Jdi na obsah Jdi na menu
 


Malá Skála

Zlatá  stezka Českého ráje protíná Malou Skálu. Nejkrásnější jsou vyhlídky  Sokol, Chléviště a Kalich.

           

Vranov - Pantheon

Na strmé skále, vypínající se vysoko nad řekou Jizerou vznikl na počátku 15. století hrad Vranov, jeden z posledních hradů v této oblasti. Již na začátku 16. století se však uvádí jako hrad pustý. Délka hradu s předhradím činí 400 metrů, což z něho činí nejdelší a nejkomplikovanější sklaní hrad v Čechách i na Moravě.

Největších změn doznal hrad v první polovině 19. století. Tehdy panství koupil František Zachariáš Römisch, který ve zříceninách hradu nechal rozmístit romantické pomníky a mohyly oslavující významné osobnosti, básníky, spisovatele, hrdiny, české panovníky nebo vojevůdce. Bývalý hrad Vranov pak nazval Pantheonem.

Dodnes se zachovala větší část Síně tří císařů, která oslavuje památku vítězství spojeneckých vojsk nad Napoleonem v bitvě národů (u Lipska) v roce 1813. Celý labyrint skalního hradu tvoří spleť cestiček, výklenků a jeskyněk.

Dominantou Pantheonu je novogotický letohrádek z roku 1826.

              Zbirohy

Hrad založený v první polovině 14. století rodem Markvarticů, byl vybudován na třech pískovcových pahorcích nad meandrem Jizery. V 15. století jej koupil Ota z Bergova a hrad připadl k Troskám. Roku 1442 byly Zbirohy rozbořeny, aby se nestaly útočištěm loupeživých feudálů. Ve vnitřním hradu se dochovaly obytné místnosti pod severní zdí a základy obranné věže.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zdravím a čučím..

(Pepa, 7. 7. 2008 13:20)

Zdravím a čučím...je to krása,krásné scenerie,krásně vyfocené,pěkná procházka nádhernou přírodou...moc hezké.