Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lidé mají právo žít slušně i v bytech miliardáře Bakaly

 

 

Byty RPG, které patří miliardáři Zdeňku Bakalovi, jsou ve stavu, kdy rekonstrukce je nezbytně nutná. Plíseň, opadající omítka, absolutně nezdravé prostředí pro děti a lidi náchylné na alergie. Takový je stav luxusu pro občany v podání bytů, které měly být pro lidi přínosem. Pronájem za třípokojový byt činí zhruba 5600 Kč.

 

 

 

Každý z nájemníků má pouze dvě možnosti: buď si byt opraví za vlastní peníze, nebo se odstěhuje. Lidé vymýšlejí, jak si pomoci. Někdo byt pravidelně maluje, jiný jej obloží dřevem, jenže plíseň je velmi agresivní a nájemníci pomalu zjišťují, že dovede prorůstat i dřevem. V těchto bytech bydlí lidé přes dvacet let. Situace, která by se měla lepšit, se naopak zhoršuje. RPG z bytů profituje, ale absolutně i několik let nereaguje na žádosti rodin, kterým třeba vypadávají rámy oken, a lidé se bojí o život dětí či vnuků. K tomu všemu patří ještě stížnosti na neupravené společné prostory, vodu ve sklepě, špatně uzavíratelné domy.

Bývalý bytový fond převzala společnost RPG v roce 2006. Zrekonstruovány byly však pouze některé byty. Nezbývá, než doufat, že tato hrozivá situace občanů bude vyřešena a miliardář Bakala pochopí, že do podnikání se musí i investovat.

Miloslava VOSTRÁ, místopředsedkyně ÚV KSČM