Jdi na obsah Jdi na menu
 


Průmysl jede, táhnou jej hlavně auta, stavebnictví pomalu umazává z propad

7. 8. 2015
ILUSTRAČNÍ FOTO - archiv Haló novin

 

 

Průmyslová výroba v červnu podle zveřejněných údajů Českého statistického úřadu vzrostla meziročně o 8,1 procenta, stavební produkce se zvýšil o 7,8 %.

Největší zásluhu na výsledku průmyslu mají automobilky, jejichž výroba roste dvouciferným tempem, připomněl pro Haló noviny Petr Dufek, analytik ČSOB. Podle něj bude průmysl i nadále tím hlavním motorem celé tuzemské ekonomiky.

K meziročnímu růstu průmyslu kromě výroby motorových vozidel, přívěsů a návěsů nejvíce přispěla i výroba strojů a zařízení a výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků. Produkce naopak klesla ve výrobě ostatních dopravních prostředků a zařízení a v tisku a rozmnožování nahraných nosičů.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách vzrostly meziročně o 7,7 %, přičemž tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily o 12,2 %, zatímco domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, vzrostly o 2,2 %.

Hodnota nových zakázek ve vybraných odvětvích se meziročně zvýšila o 10,3 %. Nové zakázky ze zahraničí vzrostly o 9,7 %, tuzemské pak o 11,4 %.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v červnu zvýšil meziročně o 3,3 %.

V celém druhém čtvrtletí průmyslová produkce vzrostla meziročně o 4,8 %.

Zaměstnanost stavbařů neroste

Stavebnictví umazává propad z období hospodářské krize, zbývá mu ale ještě dost do stavu z roku 2008. Produkce od počátku roku do konce června 2015 je totiž ve srovnání se stejným obdobím tohoto roku o 18,4 % nižší.

V samotném červnu letošního roku produkce v pozemním stavitelství klesla meziročně o 2,4 %, zatímco v inženýrském stavitelství vzrostla o 31,2 %. Podle Dufka je tak zřetelně vidět, že se »poptávka odvíjí od infrastrukturních projektů s vysokým podílem rekonstrukcí, zatímco produkce pozemního stavitelství aktuálně míří dolů«.

Počet vydaných stavebních povolení se zvýšil o 3,4 %, stavební úřady jich vydaly 7418. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 24 miliard korun a vzrostla meziročně o pět procent.

Počet zahájených bytů se zvýšil o 37,6 % na 3350 bytů, počet dokončených bytů pak o 15,9 % na 2031 bytů.

Stále však klesá zaměstnanost v oboru. Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví se v červnu snížil meziročně o 2,7 %.

V celém 2. čtvrtletí letošního roku vzrostla stavební produkce meziročně o 9,8 %.

»Rizikem pro další vývoj sektoru, zejména v příštím roce, je aktuálně klesající objem zahajovaných výběrových řízení na nové veřejné zakázky. Za prvních šest měsíců poklesl objem těchto řízení o 17,2 %. Výrazný pokles objemu budoucích zakázek je vidět zejména u krajů, měst a obcí. Naopak investoři na centrální úrovni (ministerstva, ŘSD, SŽDC, atd.) investiční prostředky v tendrech výrazně navyšují,« upozornil Haló noviny Jiří Vacek, ředitel analytické společnosti CEEC Research.

Ivan CINKA