Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přišel čas, abychom všichni zasedli k jednacímu stolu

14. 3. 2014

 

 

Dohoda politické reprezentace o zajištění obrany ČR je jistě důležitá. Uvítal jsem, že všechny významné politické síly, nikoli pouze koaliční strany, se chtějí dohodnout na dlouhodobém zajištění bezpečnosti naší země. Právě proto však, že jde o tak zásadní věc, neměli bychom si nic nalhávat. Už samotný úvod předložené »dohody« byl nabubřelý a bombastický.

 

 

 

Nejsem totiž přesvědčen o tom, že díky vstupu do NATO a EU se těšíme bezprecedentní prosperitě. Nejsem si takovýmto tvrzením jist, a to zejména s ohledem na stále trvající ekonomickou krizi. Domnívám se, že bychom příště měli žádat sepisovatele takovýchto prohlášení o střízlivost jak ve vyjadřování, tak v hodnocení situace. Jinak se ve veřejnosti budeme stávat trapní. Proto jsem odmítl dokument k patnáctému výročí NATO také podepsat. Nejsem ani škarohlíd, ale ani si nenasazuji růžové brýle, abych neviděl problémy okolo sebe a v celé společnosti.

KSČM se nezdráhá přistupovat k diskusi o jakémkoli tématu týkajícím se obrany naší vlasti, ba právě naopak. Je připravena se podílet na práci expertní skupiny pro vypracování aktuální bezpečnostní strategie České republiky a koncepce Armády ČR do roku 2030 a také se podílet na tzv. Bílé knize o obraně. Chceme jednat o jejím skutečném stavu a nelhat sami sobě. To, že máme odlišný názor na NATO, neznamená, že chceme hazardovat s bezpečností naší vlasti. Nechceme žádné bezpečnostní vakuum, zejména v situaci, ve které se ocitají sousední evropské země.

Také však nemůžeme nečinně přihlížet tomu, že naše současné zapojení do bezpečnostních struktur neodpovídá realitě ani potřebám vlastní bezpečnosti. Základem pro další období by měla být okamžitá vzájemná jednání - s účastí a respektem stálých členů Rady bezpečnosti OSN – při nichž by se hledala neideologizovaná a nečernobílá východiska.

Dokonce se domnívám, že chceme-li si jako lidstvo uchovat nejvyšší hodnotu naší civilizace – světový mír, že po šedesáti devíti letech znovu přišel čas, aby si všichni hlavní aktéři slavného vítězství nad fašismem, spolu s demokratickým Německem a spolu s dalšími skutečně demokratickými silami světa, zasedli k jednacímu stolu a znovu potvrdili zásady uchování míru v 21. století v Evropě i ve světě.

Vojtěch FILIP, předseda ÚV KSČM