Jdi na obsah Jdi na menu
 


Setkání u přiležitosti Svátku práce a 63 výročí osvobození města

20. 5. 2008

Setkání u příležitosti Svátku práce a 63 výročí osvobození města.

 

Tradiční oslavy Svátku práce proběhly i v tomto roce na Náměstí Míru. Účastníky manifestace přivítala frenštátská dechovka, která hrála již od 8,00 hod v ulicích města a pak na náměstí.

 S projevem vystoupila poslankyně SPČR Bc. Kateřina Konečná.

Kulturní program na manifestaci zajistil taneční soubor z DDM Astra Frenštát p. R

V průběhu manifestace občané podepisovali petici – VÝZVA POSLANECKÉ SNĚMOVNĚ A SENÁTU PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY – za umožnění vypsaní referenda o umístění vojenské radarové základny USA na území ČR.

 Projev poslankyně Bc. Kateřiny Konečné

Vážení spoluobčané,

milí přátelé,

soudružky a soudruzi,

Dovolte mně, abych vás jménem Komunistické strany Čech a Moravy a jejího poslaneckého klubu, srdečně přivítala na dnešní prvomájové manifestaci. První květnový den  tradičně spojujeme s oslavou lidí práce a se vzpomínkou na slavné májové dny, které znamenaly ukončení druhé světové války a osvobození Československa Rudou armádou od německého fašismu. Zdálo by se, že poučení z druhé světové války jsou dostatečná. Co platilo ale tenkrát, neplatí dnes! Prožíváme znovu dobu, kdy mír ve světě není samozřejmostí.

 Ve světě totiž znovu řinčí zbraně, znovu se válčí! Jsou bestiálně mučeni lidé a umírají civilisté, ženy, děti. To vše ve jménu nového agresora 21. století – Spojených států amerických! A bohužel, Česká republika, tentokráte nestojí na poli cti a úcty k lidskému životu, ale na straně zločinů proti lidskosti. Je tragédií, že Česká republika, rozhodováním politických špiček, se spolupodílí na vojenských akcích, jež nemají oporu v mezinárodním právu a - co horšího - přinášejí smrt a utrpení statisícům nevinných lidí.

Vážení spoluobčané, scházíme se; v době, kdy se situace v české společnosti výrazně mění. A dodávám, že k horšímu pro většinu občanů. Pozvolna se začíná projevovat důsledek pravicových reforem. Ty zcela vyjadřují zájem již zformované vrstvy zbohatlíků, která nabyla kromě majetku a peněz i patřičné sebevědomí a nyní usiluje o přizpůsobení pravidel politického, hospodářského, kulturního a veřejného života vlastním potřebám. To vše prostřednictvím současné vlády, která vznikla na základě zrady levicového programu dvou poslanců z ČSSD.

Moci se chopilo pár arogantních politiků, kteří lžou a zastrašují občany. Zde tedy hledejme podstatu vládních reforem např. ve zdravotnictví, justici, nyní i ve školství apod.. V důsledku  toho většině občanů České republiky hrozí snížení reálných příjmů již v tomto roce. Naproti tomu ceny rostou rychleji než příjmy většiny občanů. Rekordně roste počet českých dolarových milionářů, ale i počet chudých domácností. Více se u nás prohlubuje propast mezi bohatými a sociálně slabšími. Nejrychleji trvale rostou zisky a příjmy nejbohatších, a nejméně - nebo vůbec ne - příjmy sociálně a příjmově nejslabších. Celkově nejhůře jsou na tom rodiny s dětmi, samoživitelé a důchodci.  

             V dnešní České republice jsou chudoba, nemoc, nezaměstnanost, fyzické či mentální postižení, dokonce i stáří – taková provinění, za která vláda bez výjimky trestá. Je jedno, kdo si to zavinil sám. Už nyní je výsledkem vládních reforem úpadek rodinných hodnot, rozvoj a masové uplatnění takových lidských vlastností jako jsou: bezohlednost, vychytralost, sobectví, ignorance.  Nabízí se nám společnost levných sezónních výprodejů. Vnucují se nám stále primitivnější formy kulturní tvorby a zábavy, které rok od roku snižují nároky na inteligenci, vkus a schopnost ocenit hodnoty. Vládní koalice usiluje o degradaci vzdělání a zesměšňuje práci celé řady poctivých pedagogů. Vláda chce vybudovat takovou  společnost, v níž nesmí existovat nic, co by nebylo možné koupit za peníze.

