Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obrazek 

Masopust Lhovice vzpomínky 

Období od Tří králů do začátku velikonočního půstu, což je Popeleční středa, se nazývá masopust. Velikonoce jsou pohyblivým svátkem a tak masopustní neděle vychází na období od 1. února až do 7. března. Každý kraj dodržoval různé zvláštnosti. Někde se zvyky spojené s radovánkami a hodováním lišily i od vesnice k vesnici. Místy se masopust dochoval v živé tradici dodnes, jinde se jej pokoušejí obnovit různé spolky či sdružení. Mnohde žije masopust již jen ve vzpomínkách. Právě tak je tomu i ve Lhovicích u Švihova.

 

Masopustní průvody s programem byly dlouhá léta ve Lhovicích velmi populární. Později následovaly již jen masopustní merendy. Poslední se konala v roce 1969. Tak před léty skončila ve Lhovicích jedna z tradic. V některých rodinách zašlou tradici připomenou možná staré fotografie, nebo třeba smažené šišky. Ty byly nedílnou součástí masopustního veselí.

 

Je škoda, že právě tato lidová zábava tak nějak s novou dobou upadla v zapomnění. Snad zase někdy přijde ta správná chvíle a správní lidé, kteří slavení masopustu zase oživí. Něco málo ze všech zvyků pro zimní čas přetrvalo. Zejména konání bálů, plesů a karnevalových zábav. Masopustu se také někde říkalo karneval.

 

Dnes se tento název vžil pro maškarní bál, který se správně smí konat pouze v průběhu masopustu (ostatně jako i všechny ostatní taneční zábavy). Někdy se v našem okolí sejde několik tanečních zábav, že je v jeden sobotní večer možné vybírat hned z několika.

 Další informace z historie Vlastivědný sborník PZH 1/2009 text :    zde

 

Smažené koblihy (ze Lhovic)

60 dkg polohrubé mouky, 6 dkg rozpuštěného másla, 2 dkg droždí, 3dkg cukru, 3žloutky, 1 celé vejce, trochu soli, citrónová kůra, 2 lžíce rumu, čtvrt litru mléka. Dále tuk na smažení a marmeládu na náplň. 

Postup:

Do nádoby rozenmeme droždí, přidáme lžíci hladké mouky, lžičku cukru, promícháme a zalijeme asi 100 ml vlažného mléka. Připravíme hustý kvásek, který necháme v teple pod utěrkou vykynout. Mezitím mouku prosejeme do mísy. Máslo utřeme se zbylým cukrem, citrónovou kůrou a postupně přidáváme žloutky. Potom přisypáváme mouku smíchanou se solí, přiléváme vlažné mléko, kvásek, nakonec rum. Vypracujeme vláčné těsto. Povrch poprášíme trochou mouky. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout. Vál poprášíme moukou. Přendáme na něj těsto, které si rozdělíme na polovinu. Každou rozválíme na plát. Na jednom kulatým tvořítkem (skleničkou) vyznačíme kruhy. Do jejich středu dáme marmeládu. Druhým plátem přikryjeme. Kopečky marmelády vytvoří vyvýšená místa. O kolo nich těsto důkladně stlačíme k sobě. Tvořítkem vykrojíme koblihy a necháme ještě asi 6 minut na válu kynout. V menším kastrolu rozehřejeme dostatečné množství tuku. Vložíme koblihy (vykynutou stranou do rozpáleného tuku) a po obou stranách smažíme dozlatova. Před podáváním pocukrujeme (moučkovým a vanilkovým) cukrem.Dobrou chuť

Fotografie jsou ve fotogalerii tradice, zvyky. Odkaz na stránce dole.

Další masopustní fotografie jsou i ve druhém díle dvoudílného videodokumentu Lhovice 2.díl

 

Masopust Popěvek z Klatovska:  

Masopust držíme,

nic se nevadíme

pospolu.

Proč bychom se hádali,

když jsme se tak shledali

poznovu!

V dobrém jsme se sešli,

rádi jsme se našli

pospolu.

Dříve než se rozejdeme,

ještě k sobě připijeme

poznovu!

 

 

 

Tato podstránka bude časem zrušena.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Zvyky, tradice a další