Jdi na obsah Jdi na menu
 


O Grebeníčkovu knihu je stále zájem

 

Když začátkem letošního roku se objevila na pultech knihkupectví kniha Miroslava Grebeníčka Ve znamení kříže, vyvolala u čtenářů mimořádný zájem. Jde totiž o pozoruhodnou publikaci o skutečných poměrech uvnitř římskokatolické církve vybavenou bohatou barevnou fotodokumentací. Není divu, že v brzké době byla vyprodána. Velkou reklamu jí totiž udělali nejen preláti české větve římskokatolické církve, ale i mnozí novináři. Jejich inkviziční divadlo bylo vskutku pozoruhodné.

Mělo to svoji logiku, vždyť za tuto knihu se na jejím křtu postavil i respektovaný ústavní právník prof. dr. Václav Pavlíček, CSc. A nelze opomenout ani příznivé hodnocení tehdejšího ministra kultury doc. Mgr. Antonína Staňka, Ph.D., který byl následně též vystaven inkvizičnímu divadlu.

České biskupy nejspíše vylekal obsáhlý, faktograficky bohatý obraz nekřesťanského chování a jednání a mocichtivosti a majetkové nenasytnosti prelátů, ale i připomínka sexuálních deliktů a jejich krytí ze strany zejména hodnostářů římskokatolické církve. Autor vše podává čtivou formou a fakta o poměrech v katolické církvi už při prvním prolistování až berou dech.

Několik tisíc čtenářů všeho věku o knížku zatracenou oficiálními kruhy biskupské konference projevilo zvědavý zájem a koupili si ji nebo vypůjčili v síti veřejných knihoven. Podle jejich ohlasu jde o publikaci, která na knižním trhu skutečně chyběla. Mimo jiné upoutá i Grebeníčkův plastický popis nestydatých nároků kardinálů Miloslava Vlka a Dominika Duky na majetek a peníze českých občanů.

Kaceřovaná Grebeníčkova kniha je tedy cennou výpovědí o poměrech v římskokatolické církvi, o tom, jak se její hodnostáři a mnozí kněží hanebně rozcházejí se základními  křesťanskými hodnotami a jak a proč ztrácejí důvěru společnosti včetně poctivých věřících. Biskupy určitě nenechává v klidu ani to, že poté, co byla kniha vyprodána, Ottovo nakladatelství (www.ottovo-nakladatelstvi.cz) se postaralo s ohledem na trvající čtenářský zájem o její dotisk.                             

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM