Jdi na obsah Jdi na menu
 


Anémie ( chudokrevnost )

 

Rozhodující pro přenos kyslíku z plic do tkání je množství krevního barviva hemoglobinu, jež v nebílkovinné části obsahuje aktivní atom železa, který schopný navázat molekulu ksylíku ( přechodně). Normální koncentrace hemoglobinu je kolem 140g/l, její pokles je téměř vždy spojen s poklesem počtu erytrocytů. Pro správný vývoj erytrocytů je, kromě dostatečné proteosyntézy, potřeba železo, vitamín B12 a kyselina listová.

U závažných anémií klesá koncentrace hemoglobinu pod 100g/l. V nejtěžších případech i pod 50g/l. Příčinou je kromě nedostatečné krvetvorby zvýšená ztráta erytrocytů.

Klinický obraz a diagnostika anémií

Zvýšená únava, závratě, bolesti hlavy, mdloby, zimomřivost, námahová dušnost, bušení srdce. Spolehlivou známkou je bledost očních spojivek, měkkého patra nebo nehtových lůžek U řady nemocných je i zvětšená slezina.

 

Rozpoznání anémie

  • na základě anamnézy a fyzikálního vyšetření
  •  vyšetření krevního obrazu – posouzení stupně anémie ) i příčiny), zjišťuje se počet červených krvinek, jejich velikost, výpočet hematokritu ( poměr mezi objemem erytrocytů a celkovým objeme krve)
  •  součástí krevního obraz je i stanovení počtu krevních destiček a bílých krvinek

 

Rozdělení anémie dle příčiny:

A)   nedostatečná krvetvorba

  •  nedostatek železa – denní příjem železa kolísá mezi 10-30mg, rsep. Asi 1,25-1,75mg/ 1000kJ. Denní doporučená dávka je 10mg pro muže a 18mg pro ženy. V těhotenství a při kojení je doporučeno dávku zvýšit o 30-60mg. Vstřebání železa je též závislé na kyselosti žaludečního prostředí (lépe je vstřebáno ve dvanáctníku a lačníku), nejlépe se vstřebává ze živočišných zdrojů, z rostlinné potravy je vstřebávání sníženo zvýšenýmobsahem fosfátů. Nedostatek železa je nejrozšířenějším potravinovým deficitem. Příznaky – kromě obecných je typické obtížné polykání, pálení jazyka, bolavé koutky, lámání a třepení nehtů

Léčba 

  • dodání železa dokud se neupraví krevní obraz. Denní dávka   železa je asi 250 mg ( dieta, perorální i intramuskulární přípravky    železa).  
  •  nedostatek vitamínu B12 nebo kyseliny listové – oba vitamíny – vitamín B12 (kobalamin) i kyselina listová – jsou nezbytné pro tvoru nukleových kyselin. Jejich nedostatek se projevuje postižením růstu přes po poškození nervových vláken a psychické poruchy až po vadnou a nedostatečnou krvetvorbu charakterizovanou vznikem velkých erytrocytů ( makrocytů). U přísně vegetariánské stravy bez dodávání vitamínu B12 jsou ohroženy na životě především děti, protože zásoby vitamínu B12 zdravého dospělého člověka pokrývají díky enterohepatálnímu oběhu potřebu 20-30let po úplném přerušení přívodu stravou. Hroženi jsou i chroničtí alkoholici.Nedostatek vitamínu B12 vzniká především poruchou vstřebávání, tento vitamín potřebuje pro absorpci tzv. vnitřní faktor ( glykoprotein) produkovaný buňkami žaludeční sliznice.Vstřebávání hlavně v konečném úseku kyčelníku je postiženo při glutenové enteropatii, Crohnově chorobě, podávání léků ( perorální antidiabetika, vysoké dávky vitamínu C) či při přemnožení bakterií v tzv. slepé kličce po operacích v oblasti dvanáctníku.Deficit kyseliny listové se projevuje podobně jako u nedostatku kobalaminu. Její zdroje – veškerá čerstvá zelenina a ovoce. Denní potřeba činí 200-300mikrogramů ( v těhotenství 800 mikrogramů, při kojení 600 mikrogramů). Léčení – odstranění příčiny či substitucí chybějící látky, perorální substituce kyselinou listovou . Vitamín B12 aplikujeme intramuskulárně
  • ostatní ( chronické choroby, selhání ledvin, primární poškození kostní dřeně)

B)   zvýšené ztráty erytrocytů

  •  krvácení
  • zvýšený rozpad erytrocytů ( hemolýza)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář