Jdi na obsah Jdi na menu
 


KSČM se už v rámci frakce prosazuje

 

Rozhovor s Kateřinou Konečnou, europoslankyní GUE/NGL za KSČM

Minulý čtvrtek bylo schváleno nové vedení frakce GUE/NGL v EP. Post podle očekávání obhájila Gabi Zimmerová z Die Linke., ale celkový počet místopředsedů i přes nárůst členů skupiny klesl na tři. Můžete zopakovat pro naše čtenáře, kdo budou noví místopředsedové GUE/NGL?

 

 

 

Novými místopředsedy frakce GUE/NGL byli na čtvrtečním zasedání zvoleni Neoclis Sylikiotis (z Kypru), Malin Björková (ze Švédska) a Patrick Le Hyaric (z Francie). My jako zástupci KSČM jsme prosazovali ještě efektivnější model, a to jeden předseda a dva místopředsedové s větším důrazem na pravomoci Byra, kde mají své zástupce všechny politické síly zastoupené v naší frakci. Model jeden plus tři však nakonec převážil, což nepovažujeme za efektivní, ale čas ukáže.

Když KSČM bohužel není zatím nijak zastoupena v novém vedení frakce, budete moci být GUE stejně užiteční jako doposud? Na co se tři zákonodárci KSČM hodlají v nejbližší době v EP zaměřit nejvíc? Už jste si spolu sedli a tyto záležitosti probrali?

Po vyhodnocení zkušeností z minulého období jsme zcela záměrně přistoupili k podpoře systému jedna plus dva a nenavrhovali jsme žádného zástupce KSČM do vedení frakce. První společná schůzka všech tří poslanců zvolených za KSČM proběhla v minulém týdnu v Bruselu, kde jsme informovali Miloslava Ransdorfa o tom, co se stalo za posledních 14 dnů, kdy byl služebně v zahraničí (ve Vietnamu - pozn. red.) a my jsme společně s kolegou Maštálkou i Věrou Flasarovou vyjednávali v Bruselu. Sedli jsme si, a potvrdili si to, že naše priority budou především v obsazování výborů a delegací. Chceme navázat na předchozí dobrou činnost kolegy Ransdorfa ve výboru pro průmysl, kde byl dokonce místopředsedou, mé zkušenosti z oblasti životního prostředí a zkušenosti s prací v právním výboru Jirky Maštálky. Rádi bychom usilovali také o naše silné zastoupení v delegacích, a to především v delegacích, které mají rozvíjet vztahy se zeměmi bývalého sovětského bloku.

Kromě těchto otázek je však nutné konstatovat, že jsme po celou dobu od voleb vedli intenzivní jednání s řadou našich kolegů zastoupených ve frakci GUE/NGL, např. s kyperskou stranou AKEL, s řeckou KKE, s Die Linke., Portugalskou komunistickou stranou (PCP), Francouzskou komunistickou stranou (PCF) a řadou dalších kolegů. Čas, který uběhl od voleb, nebyl jen o volbě funkcí, ale především o vyjednávání našich pozicí.

Jsem také velmi ráda, že po dramatických jednáních byla nakonec zvolena předsedou frakce Gabi Zimmerová a i toto lze považovat za úspěch, a to i ve smyslu toho, že se podařilo odmítnout návrhy například na dvojí předsednictví ve frakci a řadu dalších. Volba zástupce Die Linke. jako předsedy naší frakce má svůj význam i proto, že nám šlo o zastoupení zemí bývalého socialistického bloku - v rámci pochopení souvislostí a cílů, kam naši frakci směřovat. To se povedlo a pro komunistické strany z našeho geopolitického prostoru je to jistě silný signál ke spolupráci, i když například přímo v EP zastoupeny nejsou.

Tím, že GUE má přes 50 zákonodárců, dostala prý nabídku na místopředsedu EP. Kdo byl na tento prestižní post nominován a má šanci na zvolení?

Právo na místopředsedu máme a o tuto funkci si oficiálně řekla řecká SYRIZA, ale je otázka, zda bude mít dostatečnou podporu v tajném hlasování vlastní frakce. Prozatím byl touto stranou nominován kandidát Dimitrios Papadimoulis.

Čtenáře zajímá osud lídra evropské levice Alexise Tsiprase. Kandidoval do EP a posléze coby kandidát GUE/NGL na předsedu Evropské komise mandát složil, nebo nakonec byl pouze symbolickým lídrem své strany pro volby do EP a na kandidátce se vůbec neobjevil?

Druhá varianta je správně - Alexis Tsipras jako lídr řeckého hnutí SYRIZA ve volbách do EP nekandidoval. Tsipras byl kandidát levice na post šéfa Evropské komise, nicméně vzhledem k výsledku voleb do EP nelze očekávat v této věci úspěch. Předpokládám ovšem, že se nadále bude věnovat nejen práci v národním parlamentu, kde je strana SYRIZA nejsilnější opoziční stranou, ale také práci v mezinárodním hnutí.

Nicméně SYRIZA je v mnoha směrech velice hyperaktivní a chce nejen místopředsedu Parlamentu, ale navíc si řekla po 2,5 letech, kdy v naší frakci dojde ke střídání předsednictva, i o předsedu naší frakce. Což by neodpovídalo výsledkům a zastoupení jiných stran. Proto také KSČM navrhla, aby se za 2,5 roku změnilo předsednictvo dle aktuální situace, potřeb a možností frakce a ne dle předem daného klíče. To se nám také podařilo prosadit.

Víme už oficiální důvod, proč KKE nakonec nevstoupila do inovované frakce GUE/NGL? Komentovala to nějak tato strana, resp. zmiňovaní dva zvolení europoslanci KKE? A už se k tomu vyjádřil někdo z vedení GUE? Je to škoda, protože v opačném případě mohla být jediná autentická levicová frakce pátou nejsilnější skupinou v EP...

Překlad oficiálního stanoviska KKE k jejímu nezastoupení ve frakci GUE/NGL bude k dispozici na zasedání ÚV příští sobotu a čtenářům Haló novin ho samozřejmě dáme k dispozici. Stručně však lze říci, že na opakovaných jednáních s KKE, která proběhla v minulých třech týdnech, bylo jasně deklarováno, že by se necítili konformně ve frakci s jejich politickými konkurenty. Druhá z řeckých stran, SYRIZA, se totiž ubírá cestou bývalé sociální demokracie a je to jakási její náhražka. I když i v programu tohoto hnutí najdeme řadu bodů, se kterými můžeme souhlasit... KKE se proto rozhodla identifikovat se jinak. A přesto, že si uvědomují, že je to poškodí, protože dva její poslanci budou v EP figurovat jako nezávislí, tak raději zvolili tuto cestu a chtějí si tvořit svou vlastní politiku, bez spojení s jejich politickými konkurenty.

Roman JANOUCH