S tím KSČM nesouhlasí a ptám se vás: Proč by ale důchodci, nízkopříjmové rodiny či státní zaměstnanci měli doplácet na drastické asociální ekonomické reformy, když vláda například chce vyvést z ekonomiky zhruba 300 miliard pro církve. a zatížit splátkami stále přibývajícímu počtu kněží ještě i desítku vlád následujících? Přitom stav životní úrovně většiny občanů v současnosti vypovídá, že každá sedmá až osmá rodina žije už i oficiálně v chudobě a bídě.

 Stát a místní orgány mezitím přišly o většinu předchozího velkého majetku, který nahromadily předchozí generace svou pílí a pracovitostí! Nyní vláda připravuje vyprodej zbytků národního majetku. Stát i občané se rekordně zadlužují, souhrnná zadluženost už přesáhla bilion korun. Současně ročně odchází několik set miliard domácích zisků, dividend a platů z republiky zahraničním vlastníkům a manažerům české ekonomiky. Dravost některých lékařů po penězích na úkor ústavních práv občanů o právu na kvalitní zdravotní péči je jen počátkem ledovce zločinné zdravotnické reformy této pravicové vlády. 

        Právě dnešní prvomájové demonstrace jsou výzvou všem pokrokovým a levicově smýšlejícím občanům, aby se spojovaly v úsilí prosazování své lidské důstojnosti, za právo být plnoprávnými občany lidského společenství, za sociálně spravedlivé uspořádání společnosti a proti ožebračování člověka člověkem.

Naproti tomu jsou občané pravidelně a lživě obelháváni jak bohatnou. Provládní média  pravidelně hlásí rekordní nárůst platů - průměrný Čech si prý měsíčně přijde na 21 470 korun hrubého, avšak téměř dvě třetiny lidí na takový průměr vůbec nedosáhnou.

Ale nezoufejme – jeden Čech se už dostal do stovky nejbohatších ve světě a ČEZ zase, aby si udržel milionové odměny manažerů nám stejně opět zdraží elektřinu. Prohlubuje se propast mezi příjmy a výdaji stále většího počtu domácností. Například loni se průměrné roční výdaje za potraviny a nealkoholické nápoje přepočtené na osobu v domácnosti i kvůli rostoucím cenám zvýšily o 1 270 korun na rekordních 20 868 korun. Průměrná čtyřčlenná rodina tak loni za potraviny a nealkoholické nápoje utratila 83 472 korun, což bylo zhruba o 5000 korun více než v roce 2006. Na celkových spotřebních výdajích domácností měly loni potraviny, stejně jako bydlení, zhruba pětinový podíl.  Taková je dnešní realita – ta zítřejší bude ještě horší!

Vážení spoluobčané ještě hrozivější stav nastává, když se vládnoucí koalice chová v rozporu se základními principy demokratického systému, jemuž stojí v čele. Praktická aplikace jejího elitářského a přezíravého postoje k občanům v případě dvoustranného vyjednávání o americké vojenské základně na území ČR vede k nárůstu společenského napětí a rostoucímu odporu zdola. Máme vládu, jejíž premiér lže přímo na půdě parlamentu, a který v přímém přenosu ukázal na občany této země vztyčený prostředníček. Právě tenhle podivný premiér prohlásil, že radar je dalším krokem k budování české demokracie.

Máme vládu, která místo vlády lidu přinesla platby za lékařskou péči a vzdělání, trapné aféry a nakonec zve republiky cizí vojska. Nemáme peníze na zdravotnictví, dopravu, školství, důchody a vlastně na nic co potřebují obyčejní lidé, zato se najdou vždy peníze na posílání žoldáků v režii USA do Afganistánu a jinam. Znovu zdůrazňuji: KSČM jako jediná důsledně odmítá americkou vojenskou základnu na našem území. Podle informací je zřejmé, že osudný okamžik konfrontace vlády s občanskou veřejností přijde v polovině letošního roku. Je třeba si uvědomit, že spojenců, kteří by byli ochotni za Američany nastavovat vlastní kůži opravdu ubývá KSČM zorganizovala třítisícový protest občanů v Míšově. Občané by si měli uvědomit, že se zde hazarduje – a to přímo před jejich zraky – s budoucností jejich dětí!

