Jdi na obsah Jdi na menu
 


Polabský knižní veletrh 2010

10. 9. 2010

 

09.09.2010 - 12.09.2010
Polabský knižní veletrh 2010

na výstavišti v Lysé nad Labem

 

Obrazek

 

 Polabský knižní veletrh nabízí návštěvníkům možnost vidět repliku proslulé Ďáblovy bible. Téměř osmdesát kilogramů vážící kniha, jejíž originál byl považován za osmý div světa. Replika  bude v Lysé nad Labem vystavena do neděle 12.9.2010 .   Otevřená kniha má přes jeden a půl metru a váží 78 kilogramů,“ prozradil ředitel výstaviště Polabského knižního veletrhu Jan Řehounek.  Autoři napodobeniny Ďáblovy bible strávili při práci na vazbě knihy a kožených desek dlouhých tři sta hodin. Právě na desky použili hovězí kůži dovezenou pro tyto účely až z Polska.

Knižní veletrh doprovází pestrý program - autogramiády, křty knižních novinek, besedy s autory, expozice ilustrátorů, "permanentní" autogramiáda...

 Já jsem byla na veletrhu hned první den ve čtvrtek . Knih je k vidění i ke koupi moře. Škoda, že mám omezenou možnost nákupu pro knihovnu. Knihovnice by nakupovala jako divá, ale kdo by to vše zaplatil? Neodolala jsem svodům vůně tiskařské barvy, která sálala z nových knih a koupila jsem aspoň  2  knihy od autorů (Ludvík Vaculík -  Český snář a Jan Cimický – Psychotesty a desatera na každý den), kteří měli v den mé návštěvy veletrhu besedu s návštěvníky.  Na děti jsem také myslela a jedna kniha pro příznivce Harryho Pottera si našla místo v mém nákupním košíku  -  není od proslulé J. K. Rowlingové - napsal ji Ital Edi Vesco , jmenuje se Čarokniha a otevírá dveře do magického světa Harryho Pottera v doprovodu skřítků  čaroprůvodců. Víc neprozradím – kdo chce, ať si pro knihu přijde do knihovny. 

 V 10 hodin ředitel výstaviště pan Řehounek zahájil veletrh, několik slov pronesli další činitelé. Po krátké pauze se na podium objevil stolek, křesílka a podium bylo připraveno pro prvního hosta pana Ludvíka Vaculíka, který na svůj věk 84 let vypadá velmi svěže a srší humorem. Byla to nádherná beseda. Pana Vaculíka poslouchám velmi ráda a vždy se dozvím něco nového. Pan Vaculík vzpomínal na své dětství, na rodiče, na své „psací“ začátky, na dobu  totality , kdy nesměl publikovat a vydával v samizdatu, vzpomínal na současnost, na Polepšené pěsničky  a jeho spolupráci s brněnským rozhlasem a s Janem Rokytou - uměleckým vedoucím cimbálové muziky Technik. Pan Vaculík zpestřil besedu zpívanou ukázkou po zásluze odměněnou bouřlivým potleskem.  Po besedě jsem se odebrala do čítárny „ U čerta“, kde pan Vaculík podepisoval knihy a svůj podpis věnoval také naší knihovně do románu Český snář (je to forma deníku, kde jsou zachyceny autorovy osudy občana – disidenta od ledna roku 1979 do února 1980).

Ručička hodin se posunula na poledne a ozval se žaludek. Veletržní prostory nebylo třeba opustit, stánků s občerstvením je na výstavišti několik a každý z návštěvníků si něco najde.

Po malém obědě a pohárku kapučína z automatu jsme pokračovali v prohlídce stánků s knihami. Lidičky já bych nakupovala …. doma sice už není místo na další knihy, ale stejně jsme neodolali a další historický román do naší domácí knihovny přibyl.

Moje kroky se zastavily u stánku Receptáře, který  mimo jiné reprezentoval žurnalista  pan Milan Richtermoc. Měli jsme zde předem domluvenou schůzku.  S Milanem  Richtermocem a s Petrou Haasovou plánuji v Klučově besedu o Máchovi.  Potřebovali jsme domluvit podrobnosti besedy.  Mezi řečí jsme se oba shodli, že na veletrhu chybí Mácha. Vždyť rok 2010 je rokem K. H. Máchy. Nikoho z pořadatelů nenapadlo Máchu aspoň trochu připomenout.  

Ve 14 hodin ředitel  VLL Lysá n./Labem pan Řehounek zahájil odpolední besedu s MUDr. Janem Cimickým - psychiatrem,  básníkem,  spisovatelem a překladatelem.  Trochu zlobila zvuková technika, tak pan Řehounek vypnul mikrofon a pan Cimický se snažil, seč mohl, abychom všichni slyšeli jeho zajímavé vyprávění.  Pan doktor vzpomínal na své dětství v Praze 6 – Na Hanspaulce na první setkání s pojízdnými knihovnami (říkáme jim bibliobusy a jezdí již od roku 1939 tam, kde není stálá pobočka nebo je dlouhodobě mimo provoz), jak chodil se síťovkou pro knihy k mladému knihovníkovi, ze kterého je dnes známý básník Petr Skarlant.  Vzpomínal na milá setkání s dnes ne moc oblíbenou spisovatelkou Marií Majerovou, která bydlela poblíž jeho bydliště. Dále připomněl dobu  studia  na SVVŠ (dnešní gympl), lásku k francouzštině a návštěvy Paříže především tu první, kdy ho škola v posledním ročníku vyslala jako tlumočníka studentům.   Prostor pro dotazy dostalo také obecenstvo a jeden z diváků vznesl dotaz na pana doktora: „ Co vy a Řecko?“

Pan Cimický vyprávěl o Řecku a o svém jmenovci (možná by to mohl být i nějaký pra pra …  předek)  jménem Janis Cimickis – pro Řeky velice významná osobnost -  byzantský císař v 9. stol. 

Pan doktor nemá citový vztah jenom k Řecku, ale další jeho oblíbenou zemí je Čína, o které nám také vyprávěl. Čínská kultura ho inspirovala při hledání a sbírání čínských pohádek.

Vrátili jsme se domů a k detektivkám. Pan doktor nám vysvětlil, jak začal psát detektivní příběhy – rád je četl a jednou ho lákalo sepsat vlastní detektivku. Povedlo se a nezůstalo jen při jedné.  Pan Cimický píše různé žánry a jednu z jeho knih „ Psychotesty a desatera na každý den“ jsem na veletrhu koupila pro Jiráskovu knihovnu a při autogramiádě nám do ní pan doktor napsal věnování.

Jste zvědavi, co je to za knihu? Není to odborná publikace, ale

s trochou humoru si můžete otestovat svoji osobnost pomocí psychotestů. Podíváte se, jak jste na tom s romantikou, jestli se vyznáte v druhých, zda jste zralí na manželství nebo jestli máte sex-apeal. Ke každému testu je připojeno desatero, které vám napoví víc.

 

Pro Vás, kteří máte rádi knihy a nemáte to daleko do Lysé nad Labem, stihnete ještě navštívit knižní veletrh. Do neděle 12.9.2010  tam na Vás čekají další besedy, autogramiády a především spousta zajímavých knih, časopisů a lidí.

 

Fotogalerie 2010 - Polabský knižní veletrh 

 fotografie jsou dílem Josefa Svobody (mimo prvního snímku)

 

 

Náhledy fotografií ze složky 2010 - Polabský knižní veletrh