Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pro mě je prioritou hájit práva našich občanů

 

Rozhovor s Pavlou Šlahúnkovou, kandidátkou do Evropského parlamentu

Je máj. Jak vlastně vy, jako mladý člověk, jste prožívala ten první májový den?

 

 

 

Já mám obecně velmi ráda jaro, když všechno kvete a krásně voní. Letošní První máj jsem strávila na májových oslavách v Jihočeském kraji. Takže jsem si spolu s dalšími občany, kteří rovněž tyto oslavy navštívili, užila konečně hřejivého sluníčka. Samozřejmě jsem nezapomněla na pusu pod rozkvetlou třešní, i když to byl letos nadlidský úkol najít nějakou, která ještě není odkvetlá. Ve vedlejší vesnici se ovšem stále dodržují tradiční májové oslavy, takže jsem zažila i klasické oslavy s mávátky a alegorickými vozy, jako to zažívali moji rodiče.

Jste kandidátkou do Evropského parlamentu. Dokonce jednou z nejmladších. Co byste, z tohoto hlediska, v EP chtěla hájit?

Pro mě je prioritou hájit práva našich občanů. Myslím si ale, že je potřeba vnést do politiky mladistvý rozhled a elán.

Myslíte, že Evropská unie dělá vůbec něco užitečného pro mladé?

Samozřejmě. Stačí, když se podíváme na všechny výměnné pobyty a studijní příležitosti, které nám Evropská unie nabízí. Je ovšem důležité, aby se mladí lidé u nás naučili využívat všeho, co jim Evropská unie nabízí. Je také třeba mladé lidi více o těchto věcech informovat a zlepšit dostupnost studijních stipendií a různých dalších příležitostí, v neposlední řadě i těch pracovních. Na jednu stranu je sice hezké, že je nám umožňováno studovat v celé Evropě – nakonec této možnosti využívám i já – ale na druhou stranu je neméně důležité dostat příležitost dané vědomosti následně využít v praxi. To znamená posílit politiku zaměstnanosti v celé Evropě.

A naše vlády?

Je smutné, že zrovna nedávno právě naše vláda neodsouhlasila zvýšení stipendií pro studenty, což bude mít za následek, že studium bude pro mnohé mladé lidi ještě více nedostupné. Současná vláda pokračuje v nastaveném trendu minulých vlád a stále nevytváří lepší sociální podmínky pro mladé rodiny, vzhledem k nedostatku jeslí a mateřských škol, a namísto toho podporuje vznik byznysu s dětmi (dětské skupiny).

Nač by se, podle vašeho názoru, měla z hlediska mladých zaměřit?

Je potřeba si uvědomit, že mladí lidé jsou naše budoucnost. Jsou to lidé, kteří se chystají vykročit do dalšího života, začínají si budovat rodiny a kariéru, a tento důležitý krok by se jim měl spíše ulehčit, a ne ztěžovat, jak tomu je u nás v současnosti. Pro mladé lidi je dnes mnohdy finančně nedostupné nejen studium, ale také vytvoření vlastní rodiny a rodinného zázemí. Kvůli nastavenému systému se už po dobu studia musejí mladí lidé zadlužit, aby vůbec mohli studium dokončit, a vstupují pak do života s velkým dluhem. Startovní čára tak bohužel není pro všechny stejná. Škoda, že nám Ústava už nezaručuje vzdělání zadarmo, jako tomu bylo dřív.

Když budete do EP zvolena, na jaký problém byste se především zaměřila?

Chtěla bych se věnovat především sociální oblasti, kde vidím ještě mnoho práce, kterou je třeba udělat. K tomu patří samozřejmě hodně palčivé téma nezaměstnanosti. Těch problémů je však mnoho, jedním z nich jsou samozřejmě i naše české potraviny.

Proč?

Jako studentce sociologie mi jsou témata ze sociální sféry velmi blízká. Pokud naše regionální potraviny dostanou zelenou, pomůže to snížení nezaměstnanosti, protože se tak zvýší počet pracovníků v potravinářském průmyslu, zemědělství.

Čtenáři vás znají z vašich příspěvků do Haló novin, ale málo vědí o vás osobně. Takže, co byste na sebe prozradila?

Jsem normální mladá holka, která dokončuje studium. Ale pro lepší představu si mě můžete najít na mých facebookových stránkách, nebo mě i v době kampaně potkat na ulicích, kde se určitě dozvíte víc.

Jaroslav KOJZAR