Jdi na obsah Jdi na menu
 


Státní správa stále nefunguje dobře

 

 

Služební zákon by mohl nastartovat pozitivní změnu ve státní správě, je však potřeba, aby byl zákon dobře přijat, řekl včera v diskusním pořadu České televize David Ondráčka, ředitel Transparency International (TI).

»Bavíme se o dlouhodobé reformě státu, na dvacet, třicet let dopředu, považuju to za zásadní věc. Můj optimismus se v této věci drolí,« uvedl Ondráčka s tím, že všichni se prý shodnou na tom, že státní správa nefunguje dobře, že nefungují odpovědní mechanismy a podobně. »Všichni chtějí změnu ve státní správě, což Služební zákon může nastartovat, ale potřebujeme, aby byl přijat skutečně dobře,« dodal Ondráčka.

Podle něj to začalo špatně tím, že prezident Miloš Zeman si dal podmínku, aby zákon byl načten rychle, což se dělo formou poslanecké iniciativy. »U takové normy je to špatně, prošlo to prvním čtením a teď se chystá, ve velkém časovém chvatu komplexní pozměňovací návrh v šibeničním termínu 90 dnů,« uzavřel Ondráčka s tím, že v této věci zatím nesdílí žádný optimismus.

Poslanec Stanislav Grospič (KSČM) v této souvislosti uvedl včera pro Haló noviny, že se kolem Služebního zákona dělá dle jeho názoru veliký »humbuk«, celé se to prý fetišizuje. »Řada věcí, která je dnes spojována se Služebním zákonem, tak je právně možná i dnes, včetně vyvození odpovědnosti za nesprávný úřední postup,« zdůraznil Grospič s tím, že by nebylo dobré přijmout řešení, které navrhuje právě Transparency International. »Jsou to někdy zbožná přání, která se míjejí s realitou,« uzavřel Grospič.

V další části debaty Ondráčka mimo jiné uvedl, že v současnosti jsou v byznysu velké ryby, které jsou schopny disponovat obrovským majetkem. Pro ně už prý není zajímavé okrádat státní firmy, ale celé si je rovnou koupit.

»Toto musí sledovat nevládní organizace, politická opozice i veřejnost,« uvedl ředitel TI. »Na druhou stranu je třeba říci, že vláda je tady jen pár týdnů, uvidíme, zdali personální změny, které probíhají třeba ve státních firmách, k něčemu povedou,« vysvětlil