Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stát by se měl starat o sociální zabezpečení, říká většina Čechů

6. 1. 2015
FOTO - archiv Haló novin

 

 

Podle tří pětin Čechů a Češek by se o sociální zabezpečení lidí měl postarat stát. Celkem 46 procent dotázaných míní, že státní zajištění je příliš slabé a je potřeba ho posílit.

Opačný názor má 16 procent respondentů. Víc než polovina lidí je přesvědčena o tom, že dávky by měli dostávat jen potřební a osoby v nouzi. Vyplývá to z výsledků průzkumu, které zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Názory obyvatel republiky se v posledních letech téměř nezměnily.

Do průzkumu se v listopadu zapojilo 1985 lidí nad 15 let. Z nich 60 procent se kloní k názoru, že o občany se má postarat stát. Neutrální postoj má 28 procent dotázaných. Jen 11 procent míní, že o své zajištění se mají starat občané sami. »Podíly jsou téměř identické jako z listopadu 2013,« uvedli autoři. Podle nich proti roku 2012 mírně ubylo těch, podle nichž se jednoznačně má postarat stát. Loni v listopadu jich bylo 31 procent, v roce 2012 o čtyři procentní body víc.

Sociální dávky by měli podle 55 procent lidí dostávat ti, kteří je skutečně potřebují. Téměř čtvrtina dotázaných ale míní, že některé příspěvky by se měly vyplácet plošně všem bez ohledu na příjem. Ani tyto výsledky se od loňských příliš neliší.

Celkem 46 procent respondentů si myslí, že sociální zabezpečení od státu je příliš slabé. V roce 2013 o tom bylo přesvědčeno 52 procent dotázaných, a v roce 2012 dokonce 63 procent. Zhruba třetina lidí má nyní neutrální názor a 17 procent míní, že státní sociální systém je příliš štědrý a je třeba ho omezit. V roce 2012 si to myslelo deset procent lidí.

K myšlence, že by se měl o občany postarat stát, se méně kloní lidé od 30 do 44 let, osoby s vyšším vzděláním a lepší životní úrovní či přívrženci pravice. Častěji si myslí, že by se obyvatelé měli starat sami. Opačný postoj mají dotázaní nad 60 let.

Péče vlády o sociální situaci občanů je podle 53 procent dotázaných nedostatečná. Za přiměřenou ji považuje 38 procent lidí. Za přílišnou ji pokládají čtyři procenta oslovených. Nejlepší hodnocení si kabinet vysloužil v roce 2009. Jeho přístup jako přiměřený vidělo tehdy 41 procent dotázaných, jako nedostatečný pak 44 procent. Nejhůř na tom byla vláda v roce 2012. Přiměřenou péči sociální situaci lidí věnovala podle čtvrtiny respondentů, nedostatečnou podle 71 procent.