědčit poslední nerozhodnuté voliče, varoval především před hrozbou války. »Válka je blíže, než si většina z nás myslí. Těch 1000 kilometrů, které nás od ohniska napětí na východě Ukrajiny dělí, umí válka překonat velmi snadno a rychle,« upozornil Neubert, kterého přijel podpořit v posledních hodinách kampaně i představitel Komunistické strany Rakouska Walter Baier, jenž účastníky sobotního shromáždění též pozdravil.

Dagmar Gušlbauerová, senátní kandidátka KSČM v obvodě č. 27, chce v horní komoře prosadit především zákon o sociálním bydlení. »Občané, kteří chtějí žít, a ne jen živořit, musejí přijít k volbám. Volte srdcem a rozumem!« apelovala.

Lubomír Ledl, který kandiduje do Senátu na Praze 5, kladl důraz na to, že potenciál Senátu není dosud plně využit. »Senát nesmí být jen opravárna zákonů ze sněmovny. To je málo. Měl by se více podílet na tvorbě domácí i zahraniční politiky,« prohlásil Ledl.

Známý odborový předák František Křížek, který kandiduje do Senátu za KSČM na Praze 9, chce v horní komoře bojovat za obyčejné lidi. »Jezdím po celé republice a dobře vím, že krize není pryč, naopak, situace je mnohde zoufalá, práce není, lidé jsou znechucení politikou a hlavně mají strach. Bojí se i projevit svůj názor, aby nebyli propuštěni,« popsal neradostnou situaci mnoha občanů Křížek.

Na Křižíkovu fontánu letos ovšem dorazili i dva senátorští kandidáti ze středních Čech, Rudolf Carvan a Josef Hála. Carvan vyzval k tomu, aby se mladší komunisté postarali o to, aby se k těm starším, kteří mají již sníženou schopnost pohybu, dostala přenosná volební schránka. V Senátu chce bojovat za podporu domácích výrobců. »Tato země má nesmírný potenciál, jen ho neumíme využít,« postěžoval si.

Hála chce na půdu Senátu vnést téma sociální, neboť jeho Příbramsko je regionem s nejvyšší nezaměstnaností ve středních Čechách, a také téma Brd. Patří totiž k hlavním bojovníkům za to, aby v Brdech nebyl zrušen vojenský výcvikový prostor.

Město občanům, ne developerům

Představili se ovšem i pražští kandidáti do voleb komunálních. Vedoucí komunistické kandidátky do Zastupitelstva hlavního města Prahy Marta Semelová shrnula priority pražské KSČM pregnantně. »Chceme, aby lidé měli práci, a to za slušnou mzdu. Aby měli střechu nad hlavou. Aby fungovaly sociální služby a zdravotnictví. Aby se občané v našem městě cítili bezpečně,« uvedla Semelová, která též zdůraznila, že komunisté prosazují nulovou toleranci vůči hazardu.

Petr Šimůnek představil komunistický program v oblasti dopravy. KSČM bude bojovat nejen za dostavbu metra a pražského dálničního okruhu. Jejím hlavním požadavkem je bezplatná veřejná doprava. »Není to plácnutí do vody či snaha se zalíbit. Náš návrh stojí na ekonomických analýzách. Měst v Evropě, která již bezplatnou MHD zavedla, je celá řada. U nás je to Třeboň či Frýdek-Místek - a stabilitu jejich rozpočtů to nijak neohrozilo,« argumentoval Šimůnek.

Jeho kolega Ivan Hrůza obrátil pozornost voličů k územnímu plánu. O něj se podle něho v těchto volbách hraje. »Důkazem je, že za mnohými hnutími stojí bohatí developeři. Proč asi? Je zde jasný ekonomický zájem. Pokud si toho nebudeme všímat, může nám zítra před okny klidně vyrůst dvanáctipatrový developerský projekt,« řekl Hrůza.

Jiří Dolejš poukázal na skandál se stále nedokončeným tunelem Blanka. Současný primátor Tomáš Hudeček ze sebe odpovědnost za tuto blamáž sejmout nemůže. »Všichni víme, jak dlouho již Prahu řídí a kolika chyb se již dopustil. Vymlouvat se do nekonečna na své předchůdce je dále neúnosné,« řekl Dolejš.

Další člen pražské kandidátky Milan Krajča krom skandálů typu Blanka či Opencard připomněl i to, že současný primátor za TOP 09 dotuje z peněz pražských občanů banderovské fašistické bojůvky na Ukrajině. »Tomu musíme říci jasné NE,« vyzval Krajča.

Dojemné loučení

Dojemné chvíle návštěvníkům Výstaviště připravil kubánský chargé d‘affaires Fermín Gabriel Quiñones Sánchez. Jeho diplomatická mise v Praze po třech letech totiž končí a přišel se s podporovateli Kuby a Haló novinami rozloučit. »Přeji hodně úspěchů Haló novinám, které píší pravdu o Kubě a nejen o ní. A mohu všechny ujistit, že Kuba bude pokračovat ve výstavbě socialismu,« prohlásil mladý diplomat, který míří na velvyslanectví do nizozemského Amsterdamu.

Na Slavnosti se prezentovali též sami tvůrci Haló novin. Jejich šéfredaktor Petr Kojzar, který celou akci spolu s Martou Semelovou též uváděl, dal nahlédnout do zákulisí novin a představil i některé své kolegy, kteří rovněž promluvili na pódiu k návštěvníkům Výstaviště. Ti rovněž mohli navštívit stánek a. s. Futura a zúčastnit se autogramiády tvůrců knih, které Nakladatelství Futura letos vydalo.

(ste)
FOTO - Haló noviny/Vladimír SLOBODZIAN