Jdi na obsah Jdi na menu
 


OKD čeká reorganizace a útlum

12. 8. 2016
FOTO - cs.wikipedia.org
 

 

Věřitelé těžební společnosti OKD včera na schůzi u Krajského soudu v Ostravě rozhodli, že firma půjde do reorganizace. Proti hlasoval jen jeden ze 117 přítomných věřitelů a několik se jich hlasování zdrželo.

Znamená to, že firma dál bude těžit uhlí. Doly se budou postupně zavírat a lidé propouštět, útlum ale bude pozvolný, řízený a některé doly mohou fungovat zřejmě až do roku 2023.

»Reorganizace je jediná možná cesta k tomu, aby mohla pokračovat těžba a aby útlum by nějakým způsobem řízený, koordinovaný a bezpečný. Insolvenci jsme nikdy nepodporovali,« řekl Haló novinám první náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Josef Babka (KSČM).

Jako první čeká uzavření zřejmě už na konci letošního roku Důl Paskov, o jehož útlumu už se mluví několik let. Podle informací insolvenčního správceLee Loudy tento důl táhne dolů celé OKD. V dole pracuje okolo 1800 lidí, část z nich by ale zřejmě našla práci na jiných šachtách.

Odbory Paskov nepodržely

Předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík řekl, že problém Paskova je tak dlouhý, že už výrazným způsobem rozklížil celou tamní osádku. »Jsou tam zvýšené odchody horníků a samozřejmě to má negativní vliv na zaměstnance, podle posledních zpráv absence na Dole Paskov se pohybuje někde na úrovni 45 procent,« řekl odborář.

»Kdo by očekával, že bude mezi horníky panovat solidarita, kterou budou podporovat odbory, je na omylu. Mezi zaměstnanci karvinských dolů a zaměstnanci Paskova panuje určitá nevraživost, posilovaná vedením OKD známou mantrou o tom, že zbytek OKD doplácí na paskováky,« posteskl si v rozhovoru, který přineseme v příštích dnech, David Kolář, důlní bezpečnostní technik a zastupitel obce Staříč (za KSČM). »V rámci OKD působí troje odbory, z nichž jedny dokonce nesou v názvu označení pravicové (sic!), a ty, kromě vzájemných půtek mezi sebou, mají velké pochopení pro manažery OKD. Předseda těch největších sedí dokonce v dozorčí radě. Ostatní předsedové a další uvolnění funkcionáři jsou placeni OKD. Hrají už jen o jedno, a to o odstupné, které sjednali v kolektivní smlouvě. O nějakém dalším pokračování těžby, nebo podobných kompenzacích pro horníky, jako mají třeba v Polsku, vůbec neuvažují,« řekl Kolář Haló novinám.

Nejlepší řešení

Rozhodnutí o reorganizaci odbory přivítaly. »Jsem velice rád, že schůze věřitelů schválila reorganizaci a že můžu dát první signál našim zaměstnancům, že budou mít práci, že celá ta situace v OKD se uklidní a postupně dojde k tomu, aby nadále těžili uhlí a došlo k řízenému postupnému útlumu,« řekl Pytlík.

Reorganizaci přivítal i ministr financí Andrej Babiš (ANO). Reorganizaci doporučoval insolvenční správce, podle něhož včerejší jednání dopadlo pro OKD asi nejlíp, jak mohlo. Reorganizaci prosazovaly kromě vlády i moravskoslezská tripartita a vedení OKD. Vedení OKD teď musí vyhotovit reorganizační plán. »Na reorganizačním plánu jsme již začali pracovat a budeme se ho snažit zkompletovat v co nejkratší lhůtě,« řekl generální ředitel a předseda představenstva OKD Dale Ekmark.

V případě, že by šla firma do konkurzu, věřitelé by zřejmě nedostali vůbec nic. »Teď je čeká alespoň nějaká naděje a z hlediska dodavatelů pokračování obchodních vztahů,« řekl Louda.

Firma potřebuje peníze

Schválení reorganizace otevírá OKD cestu k půjčce 700 milionů korun od státu, kterou už schválila vláda. Zatím ale není jasné, jestli tato podpora projde u Evropské komise. Půjčka má pomoci vyřešit problém s nedostatkem hotovost, kvůli němuž OKD například tento měsíc vyplácí některým zaměstnancům mzdu na dvě části. Ekmark v minulých dnech naznačil, že v příštím roce by firma mohla potřebovat půjčit další peníze. Ani podle insolvenčního správce se to nedá vyloučit.

Podnikatel s uhlím a elektřinou Petr Paukner včera potvrdil, že spolu s dalším podnikatelem Petrem Otavou nabízí OKD takzvané komoditní financování až do výše dvou miliard korun. Reorganizaci OKD přivítal rovněž slovenský finančník Pavol Krúpa. Jak skupina podnikatelů kolem Pauknera, tak Krúpova skupina Arca Capital projevily dříve o OKD zájem. Aktuální financování firmy ze strany Arca Capital podle Krúpy na stole ale není. Krúpa však podporuje nabídku Pauknera s Otavou a nebrání se spolupráci s nimi. »Je mezi námi taková nepsaná soudržnost,« dodal Krúpa.

K soudu přihlásilo přes 550 věřitelů OKD pohledávky za více než 20 miliard korun, insolvenční správce ale většinu z nich neuznal. Přezkumné řízení u soudu potvrdilo, že uznané pohledávky dosahují jen bezmála tří miliard korun.

(ng)