Vážení spoluobčané, soudružky a soudruzi,

       situace ve společnosti je opravdu vážná. Chci vás ujistit, že za této situace zůstává KSČM i nadále principiální při naplňování politiky jako služby občanům. Klub komunistických poslanců se nenechává zatáhnout do politikaření a využívá vzniklé situace k prosazení zákonů, které vychází z našeho volebního programu.

 Příští vývoj však může být ještě více dramatický. Otevřeně říkáme, že se nebojíme převzít svůj díl odpovědnosti za budoucí vývoj společnosti což se týká i letošních senátních a krajských voleb. My chceme vytvářet spolehlivé základy budoucnosti. Je to závazek pro všechny, kdo to myslí poctivě s naší republikou. Proto při prvomájových manifestacích vždy oslovujeme všechny kriticky smýšlející občany, kteří odmítají nezodpovědnou politiku pravicové vlády platit ze svých skromných prostředků. KSČM má reálný program pro ekonomicky efektivnější a sociálně spravedlivější poměry ku prospěchu občanů. Budování přežitého kapitalistického skanzenu založeného na klamání a okrádání většiny odmítáme. I dnes nás spojují hodnoty, které kapitalistický režim nedokáže zničit. Jsou to práce, úcta k jejím výsledkům, lidský vztah k člověku, solidarita. Je to touha po ideálu sociální spravedlnosti. Právě tyto hodnoty posunují moderní lidskou společnost kupředu.

Přeji vám – vážení spoluobčané příjemné prožití dnešního svátku práce, přeji vám pevné zdraví i životní optimismus. Ať žije první máj!

 

V pondělí 5.května naší občané uctili památku osvoboditelů našeho města od fašistických okupantů. S projevem vystoupil Ing. Josef Havlíček.

 

Vážení spoluobčané,

 

Uplynulo třiašedesát let od ukončení zatím největšího masakru v dějinách. Válka si vyžadala přes 50 milionů obětí.

 

Sešli jsme se u památníku poručíka Rudé armády Sergeje Stěpanoviče Rožkova, abychom si připomněli výročí osvobození našeho města a celé naší vlasti od šestileté okupace nacistickým Německem

 

Za druhé světové války bojovaly proti fašistům a jejich hrůzným cílům téměř všechny země světa.

 

Jak jsem se zmínil na úvod, v tomto boji padlo přes 50 milionů lidi, z toho v Československu jich bylo téměř 300 000.

 

Ani Frenštát se neobešel bez obětí na životech, padlo 71 frenštačanů ať už to byli lidé popravení bez soudu v koncentračních táborech, oběti náletů. či v řadách vojáků, v partizánských bojích nebo na barikádách při Pražském povstání.

 

Posledním padlým v našem městě, se stal příslušník Rudé armády poručík Rožkov, který do našeho města přišel mezi prvními osvoboditeli a krátce na to padl v nedalekých Bordovicích.

 

Proto se v našem městě stal on i jeho památník symbolem všech, kteří za druhé světové války zahynuli v boji proti fašismu

 

Bez jejich boje a obětí by nebyl svobodný svět, Česká republika a neexistoval by ani český národ, jehož zničení a vymazání z mapy Evropy němečtí okupanti systematický připravovali.

 

Proto budeme v této souvislosti hovořit vždy o osvobození a ne jen o konci války.

 

Připomínáme si toto výročí po 63 avšak v současnosti je třeba tyto události připomínat hlasitěji a důrazněji, neboť zásluhy a hrdinství občanů padlých za naši svobodu jsou často zpochybňovány a smysl celé doby překrucován.

 

Mladá generace, která tuto dobu neprožila je vychovávána v nevědomostí a tyto události jsou ji prezentovány zcela falešně v zájmu těch, kteří se proti naší zemi a národu provinili otevřenou zradou a k hanbě všech padlých hrdinů.

 

Proto dnes oslavme naše osvobození a naše vítězství nad fašismem.Čest a poděkování všem padlým za naši svobodu.