Jdi na obsah Jdi na menu
 


V koalici, hlavně v ČSSD, to vře

8. 8. 2014

Ilustrační FOTO - Haló noviny/Vladimír SLOBODZIAN

 

 

Situace kolem služebního zákona se ve vládě, ale především v ČSSD, vyhrotila. Ministr Jiří Dienstbier (ČSSD) nejdřív odmítl, aby se jeho legislativci podíleli na dalších úpravách předlohy, s jejíž dohodnutou podobou nesouhlasí. Po diskusi s premiérem a předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou však ustoupil.

Chovali se jako malí kluci, trvali na svém a neuměli si vyříkat své názory dřív, než šli před televizní kamery. Po schůzce, kde si zřejmě vše ozřejmili - ale proč až včera? - Sobotka řekl, že legislativci z vlády se prací na změnách služebního zákona zúčastní. Později na tiskové konferenci Dienstbier zdůvodňoval, jak má málo lidí a hodně práce, a jak to má on sám těžké. Koho to zajímá?

Zapojení odborníků z úřadu vlády požadují i koaliční lidovci. Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) má ministr splnit úkol zadaný vládou, nebo může rezignovat. To však premiér nepožadoval. Dienstbier v pátek sdělil, že nikdy nechtěl sabotovat práci na zákoně.

»Neumím si představit, že několik profesionálů by to za tři týdny nezvládlo,« nechal se ve čtvrtek slyšet místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek a tím, že je rozumné, že se Dienstbier vzdal dalších prací na zákonu, když to tak »zvoral«.

Na úpravě služebního zákona podle dohody mezi vládou a částí opozice nyní pracují odborníci z ministerstev vnitra, financí a práce. Sobotka předpokládá i účast legislativců z úřadu vlády. Dienstbier nejdřív vzdoroval s tím, že na to nemá kapacity, ale pak ustoupil. Nicméně to, co si Kalousek svým vydíráním vynutil, považuje za podstatné zhoršení zákona, za jehož kvalitu on jako ministr odpovídá.

V pátek odpoledne zřejmě už Dienstbier rezignoval zcela. Před novináři odmítl, že by jeho úřad nespolupracoval na služebním zákonu. Již od čtvrtečního rána prý převádí agendu na ministerstvo vnitra. Zároveň však dal znovu najevo nevoli s dojednaným kompromisem mezi vládou a částí opozice. Povede podle něj k odkladům v řádu přinejmenším týdnů a může mít dopad i na čerpání evropských fondů. Varoval také před tím, že rychlé přepracování návrhu může vést k řadě chyb. Za dva týdny se podle něj nedá zákon kvalitně předělat.

Minuta ve sněmovně

V 9.00 hodin začátek, v 9.01 konec. Tak vypadalo páteční jednání sněmovny. Někteří poslanci ani nestačili na začátek schůze doběhnout. Mnozí byli rozčílení, že kvůli jedné větě předsedy Jana Hamáčka (ČSSD) jeli přes celou republiku. Mnozí zástupci nepravicové opozice si mysleli, že budou mít možnost vystoupit, říci svůj názor. Nedostali šanci.

K projednávání novely služebního zákona se sněmovna znovu sejde až 27. srpna, kdy jí má koalice předložit komplexní pozměňovací návrh k předloze, jeho podstatou má být dohoda s ODS a TOP 09. Včerejší sotva minutové (ne)jednání mnohé přítomné rozčílilo (viz anketa), komunističtí poslanci se dostavili v největším počtu. Předseda Hamáček však jen oznámil, že na základě dohody předsedů poslaneckých klubů přerušuje schůzi. Jeho »děkuji vám za účast a přeji hezký zbytek dne,« mělo proto trochu nepříjemnou pachuť. V jednacím sále byla v té chvíli přihlášena zhruba čtvrtina poslanců.

Připomeňme, že vláda se dohodla s pravicovou koalicí, že Generální ředitelství státní služby ze zákona vypouští, přijdou i další změny, jak si to přály ODS a TOP 09. Podněty KSČM nebyly vůbec akceptovány. Nad vládou - a především jejím předsedou Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) - zvítězil místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Poslanci říkají, že bude třeba zvýšit už tak vysoké stropy sněmovních prostor, Kalousek totiž nosí svůj nos hodně vysoko…

K odpolitizování státní správy nedojde

Předsedovi ÚV KSČM Vojtěchu Filipovi vadí hlavně to, že návrh posiluje nepřiměřeně pravomoci ministerstva vnitra. Na něm by měl fungovat náměstek pro státní službu. Komunisté stejně jako Úsvit tvrdí, že předloha nepomůže odpolitizovat státní službu, což si všichni od zákona slibovali. Také podle Dienstbiera nebude kvůli dohodě mezi vládou a pravicovou opozicí dostatečně odpolitizována státní správa, za což není ochoten převzít odpovědnost. Proto ve čtvrtek oznámil, že se dalších prací na zákoně nezúčastní. Na dohodě mu nejvíc vadí, že koordinační orgán státní služby přijde o část pravomocí. »V tomto případě ztratil klíčovou kompetenci podílet se na výběru státních tajemníků, a tak garantovat to, že to budou osobnosti, které by zajišťovaly na resortech odpolitizování personálních záležitostí, a to se naopak zcela zpolitizovalo,« sdělil k dohodě, podle níž bude státní tajemníky jmenovat vláda na návrh příslušného ministra. Požadavek odpolitizování podle něj současná dohoda splňuje mnohem méně než původní koaliční návrh. Rozhodnutí nepodílet se na dalších pracích na zákonu zdůvodnil tím, že »není ochoten za takové prznění kvalitního koaličního návrhu převzít zodpovědnost«. Včera se mírnil. Pokud je ministrem, je to jeho práce, pochopil po rozhovoru s premiérem.

Ve středu 27. srpna by sněmovna měla vrátit předlohu zpět do druhého čtení, aby do ní mohla koalice vložit dojednaný kompromis.