Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vstřícnost k názoru občanů, to je naše nabídka

5. 9. 2014

 

Rozhovor s vedoucím kandidátem KSČM v Jihlavě Pavlem Šlechtickým

V zastupitelstvu jste působil již v minulém volebním období, byť KSČM byla v opozici, čeho se vám podařilo dosáhnout, případně čemu jste dokázali zabránit?

 

 

 

Minulé volební období bylo poznamenáno tím, že opět byla taková středopravicová koalice, tedy sociální demokraté, ODS a lidovci. Bohužel ODS měla primátora, a to i přesto, že ČSSD volby vyhrála, jenže jí očividně stačili tři náměstci. My jsme se sociálními demokraty měli dohromady 18 mandátů, tedy nám jeden mandát chyběl k většině, protože v Jihlavě je 37 zastupitelů.

I tak se nám ale ledacos podařilo, a to díky tomu, že jsme byli po celou dobu aktivní, a to tolik, až jim to někdy šlo na nervy. Jinak zastupitelstvo bylo poměrně mlčenlivé. Hlavně ODS se docela rozštěpila, jelikož v ní byly veliké rozpory a někteří z ní odešli, přes veškeré problémy i tak koalice celé volební období přetrvala, ale nebyla tak úplně soudržná.

Kdybych měl volební období zhodnotit jako celek, tak rozhodně lze třeba říci, že se v Jihlavě využily evropské peníze, což jsme samozřejmě podporovali. Po celou dobu volebního období tady nedošlo k žádné privatizaci městských podniků, což bylo pro nás podstatné a neprošly také některé sporné majetkové záležitosti, se kterými jsme nesouhlasili.

Za velký úspěch považuji, že se nám podařilo, byť až napočtvrté, přesvědčit koalici, aby souhlasila se změnami tarifů městské hromadné dopravy. Podle nás totiž byla příliš předražená. Alespoň se nám tedy povedlo prodloužit nejnižší tarif ze tří zastávek na čtyři a prosadili jsme i větší rozsah možnosti přestupů. Takže jsme ve výsledku dosáhli zlevnění jízdného.

Co nejvíce lidem v Jihlavě chybí, s čím se na vás obracejí?

Tak nejčastějším problémem je asi stav chodníků. My bychom chtěli, a také to máme ve volebním programu jako prioritu, v ucelených částech opravovat chodníky. Hodně se tu sice dělají cyklostezky, nic proti nim, ale za situace, kdy se dávají miliony korun do nich, a zůstávají nám rozbité chodníky, tak by bylo lepší investovat spíše do těch chodníků. Ve špatném stavu je také jihlavská kanalizace, to je také oblast, kde je potřeba investovat.

Lidé si pak také stěžují, že některé služby jsou poměrně drahé. Například se poměrně zdražily odpady, mezi nejlevnější nepatří ani vodné a stočné a stejně tak jsou tu vysoké nájmy a to i v bytech zvláštního určení, kterých je tu hodně a rada vyšroubovala ceny poměrně vysoko. Máme tady situaci, že soukromé bydlení je dneska lacinější.

Pro příští volební období bychom se chtěli zasadit přinejmenším o to, aby se služby dále nezdražovaly a pokud to půjde, rádi bychom docílili jejich zlevnění. Stejně tak nechceme, aby rostla cena jízdného u městské hromadné dopravy a chtěli bychom prosadit, aby zdarma měly dopravu místo současných šesti let děti do deseti let.

O Jihlavě se občas mluví i v souvislosti s romskou problematikou…

Ano, samozřejmě zde máme romský problém a tomuto tématu se nevyhýbáme. Romů zde přibývá a většinou nemohou najít práci. Zdá se nám, že v Jihlavě řada lidí Romy nesnáší. Jednou jsme tu dokonce měli setkání takzvaných holých lebek, podruhé je sem už ale město nepustilo. Rozhodně totiž nechceme, aby problémy eskalovaly.

Nám se nyní především jedná o mládež. Problém je, že oni příliš nekoukají na budoucnost a podceňují vzdělání. Proto všemi možnými prostředky podporujeme možnosti jejich dětí. Chceme, aby děti vyšly normální školu, protože vzdělání je podstata.

Dalším problémem jsou také automaty. Už teď je schválen jejich zákaz, jsou tady ale tlaky na to, aby se zmírnil. Lobby kolem automatů je silná a město z toho samozřejmě má také nějaké peníze. My ale trváme na tom, aby automaty byly zrušeny. Hazard totiž vede jenom k další kriminalitě.

Jihlava je známá kulturními akcemi, i když v poslední době vznikají různé iniciativy na jejich potlačení, především kvůli hluku…

Tady vzniklo hnutí v souvislosti s akcemi v pivovaru. Pivovar má jeden základní problém. Je totiž na ulici, kde jsou proti němu obytné domy a lidi ty akce samozřejmě ruší. Hygienici potvrdili, že v nočních hodinách je zde vyšší stupeň hluku. Pivovar následně zorganizoval petiční akci, aby se změnil zákon, aby se hladina hluku snížila. Chápu samozřejmě lidi, kteří se chtějí vyspat a jsou tím hlukem rušeni. Na jedné misce vah tak máme noční klid, a na druhé je kulturní vyžití. Zde se musí hledat kompromis.

Na kulturní akce tu máme ideální prostor na náměstí, které je jedno z největších v republice. Obytné prostory na náměstí jsou kvůli obrovskému nájmu vylidněné a stížnosti v těchto místech tedy téměř neslyšíme. Takže náměstí bychom naopak kulturou chtěli ještě více oživit. Už nyní se zde například koná pravidelné promítání filmů na stěnu obchodního domu Prior, a to nemůže nikoho rušit. Pak máme v Jihlavě veliký amfiteátr, který by bylo také možné ještě mnohem více využívat. Už nyní se tam pořádá mnoho kulturních akcí, jako je třeba Vysočina fest. My navíc navrhujeme, aby se tam jako dřív promítalo i v letním kině. Bohužel ale pravice prosadila, aby se zbourala promítací kabina…

Vždy jsme také podporovali divadla, například divadlo Diod, které provozuje Sokol, se nedávno dostalo do jistých finančních potíží, tak jsme je podpořili. Mají zajímavou dramaturgii a sám tam občas zajdu. Byť někteří říkají, že Sokol je taková pravicová organizace, tak alespoň u nás to není pravda, třeba na prvního máje nám vystupoval soubor Sokolu Dřeváček. Pochopitelně pak také podporujeme Horácké divadlo.

Na krajské úrovni vládne ČSSD s podporou KSČM, jak spolupráce města s krajem funguje?

Tak my se tady samozřejmě skoro všichni spolu známe, Kraj Vysočina je malý, a proto se snažíme, pokud to jde, abychom svou činnost koordinovali. Osobně třeba dobře znám pana hejtmana Jiřího Běhounka a stejně tak krajského náměstka Vladimíra Novotného a považuji je za solidní lidi, kteří mají zájem na fungování kraje. Rozhodně si neházíme klacky pod nohy.

Jak vidíte šance KSČM v těchto volbách, myslíte, že tentokrát ten jeden hlas chybět nebude a půjde vytvořit koalici s ČSSD?

Tak šance jsou vždycky, ale sociální demokracie je nyní trochu oslabená, jelikož náměstek primátora Petr Pospíchal byl podmínečně odsouzen a celá věc ještě není dořešena. Přesto si myslím, že sociální demokracie uspěje a záleží tedy na nás, jestli koalice, nechci říct přímo levicová, ale spíše středolevicová, protože ČSSD je středová strana, bude moci vzniknout. Navíc je zde plno jiných subjektů, třeba Zelení to dali dohromady s Piráty, což byl od Zelených dobrý tah, protože ti se tam zatím sami dostat nedokázali.

My jihlavské Piráty známe a víme, že jsou spíše nalevo, takže i tady by jistě nějaká možnost spolupráce byla. Úsvit zase například vyvolal v Jihlavě velké referendum o vybudování spalovny, což jsme jako KSČM podpořili. Neříkám, že jsme proti spalovně, ale měli by se k tomu vyjádřit občané. Hnutí ANO je trošku nečitelné, do čela kandidátky nasadilo lidi, které my vůbec neznáme, ale na kandidátce jim také figuruje asi sedm lékařů, což je podstatná záležitost, a je docela možné, že to lidi přitáhne, uvidíme. Každopádně je možné, že se po volbách politická scéna v Jihlavě více rozmělní.

Co byste řekl o jihlavské kandidátce KSČM?

Kandidátku máme pestrou, vedle zkušených lidí zde máme i několik mladých. Figuruje nám tu i plno bezpartijních a tři dámy jsou členkami Strany demokratického socialismu, což si myslím, že není na škodu. Pokud totiž chceme být lídrem levice, tak je potřeba, abychom se neuzavírali sami do sebe.

A volební kampaň?

Naplánovali jsme několik akcí na jihlavském Masarykově náměstí, na kterých chceme představit naše kandidáty. Příští se bude konat 17. září, následovat bude 30. září a poslední bude 7. října. Samozřejmě budeme rozdávat letáky na sídlištích a povedeme kontaktní kampaň. Budeme prostě s lidmi mluvit z očí do očí. No, a na sobotu 3. října plánuji ještě výlet pro naše sympatizanty na Čeřínek. Jelo by se vlakem do Dolní Cerekve a pak pěšky zhruba 12 kilometrů. Je to krásná procházka lesem a všichni jsou zváni…

Tomáš CINKA