Jdi na obsah Jdi na menu
 


Evropská unie a vláda ČR slouží jen bohatým

12. 2. 2013

Ekonomika

Úřad vlády ČR. FOTO - archiv Haló novin
 


 

 

Téměř každý den přinášejí sdělovací prostředky informace o tom, jak politika Evropské unie i české pravicové vlády Petra Nečase neslouží lidem nebo alespoň jejich většině, ale pouze bohatým. Můžeme to ilustrovat na náhodně vybraném dni. Například minulý čtvrtek.

V Bruselu se konal summit hlav států EU, které se pokoušely dohodnout rozpočet Unie na příštích sedm let. Bohaté státy (Německo, Francie) se snaží zachovat své výhody a na ekonomicky slabších zemích se má šetřit. Do toho se konala stávka zaměstnanců EU, kteří nechtějí připustit omezení svých platů. A nejsou to platy malé.

Jak si žijí úředníci EU?

 

 

 

Celkové je v institucích EU neuvěřitelných 46 tisíc zaměstnanců. Z nich více než polovina (26 tisíc) má měsíční hrubý příjem nejméně 7875 eur (201 tis. Kč). Tím předstihují plat českého prezidenta (183 tis. Kč). Téměř devět tisíc zaměstnanců EU má měsíčně minimálně 343 tis. Kč, tedy tolik, jako prezident ČR včetně všech náhrad (360 tis. Kč).

Tisíce zaměstnanců EU si tedy žijí skvěle. Nikoliv pro obyvatele ČR, jak tvrdil »nejlepší« ministr financí v Evropě Miroslav Kalousek, ale spíš pro ně platí úsloví »jako prasata v žitě«. Nedivme se proto, že si pracovníci EU vymýšlejí skutečné voloviny. Například u nás dnes aktuální podporu fotovoltaiky.

Fotovoltaický skandál

Alena Vitásková, předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERU), oznámila, že podle vnitřního auditu ERÚ byly ceny elektřiny z fotovoltaiky stanoveny nad rámec zákona. Před několika lety, na základě stimulů z EU, byly vytvořeny fantastické podmínky pro výkup elektřiny z fotovoltaických panelů. Kilowathodina za 13 Kč a s garancí na 15 let. Ceny elektřiny se tak zvyšují o miliardy a desítky miliard. Podle výpočtů nám hrozí, že do roku 2040 zaplatíme za elektřinu z fotovoltaiky více než bilion korun. Ve sněmovně se o tom již živě diskutuje, ale ani tam, ani ve vládě, se žádná náprava neděje.

Na fotovoltaice vznikají noví miliardáři. Snahy dosáhnout zveřejnění vlastníků fotovoltaiky »vyšumí«. Asi tam patří řada současných politiků, poslanců a vysokých státních úředníků. Přijat byl totiž obrovský nesmysl. Byly stanoveny vysoce dotované ceny z fotovoltaiky místo toho, aby stát podpořil jednorázově investice do výstavby fotovoltaických článků. Tím ztratil možnost kontroly.

Kdo nám vládne?

Navíc Kalousek prohlašuje, že »nepřísluší politikům zasahovat do práce nezávislého úřadu«. A Energetický regulační úřad je prý nezávislou institucí. Kdo vlastně řídí tento stát? Kdo může rozhodovat o zatížení občanů bilionem korun? Nevíme. V praxi je tu »vládců« mnoho. Jedni pod záštitou institucí EU, druzí pod záštitou nejbohatších. Vládne kapitál, velké peníze.

Každý den se »rodí« noví miliardáři. Ekonomika však stagnuje nebo klesá již pátý rok. Nezaměstnanost roste, nominální i reálné příjmy sociálně slabší většiny obyvatelstva stagnují nebo klesají. To je výsledek našeho členství v EU i činnosti vlád za posledních dvacet let obnovení kapitalismu u nás. To je ta pravda, láska, svoboda a spravedlnost, kterou v roce 1989 sliboval Václav Havel a další…

Václav VĚRTELÁŘ