Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kameny létaly na srbského premiéra

Ochranka se pokoušela chránit premiéra Aleksandara Vučiče deštníkem, velmi rychle ho vyvedla z areálu. FOTO - abc7chicago.com

 

 

Sobotního pohřbu 136 nově identifikovaných obětí masakru muslimských (nyní bosňáckých) mužů a chlapců se v Bosně účastnily desetitisíce lidí.

Na ceremonii přicestovala řada zahraničních delegací, mimo jiné někdejší americký prezident Bill Clinton, srbský premiér Aleksandar Vučič či předseda české Poslanecké sněmovny Jan Hamáček. Vučič ale pietu předčasně opustil, když na něj dav začal házet kamení. Srbský premiér předtím zveřejnil otevřený dopis, ve kterém masakr označil za ohavný zločin. Po příjezdu do Srebrenice Vučiče přivítala Munira Subašičová, která je předsedkyní asociace Srebrenických matek. Subašičová připnula Vučičovi na klopu háčkovanou bílo-zelenou květinu jako připomínku na mrtvé a premiér se následně podepsal do kondolenční knihy.

Vučič nakonec vzpomínkovou akci musel předčasně opustit, neboť na místě čelil bučení davu a nadávkám. Někteří lidé na něj házeli kamení. Premiéra kámen lehce zranil v obličeji a rozbil mu brýle. Premiérova kolona areál opustila v doprovodu policistů.

»Bylo to strašné. Házeli kamením, botami a vším, čím mohli. Premiéra zranil kámen, který ho zasáhl do hlavy. Není to ale vážné,« citoval srbský list Blic jednoho z členů Vučičova doprovodu.

Srbské ministerstvo vnitra podle Reuters označilo útok na Vučiče za pokus o atentát a obvinilo Sarajevo, že nedokázalo zajistit bezpečnost. Srbský ministr zahraničí Ivica Dačič vydal komuniké, ve kterém incident označil za útok proti celému Srbsku a proti jeho politice míru a regionální spolupráce.

Incident vzápětí odsoudily USA, EU a Rusko. Omluvilo se za něj tříčlenné předsednictvo Bosny a Hercegoviny, které je kolektivní hlavou země. Agentura APA poznamenala, že bosenské vedení v otázce omluvy postupovalo