Jdi na obsah Jdi na menu
 


Spory o Ukrajinu, Evropu, Západ, a také o civilizaci

15. 2. 2015

 

 

Hluk v sále, překřikování, emoce, napjatá atmosféra. Překrucování dějin. Vypnutí mikrofonu. To vše provázelo projednávání asociační smlouvy mezi EU a Ukrajinou ve sněmovně.

Stejně jako v prosinci poslanci diskusi přerušili. Kdyby se tak nestalo, možná by padala nejen ostrá slova… Kdy se ke smlouvě sněmovna vrátí, není jasné. »Asociační dohoda je ruka podaná Ukrajině,« zdůraznil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Připomněl, že ČR se zavázala k tomu, že ji bude stejně jako ostatní členské státy ratifikovat. Smlouva podle něj neznamená členství Ukrajiny v EU, ale jen její přidružení. Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) má ČR čas na ratifikaci do konce roku. »Pro mne je velmi těžké hlasovat pro asociační dohodu, když představitel státu, o jehož asociační hodnotě jednáme, prohlásí, že sovětská vojska v roce 1943 obsadila Ukrajinu a pak obsadila Německo. Jaksi převrátit výsledek druhé světové války, popřít Teherán, popřít Jaltu, popřít Postupimskou konferenci, to je vážné ohrožení svobody,« zdůraznil místopředseda sněmovny, předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip.

Smlouvu podobně jako v prosinci kritizovali poslanci KSČM a Úsvitu. Vojtěch Filip mluvil o represích proti komunistům na Ukrajině. »Za sbírání petice jsou lidé zavíráni, unášeni správou tajné služby Ukrajiny v Charkovské oblasti,« sdělil a uvedl konkrétní případy, kdy pomohli až zástupci OBSE… Zeptal se, nakolik je kompatibilní trestní právo současné Ukrajiny s trestním právem EU, když jedno ze základních práv, právo na petici, na vyjádření názoru, je upíráno.

»Vzhledem k tomu, co se odehrává na Ukrajině, vidím tu věc výrazně jinak než hlasování o asociační dohodě běžného charakteru. A když si k tomu připomenu např. statut neobčanů v některých pobaltských státech, Lotyšsku a Litvě, tak statut neobčana, tzn. Lotyše, který nemluví lotyšsky, ale rusky, jeho rodným jazykem je ruština, je velmi temnou skvrnou na samotné tváři EU,« prohlásil Filip. KSČM však neuspěla s návrhem na odročení projednávání smlouvy na neurčito.

Předseda Úsvitu Tomio Okamura hrozil příchodem statisíců lidí z Ukrajiny, kde se nynější garnitura chopila podle jeho slov moci násilně a »nepokrytě se tam krade a vraždí«.

Dohoda se nelíbí ani některým sociálním demokratům. »Opravdu otázka stojí, s kým chceme v EU být a jestli umožníme EU se rozšířit o spolek fašistů,« řekl třeba Stanislav Huml. Jaroslav Foldyna volal po přijetí doprovodného usnesení. »Ukrajina není státem připraveným vstupovat do NATO a my bychom to ve svém doprovodném usnesení k asociační dohodě měli také zmínit. Je nutné, aby se hledala mírová východiska. Jiné než diplomatické východisko na Ukrajině neexistuje,« zdůraznil.