Jdi na obsah Jdi na menu
 


Slavnost májí

9. 4. 2010

Slavnost májí a tančení staročeské besedy

 

Patří mezi nejznámější akce pořádané v naší obci. Konají se zpravidla 3. neděli v květnu. Počátky slavnosti májí jsou spojeny se založením svazu čsl. mládeže v roce 1946. Před prvním tančením jela skupinka místních do Prahy, kde se besedu naučila. Z počátku byly problémy sehnat dostatek tanečníků, proto nahrazovaly chlapce dívky v klukovských krojích. Druhý rok za utržené peníze ze slavností a několika zábav kupuje svaz nový zvonek pro Lensedskou zvoničku. Ten poslední ukradli Němci ve 43. roce na lití nacistické vojenské výbavy. Svěcení nového zvonku 27.5. obohatili mladí tančením besedy. Kromě naší vesnice začaly máje slavit i v okolí.

 

Dle obecní kroniky - jak líčí máje kronikář

O těchto slavnostech dlužno se šířeji zmíniti. V první řadě mládež v lese sežene pěkně rovný, vysoký mladý smrk. Zbaví jej kůry, pouze vršek nechá zelený, pěkně jej opentlí, pod něj zavěsí věnec. Noc před slavností máj postaví na kousku rovnější návsi před č. 14. Do každého stavení, kde byla svobodná děvčata, třebas ještě do školy chodící dali téže noci mládenci mladé zelené břízky. Tyto si již děvčata sama opentlí a postaví. Máj na návsi v noci postavenou bylo někdy nutno do rozednění hlídat, aby ji přespolní mládež neukradla, což se také stávalo. Druhý den v sobotu, neboť zábavy a různé slavnosti se v současné době pořádají jen pouze v sobotu, po 12. hodině polední nastával v obci poloviční svátek. Rychle dokončeny nejnutnější práce, neb o druhé hodině odpol. počala u máje vyhrávat hudba. Zpravidla hrávala u nás kapela Bedřicha Pecky z Kališť mající nyní firmu Osvětová beseda Senohraby. Slavnost počínala zahráním státní hymny před májí. Odtud šla hudba vyhrávat po číslech, nikoho neminouc, neboť šlo o jistý příjem. Všude zahrána jedna nebo dvě písničky, při nichž mládež tančívala s příslušníky toho čísla. Když se celá ves obešla, šlo se k máji, kde mládež, oblečena jsouc v národní kroj, zatančila besedu. Po besedě bylo dražení máje, kdysi přihazováním korunk vyvolávací ceně, v poslední době rozprodávany lístky s čísly. Malé děvče vytáhlo číslo z kolekce všech rozprodaných lístků v klobouku zamíchaných a kdo toto číslo měl, ten máj vyhrál. Pak bylo slavnostní porážení máje, kterouž mužská mládež vzala na ramena a výherci odnesla. Po té se šlo do hospody tančit. Tak vypadaly slavnosti májí, které u nás mají vznik vznikem svazu československé mládeže , tak od r.1946. Dříve u nás něco podobného nebývalo.“


Dnes je mnohé stejné. Den předem se vyrazí na břízky, které se rozváží ihned k domům. Velká máj se přiváží většinou v den slavnosti časně ráno. Celé dopoledne probíhají přípravy a dokončování prací okolo KD a před 12. hodinou je vše hotovo. Zhruba v 1 hodinu odpoledne se na hřišti seskupí kolony a zatancují úvodní besedu. Odsud jdou krojovaní pochodem ke zvoničce na návsi, před kterou položí věnec. Zde se také pronáší pár slov za zemřelé občany a na počest padlým se drží minuta ticha. Poté se tanečníci otočí a opět v řadě odpochodují k prvnímu domu. Už se netancuje u každého domu, ale jen u toho, kam je muzika pozvána. Během průvodu po vesnici jsou prodávány lístky na máj, ze kterých je večer losováno. Za posledním domem krojovaní utvoří dvojstup a takto dojdou pod velkou máj, kde zatančí besedu. Nakonec je vylosován výherce a máj je pokácena. Večer následuje tradiční májová zábava s dechovkou.

V roce 2012 byla opět po mnoha letech stavěna máj ručně.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář