Jdi na obsah Jdi na menu
 


ČEZu klesá výroba i zisk

27. 2. 2014

 
 

Čistý zisk energetické společnosti ČEZ se loni meziročně snížil o 12,3 procenta na 35,2 miliardy korun. Výnosy proti roku 2012 vzrostly o procento na 217,3 miliardy korun. V letošním roce skupina ČEZ očekává zisk zhruba 27,5 miliardy korun.

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) se loni meziročně snížil o 4,4 procenta na 82,1 miliardy korun, což bylo 1,1 miliardy nad očekáváním firmy. Pro letošní rok Skupina ČEZ předpokládá další pokles provozního zisku EBITDA na 70,5 miliardy korun. »Důležitým indikátorem dalšího vývoje energetického sektoru bude jednání na půdě Evropské unie o klimaticko-energetické politice Evropy do roku 2030,« uvedl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Žádné překvapení

Podle Miroslava Frayera z Komerční banky byly zveřejněné hospodářské výsledky ČEZ vesměs v souladu s odhady a naplnily celoroční cíle. Zklamáním je však výhled čistého zisku a provozního zisku EBITDA na letošní rok. Včerejší údaje tak Frayer hodnotí kvůli zveřejněnému výhledu negativně. »Ceny akcií ČEZ by tak měly navázat na předešlé seance a dále klesat,« dodal. Petr Hlinomaz ze společnosti BH Securities upozornil na to, že rok 2013 byl významně zasažen negativními jednorázovými položkami, které by podle původních očekávání letos nastat neměly.

V samotném 4. čtvrtletí čistý zisk ČEZ klesl o 49 procent na 3,5 miliardy korun. Za poklesem stál podle podle firmy zejména vývoj cen elektřiny na trzích. Tržby se zvýšily na 55,4 miliardy korun z předloňských 52,6 miliardy Kč.

Firma uvedla, že kvůli zhoršujícím se podmínkám podnikání v energetice stejně jako její konkurenti od roku 2010 vytvářela dočasné opravné položky nebo odepisovala aktiva. V jejím případě se to do konce loňska týkalo 2,7 procenta stálých aktiv.

Tříprocentní pokles

ČEZ vloni vyrobil 62,3 terawatthodin (TWh) elektřiny. To je o tři procenta méně než v roce 2012. Meziroční pokles výroby ovlivnila mimo jiné obnova Elektrárny Prunéřov II a prodej Elektrárny Chvaletice. Letos ČEZ očekává pokles výroby na 62,2 TWh. Řekl to ředitel útvaru trading ČEZ Michal Skalka. Obě jaderné elektrárny ČEZ loni poprvé v historii vyrobily víc energie než ty uhelné.

Výroba elektřiny z uhlí se meziročně snížila o desetinu na 28 TWh. Podle ČEZ byl pokles v roce 2013 ovlivněn zahájením obnovy tří bloků Elektrárny Prunéřov II v září 2012. Dále jinou strukturou dodávaného uhlí a omezením dodávek od Sokolovské uhelné a vyšší poruchovostí elektráren. Dalším vlivem byl prodej Elektrárny Chvaletice. Letos by měla výroba elektřiny z uhlí naopak mírně růst na 28,5 TWh. Skalka dodal, že do výroby se budou vracet obnovené bloky na elektrárně Prunéřov II, čeká se také postupné zprovoznění Elektrárny Ledvice 4.

Mírný růst zaznamenal ČEZ u výroby energie z jádra. Jaderné elektrárny Temelín a Dukovany loni do sítě celkově dodaly 30,7 TWh, předloni to bylo 30,3 TWh. Za nárůstem stojí kratší odstávky a navýšení dosažitelného výkonu Dukovan. Skalka uvedl, že výroba z jádra by měla mírně růst také letos, a to na 30,9 TWh.