Jdi na obsah Jdi na menu
 


Keltská stezka Železnými horami

Keltská stezka Železnými horami

Nedaleko Nasavrk, V Hradišti u Českých Lhotic, je pod zemí pohřbeno dávné keltské sídliště. I když nejstarší publikované zprávy z 18. století o této lokalitě hovořily jako o záležitosti slovanského osídlení, později se prokázalo, že vlastním jádrem rozsáhlého hradiště je jedno z tzv. oppid. Ta v našich zemích vznikla po příchodu keltských kmenů v období mezi 4. až 1. století před n.l. jako určité primitivní opevněné aglomerace, které postupně nabývaly charakteru téměř městských, společensky organizačních a výrobně obchodních center či struktur. Existují však náznaky o osídlení tohoto hradiště již v době halštatské, ještě před příchodem Keltů, někdy mezi 6. až 5. stoletím před n.l.

 

 

Stezka však navíc dává účastníkům možnost potěšit se půvaby našeho kraje: Začíná u nasavrckého zámku, vede překrásnými scenériemi přírodní rezervace Krkanka a Peklo údolím Chrudimky a – po vlastní obhlídce lokality dřívějšího hradišťského oppida na výšinách nad řekou – zavádí k místům nádherných výhledů u Českých Lhotic, kde je postavena rozhledna Boika. Sestupem přes romantické údolí potoku Debrný, a poté se zastávkou na vychutnání možnosti panoramatického pohledu dolů do kraje směrem od Nasavrk, účastníci svoje putování zakončí na nasavrckém náměstí.

Rozhledna Boika

 

Patnáctimetrová dřevená rozhledna z roku 2006 v nadmořské výšce 520m.n.m.

Panoramatický výhled z kryté plošiny ve výšce 11 metrů. (Krkonoše, Orlické hory, Králický Sněžník, Jeseníky, Kunětická hora, vysílač Krásný, Chrudim, Pardubice).

Tato zajímavě řešená rozhledna se nachází  nad obcí České Lhotice ve směru na Hodonín.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

parádní

(Josef V., 27. 3. 2015 21:57)

Pavle...zase vynikající a krásné fotografie...zaujaly!

Keltská stezka Železnými horami

(Anton Strnad, 17. 2. 2015 12:54)

Pavle maš to super ale nic meně mě nezaujal ten text.Hezky

Rozhledna

(Čermáková Pavla, 16. 2. 2015 19:32)

Ahoj Pavle,opět moc pěkné. Nejvíc se mi však líbí ta první rozhledna :)

Rozhľadňa Boika

(Ruža Vargová, 16. 2. 2015 17:51)

Krásna prechádzka prírodou,z rozhľadne nádherný výhľad.

Rozhledna Boika

(Roman W., 16. 2. 2015 14:53)

Pavle,zase vynikající a výjimečné fotografie...zaujaly!

Ahoj Pavle,

(Honza Levora, 16. 2. 2015 13:00)

pěkná vycházka, z fotek se mi nejvíc líbí ty dvě s rozhlednou. :)

SONY

(Víťa, 16. 2. 2015 10:17)

Pavle procházka se vyplatila... Malý pomocník to dobře vytipoval a ohodnotil. Na 5 jsi to malinko přeostřil, ale vše ostatní vyšlo jako na objednávku. Od mračen na jedničce až po západovky. Hlavně ty vyhlídkovky. Barvy jasně nasvědčují pánům od Sony... ???