Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dne 28.5.2008 v 7.00 hod. Český rozhlas a večerní televizní noviny uvedly: Českomoravský fotbalový svaz si ustředil značnou ostudu, když při přátelském mezistátním utkání s Litvou, na závěr zaměnil Lotyšskou státní hymnu, vlajku a další statní symboly . Na omluvu je nutno říct že ne ve všech zemích dovedou rozlišit také České a Slovenské symboly.
Všeobecně především filatelisté jsou znalí různých změn v různých zemích a to pomocí poštovních známek a zahraničních katalogů.:

Lettland, Latvija, Lotyšsko, naproti Litaune, lithuaia, lieutuna, lietuvos, lietuva a litva, popřípadě i Šrodkowa litwa. Připočteme-li třetí zemi a to Estland, Estonsko a Esti, je toho plný kopec. Proto se nedivme, že i kdyby nemělo, může k tomu dojit. Přílohou dokumentace několik známek.

 

Obrazek

Obrazek

 

 

Hovoříme-li o státních znacích, jež jsou tištěné na poštovních známkách, mohu uvést – dokumentovat – jak proběhlo vydání poštovní známky v Albánii. V katalogu je uvedeno, že po zrušení turecké okupace 28. 11. 1912, nebyly v platnosti vlastní známky až do 28. 11. 1913. K k tomuto datu osvobození byla předloha znaku jednohlavého orla, jež byly vydány v tiskárně Modiano v Terstu k 3. výročí albánského kongresu, který však zmíněný návrh nepřijal. Tyto „známky“ jsou uvedeny jako „nevydané“ pro poštovní provoz. Provizorně byly zařazeny známky s gumovým přetiskem s dvouhlavým orlem, jenž pocházel ze znaku bizancských císařů. Originál známky přiložen.ObrazekObrazek