Jdi na obsah Jdi na menu
 


Další Thaciho provokace

7. 3. 2014

Dříve velitel teroristické UCK, nyní premiér Kosova - Hashim Thaci. FOTO - balkaninside.com

 

 

Srbsko chce iniciovat naléhavé zasedání Rady bezpečnosti OSN kvůli zprávě, že se vláda Kosova rozhodla vytvořit svou vlastní armádu. Jak ve čtvrtek informovala na svém webu bělehradská televize B92, oznámil to ministr pověřený záležitostmi Kosova Aleksandar Vulin.

O vytvoření kosovské armády rozhodla vláda v Prištině v úterý. Podle kontroverzního »premiéra« a exšéfa teroristické UCK Hashima Thaciho ji bude tvořit 5000 vojáků v aktivní službě a 3000 záložníků. »To je nepřijatelné a je to v rozporu s rezolucí RB OSN 1244, v níž se jasně říká, že na území (samozvaného) Kosova nemůže existovat armáda. Je to teritorium pod správou OSN a může tam být jediná ozbrojená síla, a tou je KFOR,« prohlásil Vulin.

Srbský premiér Ivica Dačič na zprávu reagoval hned v úterý. »Už o tom dříve mluvili, ale my (Srbsko) jsme žádali záruky NATO a KFOR, že pokud bude někdy taková armáda vytvořena, nesmí se objevit na severu Kosova bez souhlasu KFOR,« řekl. Sever Kosova obývá silná srbská menšina, která stejně jako Bělehrad rozhodně odmítá uznat nezávislost Kosova a nechce se podřídit úřadům v Prištině, které řídí Albánci.